Ο Γ. Πατούλης στην Κω, όπου αριστούχοι ιατροί έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη

Στην τελετή Ορκωμοσίας στον Όρκο του Ιπποκράτη των αριστούχων ιατρών των ελληνικών πανεπιστημίων, που διοργάνωσε το Διεθνές Ιπποκράτειο ίδρυμα της Κω και ο Δήμος Κω, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης εξήρε τη σημαντικότητα του ρόλου του Ιδρύματος για την ανάδειξη και προώθηση του Τουρισμού Υγείας και χαρακτήρισε

το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα πολύτιμο κύτταρο της ιστορικής μας κληρονομιάς, για το οποίο, όπως είπε, θα παράσχει την αμέριστη στήριξή του ώστε να αποκτήσει τη λάμψη που του αξίζει και η παγκόσμια κοινότητα προσδοκά.

Παρουσία των αρχών της Δωδεκανήσου και της Κω, πρυτάνεων και κοσμητόρων των ιατρικών τμημάτων του Ελληνικού Πανεπιστημίου, προέδρων των Ιατρικών Σχολών και Ιατρικών Συλλόγων και πλήθους κόσμου, ο κ. Πατούλης συνεχάρη τους επτά αριστούχους ιατρούς των Σχολών Ιατρικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί βασικό στόχο, στο πλαίσιο της προώθησης του Τουρισμού Υγείας, η διάδοση της γνώσης για τις αρχαίες ρίζες της Ιατρικής και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής στους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς της διεθνούς κοινότητας, τους ιατρικούς συλλόγους ανά τον κόσμο, όπως και τους ταξιδιώτες Υγείας.  

«Επιδιώκουμε με σταθερά βήματανα γίνει η Ορκωμοσία εδώ στο Ασκληπιείο της Κω ένα παγκόσμιο ετήσιο γεγονός, να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που σήμερα ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη με τους αριστούχους των μεγαλύτερων ξένων πανεπιστημίων» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τον επιστημονικό κόσμο από τη γενέτειρα του Ιπποκράτη στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα με εφόδιο την πλούσια κληρονομιά της προχωράει μπροστά και οδηγείται στην ανάπτυξη.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η ορκωμοσία των αρίστων γιατρών του κόσμου αξίζει ως ελάχιστη τιμή στον μεγάλο πατέρα της Ιατρικής, και στις διδαχές του, που σήμερα φωτίζουν τη διεθνή ιατρική κοινότητα, περί τελειοποίησης της ιατρικής γνώσης και πρακτικής και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει πρεσβευτής και να διαδώσει τις αρχές και την ηθική του Ιπποκράτη στους απανταχού της γης επιστήμονες. Αυτοδιοίκηση και επιστημονικός κόσμος συνεργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών κοινωνιών».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι από κάθε θεσμικό του ρόλο προτίθεται να στηρίξει τις πρωτοβουλίες του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος για την επανέναρξη της διεξαγωγής Ολυμπιάδων και Αμφικτιονιών Ιατρικής Σκέψης και Γνώσης, και την καθιέρωση Βραβείων Ιπποκράτη, «θεσμούς που αξίζουν να αποκτήσουν να αποκτήσουν διεθνή ακτινοβολία».

«Τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην εθνική προοπτική για μετεξέλιξη της Ελλάδος σε Ιατρικό Κέντρο Αριστείας», τόνισε ο κύριος Πατούλης, και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ιδρύματος, Τέλη Παυλίδη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για το πολύτιμο έργο τους και τους άξιους αγώνες στη συνέχιση της λειτουργίας του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, «που αξίζει να αναδειχθεί σ΄ένα παγκόσμιο  σταυροδρόμι: σταυροδρόμι γνώσης, Ιατρικής σκέψης και πολιτισμού, σταυροδρόμι Αριστείας των καλύτερων γιατρών και φοιτητών της διεθνούς κοινότητας».   

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε επίσης την πρόθεση του να στηρίξει τις πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της Ημέρας Ιπποκράτειου Σκέψεως ώστε να θεσπιστεί ως επίσημη ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Ιπποκράτειο σκέψη, στα νοσοκομεία, τις δομές υγείας αλλά και τα σχολεία.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε το θερμό ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Κέντρου Προβολής και Αξιοποίησης των ευρημάτων της Ιστορίας Ελληνικής Ιατρικής στην Αττική, «ένα κεφαλαιώδες έργο», όπως είπε, «που θα αξιοποιήσει την επιστημονική παρακαταθήκη των προγόνων μας, και αξίζει να αποκτήσει μια Μητρόπολη Υγείας και Ευεξίας του κόσμου, όπως έχουμε υποσχεθεί ότι θα μετατρέψουμε την Αττική μας».

Τέλος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Ιστορίας της Ιατρικής Στέφανο Γερουλάνο, «που με ακάματο ζήλο δια βίου ερευνά, συλλέγει, συνθέτει και κυρίως οραματίζεται την περίτρανη θέση που αξίζει στο Παγκόσμιο στερέωμα η προβολή της Ιατρικής Γνωστικής και Πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο έπαρχος Κω – Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, ο εκπρόσωπος Ιατρικών Σχολών, πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Χειρουργικής Οδυσσέας Ζώρας, ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθηγητής καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κω, Μαρία Φρατζάκη, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, δρ. Μαρία Μηχαηλίδου, τα μέλη του Δ.Σ. του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Νικόλαος Μανούσης, αντιπρόεδρος, Νικόλαος Παπαντωνίου, γραμματέας, Φίλιππος Μ. Καλλούδης, ταμίας, Μαρία Φράτζη, αναπληρωτής ταμίας και το μέλος του Δ.Σ. Σωτήριος Πράππας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, ο ΔήμοςΚω, το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, ο Ιατρικός Σύλλογος της Κω, ηΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων.

The post Ο Γ. Πατούλης στην Κω, όπου αριστούχοι ιατροί έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα