Μήνυμα προέδρου Ομίλου για την UNESCO Β.Π. για την Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Με αφορμή τη σημερινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), που γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη- Σταυράκη απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Η εμπορία ανθρώπων,

γνωστή και ως trafficking, είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, από τους οποίους οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εμπορία, ως ένα είδος μοντέρνας δουλείας και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος, δεν γνωρίζει σύνορα ανά τον κόσμο. Η εξαναγκαστική εργασία, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η αφαίρεση οργάνων του σώματος είναι μερικές μόνο από τις μορφές του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η πιο συχνή μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες παγκόσμιες βιομηχανίες που αγγίζει όλες τις χώρες σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η εμπορία γυναικών και παιδιών αποτελεί το πλέον αυξανόμενο έγκλημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

»Η εμπειρία του Οργανισμού δείχνει ότι οι ανήλικοι αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και δυνητικά θύματα εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική εκμετάλλευση ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης που πηγάζουν από παράγοντες όπως παραμέληση, προβλήματα που προκύπτουν από διαπροσωπικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και εξάρτηση σε ουσίες. Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την κατάσταση. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύματα, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι είναι μόνο το 2% των θυμάτων που εμπλέκονται στα δίκτυα της ανθρώπινης εμπορίας. Πάνω από το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια, ενώ και οι άνδρες πέφτουν θύματα εμπορίας. Παρά το γεγονός του μεγάλου αριθμού περιστατικών και θυμάτων εμπορίας, ο αριθμός των ποινικών διώξεων παραμένει χαμηλός.

»Η εκμετάλλευση ενός ατόμου για οικονομικούς ή άλλους λόγους συνεπάγεται βάναυση στέρηση της ανθρώπινης ελευθερίας, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως Όμιλος που πρεσβεύουμε τις αρχές του ανθρωπισμού και προασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρούμε επιβεβλημένο να αναληφθούν συντονισμένες προσπάθειες και πρωτοβουλίες σε διεθνές αλλά και περιφερειακό επίπεδο για την καταπολέμηση ενός κινδύνου που αφορά όλους μας. Στο πλαίσιο αυτό η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μέσα από την έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα φύση του φαινομένου και την έκτασή του, μπορεί να συμβάλλει ανασταλτικά. Αντίστοιχη μέριμνα, όμως, πρέπει να δοθεί και στην κατεύθυνση της παροχής μέριμνας προς τα θύματα ή τα δυνητικά θύματα έναντι αυτής της σύγχρονης μάστιγας».

The post Μήνυμα προέδρου Ομίλου για την UNESCO Β.Π. για την Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα