Μανώλης Γραφάκος: Σήμερα πληρώνουμε για υπηρεσίες καθαριότητας ετήσιο ποσό ίσο με τον… μισό ΕΝΦΙΑ
Τον Μανώλη Γραφάκο τον γνωρίσαμε μέσα από τη δραστηριοποίησή του στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρώην δήμαρχος Μελισσίων, μέλος συνδέσμων Δήμων, πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης. Σήμερα, τον βρίσκουμε σε μια άλλη θέση, ιδιαιτέρως κρίσιμη, αυτή του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.
Συνέντευξη στον Θάνο Σταθόπουλο
Σεμια χώρα που βασανίζεται χρόνια με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτωντης, το έργο του κ. Γραφάκου μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Γι’ αυτότο έργο, αλλά και για το γενικότερο πρόβλημα με τα απορρίμματα
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξηκάπως… αιρετικά κ. Γραφάκο. Ποιον πειράξατε στη Νέα Δημοκρατία και σαςτοποθέτησε στη θέση του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων;
(γέλια) Δεν γνωρίζω ποιονπείραξα. Όπως καταλαβαίνετε, όμως, είναι μια πρόκληση για μένα να εργασθώ σεένα κομμάτι που αφορά άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Το ζήτημα τωναπορριμμάτων δεν είναι ούτε απλή, ούτε διαχειριστική υπόθεση. Σχετίζεται με τονπολιτισμό μιας κοινωνίας. Γιατί είναι πολιτισμός το να έχουμε πόλεις όμορφεςκαι καθαρές, είναι πολιτισμός να μην έχουμε τουριστικές περιοχές με σκουπίδια.
Και ταυτόχρονα, είναιστοιχείο για τον τρόπο που μια κοινωνία αντιλαμβάνεται την επαφή της με τοπεριβάλλον. Γιατί αν δεν μπορούμε να ανακτούμε από τα απορρίμματα στοιχεία ταοποία μπορούν να ανακτηθούν, τι κάνουμε; Τα παίρνουμε ξανά από τη Φύση, άρα ταπαίρνουμε από τις επόμενες γενιές.
Πρόσφατα η Γ.Γ. Συντονισμού ΔιαχείρισηςΑποβλήτων «μετακόμισε» από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος.Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή;
Ήταν μια ορθή επιλογή ημεταφορά της γιατί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τηνΕυρωπαϊκή Ένωση το χειρίζονται τα αντίστοιχα υπουργεία Περιβάλλοντος. Σκεφτείτεότι η νομοθεσία που διέπει την ανακύκλωση, την ανάκτηση και τη διαχείρισηαπορριμμάτων είναι περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε.
Επίσης, εδώ στουπουργείο βρίσκονται τα τμήματα χωροταξίας και αδειοδοτήσεων, που είναιαπολύτως συνυφασμένα με τη δημιουργία των σχετικών εγκαταστάσεων που θαχρειαστούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και ο Εθνικός ΟργανισμόςΑνακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ο οποίος εποπτεύει τα συστήματα συλλογής των παραγωγώναποβλήτων.
Άρα, ορθώς έγινε αυτή ημεταφορά και σύντομα θα διαπιστώσετε τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας.
Η συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία είναι μιασχετικά πρόσφατη γραμματεία – ιδρύθηκε μόλις το 2014. Θα θέλατε, κ. Γραφάκο, ναμας πείτε σε τίτλους ποια ακριβώς είναι η αποστολή της;
«Το ζήτημα των απορριμμάτων δεν είναι ούτε απλή, ούτε διαχειριστική υπόθεση. Σχετίζεται με τον πολιτισμό μιας κοινωνίας».Αρχικώς να σας πω ότι η χώρα κινείται στη διαχείριση των απορριμμάτων έχοντας κάποιους στόχους. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι από το 80% των απορριμμάτων που σήμερα θάβουμε, ανακτώντας μόλις το 20%, να πάμε σε λίγα χρόνια σε αντίστροφα ποσοστά.
Η ανάκτηση έχει δύοστάδια. Το πρώτο 50%, με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, αλλά και τα στοιχεία απότην Ε.Ε., μπορεί να ανακτάται στην πηγή, σε επίπεδο Δήμων. Σας λέω, απλώς, ότισήμερα αυτό το ποσοστό κινείται στο περίπου 20%.
Το υπόλοιπο 30% πουφιλοδοξούμε να ανακτούμε, θα το πετύχουμε μέσα από τα εργοστάσια επεξεργασίαςαπορριμμάτων. Και, τέλος, το υπολειπόμενο 20% θα οδηγείται σε ταφή, με σκοπόκαι το ποσοστό αυτό να μειώνεται σταδιακά κατά βάρος, αλλά κυρίως κατά όγκο.
Δουλειά, λοιπόν, τηςΓενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι να συντονίζει όλουςτους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μέσα από ποιες διαδικασίες θα το πετύχετεαυτό;
Ο πρώτος βασικός στόχοςείναι σε ό,τι αφορά στο πρώτο 50% να δώσουμε στους Δήμους τις υποδομές ώστε νααναπτύξουν τον κάδο των βιοαποβλήτων, ο οποίος σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτος.Φιλοδοξούμε σε τέσσερα χρόνια να μας θυμούνται όλοι γιατί θα έχουμε βάλει τονκαφέ κάδο σε κάθε γειτονιά.
Πώς θα γίνει αυτό;Ενθαρρύνουμε τους Δήμους να μετέχουν στα σχετικά προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως τοΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & ΑειφόροςΑνάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), το οποίο έχει ανοιχτές προσκλήσεις, ώστε να καταθέσουνπροτάσεις για να αποκτήσουν εξοπλισμό βιοαποβλήτων, με απώτερο στόχο το 5% πουισχύει σήμερα, να το πάμε σε ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Και παράλληλα, θα έρθειτο υπουργείο και όπου υπάρχουν κενά θα τα καλύψει με συνολικό τρόπο.
Ο δεύτερος στόχος αφοράτο κομμάτι της ανάκτησης που σχετίζεται με τον μπλε κάδο. Πριν μια εβδομάδα, ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΚωστήςΧατζηδάκης, και εγώ, κάναμε μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΕλληνικήςΕταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), η οποία και έχει καταθέσει πλάνο γιατον διπλασιασμό των επενδύσεων στον μπλε κάδο, με χρονικό ορίζοντα έξι ετών. Άρα,θα συνεργασθούμε μαζί τους ώστε να επεκτείνουν το δίκτυο, τόσο των κάδων όσοκαι των απορριμματοφόρων, σε όλη τη χώρα, με σκοπό πάντα την επίτευξηυψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης.
Είστε χρόνια αυτοδιοικητικός. Από τηνεμπειρία σας, πόσο πιστεύετε ότι οι αιρετοί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος τουπροβλήματος και πόσο ανοιχτοί είναι στο να υιοθετήσουν αυτό που μόλιςπεριγράψατε;
Δεν σας κρύβω ότι ημετάβαση που πρέπει να γίνει είναι και απότομη και γρήγορη. Δηλαδή, θα μπει μιανέα διαδικασία στη ζωή μας, για την οποία προφανώς δεν είμαστε έτοιμοι. Όμως,δεν είναι δύσκολη αυτή η διαδικασία.
Θα απαιτήσει κάποιαεκπαίδευση των πολιτών από τους Δήμους και μια καλή χωροθέτηση των κάδωνβιοαποβλήτων. Και κατά τη γνώμη μου, πριν ακόμη και από αυτό, θέλει μικρούςκάδους βιοαποβλήτων στα σπίτια.
Όμως, πρέπει να βάλουμετον καφέ κάδο στη ζωή μας.
Τι κίνητρο θα δώσετε στους Δήμους για ναμπουν σε αυτή τη διαδικασία; Ή, απλούστατα, θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο τηςμη υιοθέτησης του μέτρου το υψηλό κόστος της απλής ταφής των αποβλήτων;
Θα σας το πω ενδεικτικά,για την Αθήνα. Σήμερα το απόβλητο που πηγαίνει στη χωματερή της Φυλής κοστίζεισε έναν Δήμο, άρα στους κατοίκους, 49 ευρώ/τόνο. Το απόβλητο των βιοαποβλήτωνσήμερα δεν έχει κόστος. Να, λοιπόν, το πρώτο κίνητρο, πέραν από το γεγονός ότιθα θάβουμε λιγότερα απόβλητα.
Αν, τώρα, φθάσουμε στοσημείο αυτός ο οποίος μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση με τα σκουπίδια πουστέλνει στη χωματερή να έχει και ένα όφελος, πράγματι θα έχουμε πετύχει ένανπολύ σημαντικό στόχο. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι στον χρονικόορίζοντα της προσεχούς πενταετίας δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο.
Από την άλλη, όμως, κίνητρο προς τους Δήμους είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για την ανάπτυξη δικτύου βιοαποβλήτων και – με την ευκαιρία αυτή – θα ήθελα και μέσα από τον ειδησεογραφικό σας ιστότοπο να τους καλέσω να υποβάλουν προτάσεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Μέχρι σήμερα πώς θα βαθμολογούσατε τουςΔήμους στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων; Πόσοι από τους Δήμους τηςΑττικής, για παράδειγμα, έχουν υποβάλει τα περίφημα Τοπικά Σχέδια ΔιαχείρισηςΑποβλήτων;
«Παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ 940 εκατ. ευρώ, από τα οποία συμβάσεις έχουμε μόλις για τα 230 εκατ. ευρώ!».Τα έχουν υποβάλει όλοιστην Αττική, αλλά με μοναδικό στόχο να καλύψουν αυτή τη νομική υποχρέωση. Πρακτικά,σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχέδια τα οποία υποβλήθηκαν δεν αντιστοιχούσαν σεαυτά που τελικώς έκαναν οι Δήμοι.
Σήμερα, όμως, εμάς μαςενδιαφέρει η πραγματική κατάσταση. Καλούμε, λοιπόν, τους Δήμους να σχεδιάσουναπό άλλη βάση τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Επαναλαμβάνω ότι ηαλλαγή είναι τεράστια, αφού μέχρι χθες οι Δήμοι ήξεραν ότι μαζεύουν τασκουπίδια, τα πηγαίνουν στη χωματερή και τελειώνουν. Αυτό πλέον πρέπει νααλλάξει.
Πρέπει να βρεθούν τρόποισυλλογής του μπλε κάδου, να γίνεται συλλογή του καφέ κάδου, να εντοπίζονταισημεία όπου υπάρχει παραγωγή χαρτιού, ώστε σε αυτά να μπουν συγκεκριμένοικάδοι, να βρεθούν τρόποι απομάκρυνσης των μπαζών που προκύπτουν από εκσκαφέςκαι ανακαινίσεις, με άλλα λόγια να υιοθετηθεί μια εντελώς διαφορετικήδιαχείριση των αποβλήτων.
Και όλα τα παραπάνω δεν λειτουργούν ως «τυφλοσούρτης», αφού κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, η Πεντέλη, από την οποία προέρχομαι, είναι μια περιοχή που θα μπορούσε να αναπτύξει και κάδους οικιακής κομποστοποίησης, διότι έχει κατοικίες με κήπους.
Μου επιτρέπετε κ. Γραφάκο να κάνω τονσυνήγορο των Δήμων. Πέρα από τις όποιες ιδιαιτερότητες υπάρχουν, για ναμπορέσει να υιοθετήσει ένας Δήμος κάποιο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων,θα πρέπει αυτό να το εντάξει σε ένα σαφές συνολικό αντίστοιχο εθνικό σχέδιο.Υπάρχει κάτι τέτοιο;
Είναι καλό το ερώτημάσας. Εθνικό σχέδιο υπάρχει και βάζει τους στόχους της χώρας προκειμένου ναείναι συμβατοί με ό,τι ισχύει συνολικά για την Ε.Ε. Το τρέχον εθνικό σχέδιοισχύει μέχρι το 2020 και είμαστε υποχρεωμένοι – κι αυτό είναι δουλειά τηςΓενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων – να τοεπικαιροποιήσουμε. Κάτι που θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενηςχρονιάς.
Ωστόσο, η επικαιροποίησηαφορά στους στόχους και στα μέσα. Παράλληλα, έχουμε πραγματοποιήσει επαφές μετην Ε.Ε. ώστε οι στόχοι να γίνουν ορθολογικοί. Για παράδειγμα, με βάση τουςστόχους του τρέχοντος εθνικού σχεδιασμού θα πρέπει μέχρι το 2020 τα απόβληταπου θάβονται να περιοριστούν σε ποσοστό 26%, ενώ στην πραγματικότητα είναι 80%.Αυτό που επιδιώκουμε, λοιπόν, είναι να πείσουμε τους εταίρους μας να δώσουν μιαεπιπλέον ανοχή για να πιάσουμε τους στόχους. Έχουμε, καταρχήν, συμφωνήσει ότιπρέπει να πορευθούμε με μεγαλύτερο ρεαλισμό, αλλά μένει να δούμε πώς θαδιαμορφωθούν τελικώς τα πράγματα.
Επίσης, θα φροντίσουμε οσχεδιασμός να είναι πιο ευέλικτος και σε τεχνολογίες και σε μεθοδολογία.
Και μετά την επικαιροποίηση τι ακολουθεί;
Εν συνεχεία, με βάση τονσυγκεκριμένο σχεδιασμό, θα έρθουν οι Περιφέρειες και θα κάνουν τον δικό τουςσχεδιασμό, ο οποίος ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό, έχει γίνει. Μην κοιτάτε που ηΠεριφέρεια Αττικής είναι ουραγός σε αυτό το κομμάτι, οι υπόλοιπες Περιφέρειες –με εξαίρεση τις νησιωτικές – είναι όλες πιο μπροστά, έχοντας θεσμοθετημένοχωροταξικά και πολεοδομικά σχεδιασμό, τον οποίο και εξελίσσουν. Και εμείς τουςβοηθάμε ώστε να φτιάξουν υποδομές και να απορροφήσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ καινα φθάσουμε το 2021 να έχουμε συμβασιοποιήσει τα αναγκαία έργα.
Κι αυτό είναι ένακρίσιμο σημείο. Δεν σας κρύβω ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Γ.Γ.Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων είναι μέσα σε δύο χρόνια να συμβασιοποιήσουμε700 εκατ. ευρώ σε έργα. Έργα που αφορούν στη δημιουργία σε όλη τη χώρα τωνεργοστασίων που θα μας βοηθήσουν να ανακτούμε το 30% των αποβλήτων πουπροαναφέραμε και τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτήν την τετραετία.
Αρκεί να σας πω κ. Σταθόπουλε ότι παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ 940 εκατ. ευρώ,από τα οποία συμβάσεις έχουμε μόλις για τα 230 εκατ. ευρώ! Ιδιαίτερα στηνΑττική σε αυτό το κομμάτι είμαστε πολύ πίσω.
Με βάζετε στον πειρασμό να ρωτήσω γιατί έχουμε μείνει πίσω στην Αττική; Είναι λόγω δυσκολιών που έχουν να κάνουν με το μέγεθος της συγκεκριμένης Περιφέρειας ή είναι πολιτικοί οι λόγοι;
Οι λόγοι έχουν να κάνουνμε την ιδεοληψία της κ. Δούρου.
Δηλαδή, με τον κ. Πατούλη στην Περιφέρεια θααλλάξουν τα πράγματα και όλα θα «τρέξουν» γρηγορότερα;
«Ο Γιώργος Πατούλης έχει πλήρη συναίσθηση των ευθυνών του και την ικανότητα να δώσει λύσεις».Είμαι πεπεισμένος ότι ο Γιώργος Πατούλης έχει αντίληψη καιγνώση της κατάστασης και στοιχηματίζω ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μαςφέρει τις προτάσεις του, τις οποίες και θα στηρίξουμε. Έχει πλήρη συναίσθησητων ευθυνών του και την ικανότητα να δώσει λύσεις.
Να σας το πω καιδιαφορετικά. Γιατί άλλες Περιφέρειες έχουν λύσει το πρόβλημά τους; Δείτε πούέχουμε σήμερα εστίες απορριμμάτων. Εκεί που είχαμε ιδεοληψίες και δεν προχώρησεη δημιουργία εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα, το έργο ΣΔΙΤ (σ.σ.: Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) των Ιωαννίνωνξεκίνησε ταυτοχρόνως με αυτό της Κέρκυρας. Στα Γιάννενα δουλεύουν, ενώστην Κέρκυρα, επειδή η περιφερειακή καιδημοτική αρχή άλλαξαν τον σχεδιασμό του ΣΔΙΤ, δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμη τοέργο.
Άρα, όπου έχουμε κακόπρογραμματισμό σε συνδυασμό με ιδεοληψία, έχουμε και τα σκουπίδια στουςδρόμους.
Για τον ΧΥΤΑ Φυλής ποια είναι η αλήθεια γιατη χωρητικότητά του; Η εξεταζόμενη επέκταση αναμένεται να του δώσει έναν «χρόνοζωής», αλλά τι θα γίνει σε αυτόν τον χρόνο ώστε να αντιμετωπίσουμεαποτελεσματικά το εν λόγω ζήτημα;
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν μπορεί να δέχεται 1,750 τόνους σκουπιδιών απ’ όλη την Αττική τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει, λοιπόν, ο όγκος των αποβλήτων αυτών όχι μόνο να μειωθεί, αλλά και να διασπαρεί σε δύο-τρία σημεία στην Αττική, όπου θα υπάρχουν κατά τόπους μονάδες να τα διαχειριστούν. Η Φυλή πρέπει να περιοριστεί σε μια τοπική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΥ της Δυτικής Αθήνας.
Αυτό ήταν και το σχέδιο της κ. Δούρου και ήταν σωστό. Όμως, τα μέσα που χρησιμοποίησε για να φθάσει στον συγκεκριμένο στόχο διακρίνονταν από εμμονές, με αποτέλεσμα να παραδώσει σήμερα μια κατάσταση χειρότερη από εκείνη που παρέλαβε.
Για να κλείσουμε το θέματης Φυλής, ο εν λόγω ΧΥΤΑ μπορεί να πάρει μια παράταση ενός έτους και άλλων 2,5ετών, με τον σημερινό όγκο αποβλήτων. Αν καταφέρουμε τη μείωση που επιδιώκουμε,το χρονικό διάστημα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο.
Κύριε Γραφάκο έχετε εντοπίσει στην Αττικήτις περιοχές όπου θα γίνουν οι κατά τόπους μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων;
Αυτό είναι αντικείμενοτου περιφερειακού σχεδιασμού. Είναι αυτό που δεν έκανε η κ. Δούρου καιαναμένουμε να κάνει ο κ. Πατούλης.
Κι εμείς αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όταν θα πληροφορηθούν ότι στις περιοχές τους θα γίνουν τέτοιες μονάδες…
Σας ευχαριστώ που κάνατε αυτή τηνεπισήμανση, γιατί με βοηθάτε να αναστρέψω έναν μύθο. Σήμερα στη χώραλειτουργούν πολλές μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και έχουν δρομολογηθεί ακόμηπερισσότερες, ενώ υπάρχουν και μονάδες με ΧΥΤΥ (σ.σ.: Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και ΧΥΤΑ (σ.σ.: Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων),χωρίς να έχουν προκληθεί αντιδράσεις. Αντιδράσεις βλέπουμε σε περιοχές όπουυπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα, στην υπόλοιπη χώρα δεν υπάρχει πρόβλημα. Κιαυτό γιατί εκεί οι Περιφέρειες το αντιμετώπισαν σε συνεργασία με τις τοπικέςκοινωνίες.
Στην Αττική δεν έχουμε ούτε κανσχεδιασμό. Προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε δυο-τρεις μονάδεςακόμη, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι και μπορούν ναλύσουν οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ηορθολογικότερη διαχείριση απορριμμάτων είναι και θέμα απόκτησης νέας κουλτούραςκ. Γραφάκο. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να την καλλιεργήσετε ιδιαίτερα στουςσημερινούς μαθητές, που θα είναι οι αυριανοί πολίτες αυτής της χώρας;
Έχετε δίκιο κι αυτή είναι η δουλειά μας, δηλαδή να ευαισθητοποιήσουμετην κοινωνία, σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από το σχολείο. Για τον σκοπό αυτόθα κάνουμε κοινές δράσεις και με το αρμόδιο υπουργείο, οι οποίες θα μαςοδηγήσουν σε αυτή την αλλαγή κουλτούρας που αναφέρετε.
Καιμε εμάς τους μεγαλύτερους τι θα κάνετε, που θέλουμε απλώς να παίρνουν τασκουπίδια από τον κάδο μας, αδιαφορώντας για το πού πηγαίνουν; Πώς θα μαςπείσετε, ειδικά εάν δεν έχουμε κάποιο άμεσο όφελος, να μπούμε σε μια άλληδιαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων μας;
«Η Φυλή πρέπει να περιοριστεί σε μια τοπική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ΧΥΤΑ της Δυτικής Αθήνας».Πρώτα απ’ όλα, θα σας πω ότι οιπολίτες έχουν περιβαλλοντική ευαισθησία, άρα είναι θετικοί στην υιοθέτηση ενόςορθολογικότερου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Ωστόσο, θα συμφωνήσω μαζίσας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι όλη αυτή η διαδικασία διαχείρισης νααποτυπωθεί σε ένα οικονομικότερο αποτέλεσμα γι’ αυτούς.
Όμως λάβετε υπόψη σας και κάτι άλλο: σήμερα, το κόστος υπηρεσιών καθαριότητας στη χώρα μας – έστω κι αν σε αυτό υπεισέρχεται και το κομμάτι του ηλεκτροφωτισμού, που όμως είναι μικρό – ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή όσο ο… μισός ΕΝΦΙΑ (σ.σ.: Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων). Και μιλάμε για ένα τέλος άδικα κατανεμημένο, γιατί έχει οριζόντιο χαρακτήρα, χωρίς κοινωνική και εισοδηματική ελαστικότητα. Στοίχημα και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και δικό μου είναι να καταφέρουμε οι πολίτες, μέσα από τη μείωση αυτού του κόστους, να δουν στην τσέπη τους μια ελάφρυνση.
Αν παρ’ όλα αυτά, ένας Δήμος δεν συμμορφωθεί με τα όσα προαναφέρατε, θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις ή αυτές θα επιβληθούν από… μόνες του, μέσω του υψηλού κόστους που θα συνεπάγεται η ταφή των απορριμμάτων;
Όπως το είπατε, θα υπάρχει υπερβολικά υψηλό κόστος εισόδου στιςχωματερές. Δηλαδή, το θάψιμο απορριμμάτων από κάποιο σημείο και πάνω θακοστίζει πολύ κι αυτό θα έχει αντίκτυπο στα νοικοκυριά του Δήμου, που θακαλούνται να το καταβάλλουν, τα οποία με τη σειρά τους θα πιέσουν τις δημοτικέςαρχές για να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Έχετεπολλή δουλειά μπροστά σας, λοιπόν, και σας εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία.
Όντως έχουμε πολλή δουλειά και όχι μόνο σε όσα σας ανέφερα. Για παράδειγμα, έχουμε «βαριά» νομοθετική δουλειά να κάνουμε, αφού πρέπει να εντάξουμε τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία, αλλά και να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακά ζητήματα, όπως τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάποιες περιοχές με τα απορρίμματα. Η εικόνα που είδαμε φέτος σε αρκετά νησιά μας δεν πρέπει να επαναληφθεί του χρόνου.
Είμαστε αποφασισμένοι, όμως, να επιτύχουμε, «ταράσσοντας τα νερά» και θατο κάνουμε, αφού από αυτό θα κριθούμε από τους πολίτες…
The post Μανώλης Γραφάκος: Σήμερα πληρώνουμε για υπηρεσίες καθαριότητας ετήσιο ποσό ίσο με τον… μισό ΕΝΦΙΑ appeared first on Ενυπόγραφα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόβλημα στην καρδιά: Ποτέ μην αγνοείτε αυτά τα 11 συμπτώματα (εικόνες)
- Τρείς γυναίκες δημοσιογράφοι Χούκλη, Τσόκλη, Βιτάλη μιλούν για τη μάχη τους με τον καρκίνο
- Τροχαίο με μια νεκρή τα ξημερώματα στις Σέρρες
- Πολάκης σε Ακριβοπούλου & Καψώχα: «Η επόμενη φορά θα είναι διαφορετική»
- Σημαντικό! Στα 40 ευρώ η Ημερήσια αποζημίωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας; Λέτε να μην ισχύσει;
- Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι; (POLL)
- Τραγωδία: Νεκρός εντοπίστηκε ο 35χρονος αγνοούμενος στο Ηράκλειο
- Αυτή η χώρα ζήτησε από την Φουρέιρα να την εκπροσωπήσει στη Eurovision
- Η «μεταμόρφωση» του Πύργου του Πειραιά: Πώς θα γίνει στολίδι της πόλης (pics & vid)
- Αναδρομικά τριετίας για 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enypografa
- Αλβανία: Η εικόνα μετά τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 30 ετών
- Φ. Αλεξόπουλος: Τι θα γίνει με τα χαμένα χρήματα από τις διαφημιστικές πινακίδες;
- Μανώλης Γραφάκος: Σήμερα πληρώνουμε για υπηρεσίες καθαριότητας ετήσιο ποσό ίσο με τον… μισό ΕΝΦΙΑ
- Στην ποδηλατοδρομία στη Βόρεια Αθήνα ο περιφερειάρχης Αττικής
- Μικροί και μεγάλοι υποδέχθηκαν τη «Φλόγα Αγάπης» σε Λυκόβρυση και Πεύκη
- Πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης… 0,80 ευρώ – Τι απαντά η ΑΑΔΕ
- Ο Αμαζόνιος φλέγεται ακόμη
- Τελευταία Νέα Enypografa
- Μανώλης Γραφάκος: Σήμερα πληρώνουμε για υπηρεσίες καθαριότητας ετήσιο ποσό ίσο με τον… μισό ΕΝΦΙΑ
- Στην ποδηλατοδρομία στη Βόρεια Αθήνα ο περιφερειάρχης Αττικής
- Μικροί και μεγάλοι υποδέχθηκαν τη «Φλόγα Αγάπης» σε Λυκόβρυση και Πεύκη
- Φ. Αλεξόπουλος: Τι θα γίνει με τα χαμένα χρήματα από τις διαφημιστικές πινακίδες;
- Πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης… 0,80 ευρώ – Τι απαντά η ΑΑΔΕ
- Αλβανία: Η εικόνα μετά τον ισχυρότερο σεισμό των τελευταίων 30 ετών
- Ο Αμαζόνιος φλέγεται ακόμη
- Παρέμβαση «Ρουβίκωνα» σε κοσμηματοπωλείο στο Χαλάνδρι για τον Ζακ Κωστόπουλο
- Αγία Παρασκευή Σύγχρονη Πόλη και Νέα Αρχή έλυσαν τη συνεργασία τους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τροχαίο στην Θεσσαλονίκη με μία νεκρή και μία τραυματία
- Φάκελος PAOK TV: Ο Δικέφαλος προηγήθηκε της κρίσης που ακολουθεί
- Ο Δ. Παπαδημούλης καλεί τον Μ. Σχοινά να ζητήσει ο ίδιος αλλαγή του τίτλου του χαρτοφυλακίου του
- Ριάντ: Οποιαδήποτε επίθεση από το έδαφος του Ιράν θα θεωρηθεί πράξη πολέμου
- Ψάχνει νίκη ηρεμίας
- Πρώτο «τρίποντο» του Αστέρα με κορυφαίο τον Μαρκ Φερνάντες
- Αλλάζουν οριστικά όνομα δύο σταθμοί του μετρό
- Τρείς γυναίκες δημοσιογράφοι Χούκλη, Τσόκλη, Βιτάλη μιλούν για τη μάχη τους με τον καρκίνο