Πάνος Γκόνης: Πολιτική ή διοικητική η ευθύνη για την Παιδεία;

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, στην Αγία Παρασκευή έχουμε γίνει “viral” στα μέσα ενημέρωσης αρκετές φορές. Το «χρωστάμε» στον νυν Δήμαρχο, και στους/στις παρ’ αυτόν, με διάφορες αφορμές, όπως, για παράδειγμα, με το να καλέσει τα ΜΑΤ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη· με τις επανειλημμένα, αχαρακτήριστες δηλώσεις του και βέβαια με τις συνεχείς απαράδεκτες λεκτικές απρέπειες και επιθέσεις τους ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθυμίζω εκείνο το κορυφαίο «σκάστε κύριε Γκόνη».

Γράφει ο Πάνος Γκόνης*

Με

τον νέο νόμο που έχει κατατεθεί και αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων την Τρίτη 3/10/23 πρόκειται να αλλάξει εντελώς το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτόν μεταφέρονται απεριόριστες δυνατότητες στους/στις κατά τόπους Δημάρχους και Περιφερειάρχες συγχωνεύοντας όλες τις σημαντικές επιτροπές (Οικονομική, Ποιότητας Ζωής και Εκτελεστική) σε μία, ενώ καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές και όλα τα ΝΠΔΔ, ενισχύονται αδιάκριτα οι πλειοψηφίες, μετατρέποντας τις μειοψηφίες σε απλούς παρατηρητές. Δηλαδή όταν πανελλαδικά η έννοια της Δημοκρατίας και της συμμετοχής υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο και με θεσμικό τρόπο, ας φανταστούμε τι θα υποστεί ο Δήμος Αγίας Παρασκευής αν συνεχίσει να έχει Δήμαρχο τον κ. Ζορμπά!

Πέρα από τα δεκάδες παραδείγματα με τη συνεχή υποτίμηση όλων των Συλλόγων και Φορέων της πόλης μας, πέρα από την απαξίωση των ίδιων των κατοίκων –και με την απίστευτη εμμονή του ότι η συντήρηση των πεζοδρομίων είναι αποκλειστική ευθύνη των ίδιων και όχι του Δήμου–, πέρα από το γεγονός πως η πόλη μας κυριολεκτικά βρωμάει, πέρα και έξω από τον πλήρως αποσπασματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα μεγάλα έργα της πόλης και τα έχει ήδη οδηγήσει σε ένα σωρό αδιέξοδα –θα επανέλθω σε αυτά με άλλο κείμενο– εδώ θα ασχοληθώ αποσπασματικά με κάποια θέματα Παιδείας, τα οποία προέκυψαν από πρόσφατα δημοσιεύματα.

Πριν από σχεδόν ένα μήνα κυκλοφόρησε η Ένωση Συλλόγων Γονέων μια ανακοίνωση με τίτλο: «Άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς εργολαβίες στα Σχολεία από την Τεχνική Υπηρεσία» με κύριο ζητούμενο, τη μη πραγματοποίηση εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια Ανοικτής Εργολαβίας. Την ονομάζουμε έτσι γιατί παραμένει ανοικτή για αρκετό διάστημα και καλύπτει τις αντίστοιχες ανάγκες των Σχολείων.

Πρόκειται για μια εργολαβία σχεδόν επαναλαμβανόμενη, η οποία αναγράφεται στον οικείο Προϋπολογισμό ως «Συντηρήσεις, επισκευές, βελτιώσεις σχολικών κτιρίων», απλά με την προσθήκη του έτους ή των ετών εντός των οποίων προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας μας εμείς ολοκληρώσαμε μία που είχαμε βρει από την προηγούμενη Δημοτική αρχή Ζορμπά και δημοπρατήσαμε-υλοποιήσαμε ακόμα τρεις! Αναμφίβολα η επιλογή και η προτεραιότητα για να ενταχθεί μια Ανοικτή Εργολαβία ή όχι στον Προϋπολογισμό και εν τέλει να πραγματοποιηθεί ή όχι ανήκει στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία και σίγουρα όχι στη διοικητική υπηρεσία που ονομάζεται Τεχνική.

Έντεχνα «μπερδεύοντας» ο κ. Ζορμπάς την αποκλειστικά δική του πολιτική ευθύνη με τη διοικητική, έσπευσε στην απάντησή του να υπερασπιστεί την Τεχνική Υπηρεσία και το έργο της, αφενός παραθέτοντας μια σειρά από ανακρίβειες, αφετέρου όμως «ξεχνώντας» να δώσει απάντηση στην ουσία του ζητούμενου που ήταν η πλήρης ανυπαρξία Ανοικτής Εργολαβίας την τελευταία τετραετία και παρά τις ρητές δεσμεύσεις του 2019.

Αξίζει λοιπόν να αντιγράψω επί λέξη από τα πρακτικά του 2019 τις δεσμεύσεις του κ. Ζορμπά, όταν στην 28η Τακτική Συνεδρίαση του Δ.Σ. (18/12) στη συζήτηση του μοναδικού θέματος «Έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Αγίας Παρασκευής Οικονομικού έτους 2020» δήλωνε: Στις συντηρήσεις επισκευές, βελτιώσεις σχολικών κτιρίων και κτιρίων του Δήμου θέλω να πω ότι είμαστε στην κατεύθυνση να γίνει μία μεγάλη εργολαβία γύρω στο 1.200.000 η οποία θα περιλαμβάνει το 2020, 2021, 2022 μέχρι να ολοκληρωθεί, μπορεί και παραπάνω από 1.200.000 για να μπορέσουμε να μαζέψουμε ό,τι μπορούμε από τα σχολεία, πιστεύω ότι θα είναι αρκετά […] ενώ παρακάτω συνέχισε αυξάνοντας το ποσό: […[ Σκεφτόμαστε πέραν της μεγάλης εργολαβίας για τα σχολεία να επαναφέρουμε, μάλλον κάθε χρόνο να κάνουμε ένα ξεχωριστό σχολείο που έχει τα περισσότερα προβλήματα και απ’ ό,τι γνωρίζουμε το Χέλμειο είναι αυτό το οποίο έχει τα περισσότερα, το 5ο και το 11ο δηλαδή Δημοτικό Σχολείο με μία πολύ μεγάλη εργολαβία […]. Στην πάγια ερώτησή μου για το από πού θα βρουν τα χρήματα, η απάντηση του Αντιδημάρχου Τ.Υ. κ. Σάρκουλα ήταν: […] Φυσικά βρίσκονται τα χρήματα γιατί μιλάμε για πολυετή δαπάνη δηλαδή 300.000 το χρόνο. Δηλαδή μόνο και από τη ΣΑΤΑ σχολείων μπορούν να βγουν τα χρήματα […].

Προφανώς η απάντηση που τους έδωσα και τότε περί της ακραίας δημιουργικής λογιστικής την οποία έκαναν, ότι δηλαδή για τα 3 χρόνια επί 132.700 € (τόσο ήταν κάθε χρόνο η ΣΑΤΑ Σχολείων) είναι έως αδύνατον να μας κάνει 1.200.000 €, αποδείχτηκε και στην πράξη, αφού δεν πραγματοποιήθηκε έκτοτε καμία απολύτως Ανοικτή Εργολαβία. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει ακόμα και σήμερα εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό ένα μεγάλο ποσό ως υπόλοιπο από την ΣΑΤΑ Σχολείων, αφού ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε…

Όσο για το σύνολο των υπόλοιπων εργολαβιών τις οποίες αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Ζορμπάς ότι έγιναν «επί θητείας του», θα πρότεινα να είναι προσεκτικότερος ο Δήμαρχος, αφού τουλάχιστον οι πρώτες του «Φιλόδημου» ήταν δρομολογημένες –κάποιες και δημοπρατημένες– ήδη από τη δική μας Δημοτική αρχή. Δύο αφορούν τις αίθουσες, με τα κατ’ ουσία νοικιασμένα για 5 χρόνια από το Υπουργείο Παιδείας κοντέινερς, στα οποία στοίβαξαν τα προνήπια –με την ελπίδα όλων να είναι πρόσκαιρη αυτή η απαράδεκτη λύση– ενώ ορισμένες άλλες έχουν όντως κατατεθεί προς έγκριση, αλλά έγκριση δεν φαίνεται να υπάρχει, ή/και αναμένουν την εκτέλεσή τους από τις ΚΤΥΠ και θα αναμένουν για χρόνια, όπως τόσες ακόμα…

Για να μην μιλήσουμε για μια σειρά από «Εργασίες» που αναφέρει ότι «υλοποιήθηκαν στα πλαίσια εργολαβιών», κατ’ ουσία ανάξιες λόγου για έναν Δήμο όπως ο δικός μας, και οι οποίες μάλλον πραγματοποιήθηκαν παράνομα μέσω των Σχολικών Επιτροπών, αφού δεν εμπίπτουν στις επιλέξιμες δαπάνες της κάλυψης των λειτουργικών τους εξόδων… Αυτά τα ολίγα προκύπτουν, μονάχα με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις και σίγουρα δεν θα μας αρκούσαν πολλές περισσότερες σελίδες, ώστε να περιγράψουμε πλήρως τις αστοχίες της σημερινής Δημοτικής αρχής στα θέματα Παιδείας.

Ας αναρωτηθούμε, μετά από όλες αυτές τις ανακρίβειες –τα ψεύδη θα έλεγα– που εκτοξεύει η Δημοτική αρχή Ζορμπά απέναντι στα παιδιά και στους γονείς της Αγίας Παρασκευής, πιστεύετε πως μας αξίζει να τη διατηρήσουμε; Στον τίτλο της απάντησής του προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων ο Δήμαρχος ισχυρίζεται πως «όποιος δεν γνωρίζει εκτίθεται»· δηλαδή εκείνος που άλλα έλεγε το 2019 και άλλα τώρα δεν εκτίθεται;

Ειδικά αυτή τη φορά καμία ψήφος δεν περισσεύει…

* Ο Πάνος Γκόνης είναι μέλος της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Νίκη Πολιτών Αγίας Παρασκευής και την εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ως μέλος και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου μας ως αντιπρόεδρος. Το 2014-19 ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου εκπροσώπησε τον Δήμο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), κατά το ίδιο διάστημα διατέλεσε αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού και το 2017-19 αναπληρωτής δημάρχου.

The post Πάνος Γκόνης: Πολιτική ή διοικητική η ευθύνη για την Παιδεία; appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα