«Κατάσταση βαριάς παρανομίας» γύρω από τη Νομική καταγγέλουν καθηγητές

Για «κατάσταση βαριάς παρανομίας» στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Νομικής Σχολής Αθηνών κάνουν λόγο 93 καθηγητές της Σχολής, με ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας.

Οι καθηγητές τονίζουν ότι «καθημερινά τελούνται στον χώρο αυτό αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα» και επισημαίνουν τη «διαστροφή της έννοιας του ασύλου».

«Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου,

την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών», υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, στην ανοικτή τους επιστολή.

«Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας» σημειώνουν οι καθηγητές.

Η κατάσταση, όπως υποστηρίζουν, θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων και παράλληλα, προσβάλλει την ιστορία της Σχολής. «Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα» τονίζουν.

Οι 93 υπογράφοντες την επιστολή διαμαρτύρονται για την απραξία της Πολιτείας, «η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας», αλλά και την αδράνεια των αρμοδίων και τη «διαχειριστική μετάθεση ευθυνών».

Παράλληλα, δηλώνουν ότι εάν δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την Πολιτεία, θα προστατεύσουν την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών και θα περιφρουρήσουν το κύρος της Σχολής, «λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί».

Την επιστολή «συνυπογράφει» και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο κείμενο – διαμαρτυρία των καθηγητών σημειώνοντας ότι το «πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί».

«Ενώνω τη φωνή με τους συναδέλφους μου στη Νομική Αθηνών. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχω πει εδώ και καιρό ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει de facto καταργηθεί. ΤΩΡΑ, δομές για τους ουσιοεξαρτημένους, αξιοπρεπή πανεπιστήμια, ανταγωνιστική εκπαίδευση, ασφαλή πόλη», έγραψε ο κ. Καμίνης.

Γαβρόγλου: Το πρόβλημα δεν πρέπει να λυθεί με αστυνομοκρατία

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της ανοικτής επιστολής διαμαρτυρίας, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημείωσε: «Πρέπει κανείς να είναι πολύ ασόβαρος για να κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ή εμένα για ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Είναι δυνατόν να έχουμε ανοχή; Το ερώτημα είναι ποιες είναι οι λύσεις».

«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με αστυνομοκρατία και είναι ένα πρόβλημα που έχει και αντανάκλαση δυστυχώς και στην υπόλοιπη κοινωνία […] Δεν είναι τόσο το θέμα της ασφάλειας όσο τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας έχουν μία διάσταση έντονα κοινωνική και πρέπει να καταλάβουμε, γιατί γίνονται, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα τα αποτρέψουμε».

«Γι΄ αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε, «έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα εργασίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά η ομάδα έχει και εκπροσώπους της αστυνομίας, αλλά και εκπροσώπους που επιτελούν κοινωνικό λειτούργημα και εργασία, ψυχολόγους, και προσπαθούμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να ζητήσουμε προτάσεις συγκεκριμένες από τα ιδρύματα». Χαρακτήρισε, δε, «πολύ θετικό ότι ο κ. Παρασκευόπουλος απευθύνθηκε σε όλα τα Ιδρύματα να του στείλουν συγκεκριμένες προτάσεις και όλα τα ιδρύματα απάντησαν με θετικό τρόπο σε αυτές τις προτάσεις».

Πηγή: reader.gr

The post «Κατάσταση βαριάς παρανομίας» γύρω από τη Νομική καταγγέλουν καθηγητές appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα