ΟΟΣΑ: Η ανεργία μαστίζει τους Έλληνες – Μένουν χωρίς δουλειά παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά

Τεράστια η ψαλίδα στην αγορά εργασίας, με τους Έλληνες -παρά τα πτυχία και μεταπτυχιακά που έχουν- να αδυνατούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας.

Αποκαλυπτική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τα στοιχεία για την Ελλάδα να προκαλούν ανησυχία, καθώς -σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»- η χώρα μας έχει τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων ηλικίας από 18 έως 24 ετών (άτομα που ούτε εργάζονται ούτε εκπαιδεύονται) από χώρες όπως η Βραζιλία, η Ισπανία, η Κόστα Ρίκα, η Ιταλία και η Κολομβία.

Σύμφωνα

με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ψαλίδα στην αγορά εργασίας της Ελλάδα είναι τεράστια. Με βάση τα στοιχεία του 2018, το 90% των κατόχων διδακτορικού εργάζεται, ενώ μόλις το 50% των κατόχων απολυτηρίου Λυκείου βρίσκεται εντός της αγοράς εργασίας. Στο ενδιάμεσο, αλλά διατηρώντας την ανησυχητική πρωτιά, είναι οι κάτοχοι μεταπτυχιακού, με το 82% αυτών να εργάζεται και οι κάτοχοι πτυχίου, με το 73% αυτών να δουλεύει. Μόνο οι κάτοχοι διδακτορικού στην Ελλάδα, αν και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%), είναι κοντά σε αυτό.

Ψαλίδα και στους κατόχους μεταπτυχιακών

Ανησυχητικά τα στοιχεία και για τους κατόχους πτυχίου και μεταπτυχιακού, όπου και σε αυτούς η ψαλίδα είναι τεράστια. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα με πτυχίο και με μεταπτυχιακό έχουν μικρότερο ποσοστό (29% και 76%) από ό,τι ο ΟΟΣΑ με μέσο όρο (44% και 91%).

Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας είναι οι γυναίκες, καθώς στις ηλικίες 25-34 ετών, στα ποσοστά των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται, το 64% είναι γυναίκες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες είναι κατά 15% υψηλότερο, αγγίζοντας το 79%.

Συνολικά, στις ηλικίες 18-24 ετών καταγράφεται στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό ανέργων που ούτε εργάζονται ούτε φοιτούν, που βρίσκονται για τουλάχιστον 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας.

Τα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στις γυναίκες, είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα ποσοστά των νέων που συνεχίζουν μετά το σχολείο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα χρόνια της κρίσης (2008-2018) τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών με πτυχίο και μεταπτυχιακά αυξήθηκαν εντυπωσιακά από το 28% στο 43%. Η αύξηση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των γυναικών (από 32% σε 51%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών (από 25% έως 35%), γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απ’ ό,τι ανδρών. Οι γυναίκες έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό ολοκλήρωσης σπουδών (81% σε σύγκριση με το 74%).

Πηγή: reader.gr

The post ΟΟΣΑ: Η ανεργία μαστίζει τους Έλληνες – Μένουν χωρίς δουλειά παρά τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα