Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Αντιδράσεις για τη διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων

Σημαντικές είναι οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που παρουσίασε χθες (11/5) ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η «6μηνη τράπεζα χρόνου» και η ψηφιακή κάρτα εργασίας -με την απελευθέρωση του ωραρίου και τις ατομικές συμβάσεις να αποτελούν τις βασικές ρυθμίσεις που προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις από τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση.

Μιλώντας στο Mega,

o Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός Εργασίας, έδωσε έμφαση στο ζήτημα των ατομικών συμβάσεων, σημειώνοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις στον μισθό τους -μέσω ατομικής σύμβασης- γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή.

«Όσο διευρύνεται η ατομική σύμβαση και δεν ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις, θα έχουμε οπωσδήποτε προβλήματα στην αγορά εργασίας, γιατί ο εργαζόμενος είναι ευάλωτος, είναι αδύναμος κρίκος και γενικά υποχωρεί μέσα σε αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για να διατηρήσει μια θέση εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Να μην υπάρξει περαιτέρω απορρύθμιση»

Ο πρώην υπουργός σημείωσε, παράλληλα, ότι ήδη υπάρχει «τεράστια» απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τη διασφάλιση του εργαζομένου, καθώς στην πράξη είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κανείς να αποδείξει ότι απολύθηκε εκδικητικά, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει δυσμενείς όρους.

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο

Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που θα υπολογίζεται το 8ωρο, καθώς θα παρέχεται, πλέον, δυνατότητα η εργασία να ξεπερνά τις 8 ώρες ημερησίως -και να φτάνει μέχρι τις 10- χωρίς ο εργοδότης να πρέπει να πληρώσει υπερωρία. Η μόνη υποχρέωση θα είναι κάποια στιγμή να αναπληρώσει τις έξτρα ώρες που δούλεψε ο εργαζόμενος με μείωση στο ωράριό του ή πιθανότατα με ένα έξτρα ρεπό.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να έχουν από το κινητό τους πρόσβαση στην ψηφιακή τους κάρτα, όπου εκεί θα καταγράφονται οι έξτρα ώρες που θα δουλεύουν μέσα στον μήνα, ενώ σημειώνεται ότι ανώτατο όριο των υπερωριών τον μήνα θα είναι οι 150.

Ο εργαζόμενος θα μπορεί με αίτημά του στον εργοδότη να δουλεύει έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, αλλά θα συμψηφίζει άλλες μέρες με εξάωρο, ώστε σε βάθος 6 μηνών να επιτυγχάνεται 8ωρο. Επίσης, θεσπίζεται και η κάρτα εργασίας που θα ελέγχει με ηλεκτρονικό τρόπο το ωράριο.

Ακόμα η αργία της Κυριακής φαίνεται να αλλάζει, καθώς θα υπολογίζεται πλέον ως κανονική μέρα και ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει κανονικά χωρίς έξτρα αμοιβή, αρκεί να υπάρξει ένα ρεπό επιπλέον μέσα στην εβδομάδα.

Για την τηλεργασία οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τα εξής:

δικαίωμα «αποσύνδεσης»,κάλυψη για το κόστος του εξοπλισμού,άμεσος έλεγχος για την τήρηση του ωραρίου (με online τρόπο).«Ελαστικά ωράρια για να δει τα παιδιά του ο εργαζόμενος»

Μιλώντας για το 8ώρο, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χθες ότι «η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι θέμα που μπορούν σε εθελοντική βάση να συμφωνήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι», υπογραμμίζοντας πως ήδη υπάρχει σε πολλές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες αποδέχεται και στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «για τις ατομικές συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που άνοιξε τον δρόμο, υιοθετώντας οδηγία της Ε.Ε. για τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεργασία και η παροχή διευκολύνσεων για τους εργαζόμενους γονείς. Εμείς απλώς μεταφέρουμε αυτήν την οδηγία, όπως οφείλουμε, στο εθνικό δίκαιο, απλώς αυξήσαμε τα ηλικιακά όρια, ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση περισσότεροι γονείς και το διευρύνουμε, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει χρήση ελαστικών ωραρίων που τον εξυπηρετούν για να δει τα παιδιά του».

Πηγή: reader.gr

The post Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Αντιδράσεις για τη διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα