Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO) θέλοντας να τονίσει και να υπενθυμίσει ότι: «οποιαδήποτε ημέρα μπορεί να συμβεί μια φυσική καταστροφή». Στην Ελλάδα

το 1995, καθιερώθηκε θεσμικά η Πολιτική Προστασία με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σήμερα, που η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος μαστίζεται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών καταστροφών, ο ρόλος της Παγκόσμιας Ημέρας της Πολιτικής Προστασίας αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και ισορροπία:

αφενός με την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη ζωτική σημασία της πολιτικής προστασίας, της ετοιμότητας, της πρόληψης και την αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων ή καταστροφών καιαφετέρου για να αποδώσει φόρο τιμής στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα επιτεύγματα όλων εκείνων που προσπαθούν και επαγρυπνούν για την καταπολέμηση των καταστροφών.

Κύριος σκοπός και επιδίωξη της Πολιτικής Προστασίας είναι η μείωση αυτών ακριβώς των δυσμενών επιπτώσεων από την εκδήλωση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών που μπορούν να διαταράξουν ανά πάσα στιγμή την κοινωνική λειτουργία.

Η Πολιτική Προστασία αποτελεί έναν θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, οποιαδήποτε αναφορά στον θεσμό της Πολιτικής Προστασίας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, των ανθρώπων που, είτε στο πλαίσιο εθελοντικών οργανώσεων, είτε μεμονωμένα, την κρίσιμη στιγμή της καταστροφής προσφέρουν με αυταπάρνηση το ανθρωπίνως δυνατόν.

Με την ευκαιρία της σημερινής μέρας οφείλω να υπογραμμίσω ότι ως Πολιτεία πρέπει να προβούμε συνολικά σε επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας σε όλο το φάσμα της και στα τέσσερα επίπεδά της:

Πρόληψη,Προετοιμασία,Έγκαιρη Προειδοποίηση και Άμεση Επέμβαση,Αντιμετώπιση των συνεπειών και αποκατάσταση της ομαλότητας.

Απαιτείται εν κατακλείδι, πιο ορθολογικός σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας, με ιδιαίτερο βάρος και περισσότερο μέρος των διαθεσίμων κονδυλίων για την πρόληψη, σε σχέση με την καταστολή όπως συμβαίνει σήμερα.

Μόνον έτσι θα αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτείας και των ΟΤΑ, αλλά και το εθελοντικό κίνημα που στις μέρες μας αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας σε κάθε δράση με κοινωνικό αντίκτυπο.

Τέλος με την ευκαιρία της Ημέρας Πολιτικής Προστασίας θα ήθελα να απευθύνω ένα τεράστιο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια προς τους εθελοντές που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια συνεισφέρουν στις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας, όπως επίσης και προς τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας, το ΕΚΑΒ, κ.λπ. για την αίσθηση καθήκοντος που τους διακρίνει στην άσκηση του λειτουργήματός τους.

The post Μήνυμα προέδρου ΣΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα