Ποικίλες αντιδράσεις για το συλλαλητήριο και την ομιλία Μ. Θεοδωράκη

Ποικίλες αντιδράσεις για το συλλαλητήριο και την ομιλία Μ. Θεοδωράκη ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα, με τα κομματικά επιτελεία να τα «αποκωδικοποιούν» με τον δικό τους τρόπο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τον «τόνο» τον έδωσε από νωρίς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Με μήνυμά του στο twitter ο κ. Κοτζιάς επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι «σήμερα διαψεύστηκαν οι

δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της Ν.Δ., αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο του Οικουμενικού Πατριάρχη». Ο υπουργός Εξωτερικών έκλεισε το μήνυμά του λέγοντας ότι συνεχίζει «με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη» να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να στέκεται στον μικρότερο από το «αναμενόμενο» κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο, σημειώνοντας ότι συμμετείχαν «όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών», αλλά «ο σεισμός και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι».

«Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη συνανάπτυξη. Αυτή τη στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση, με πατριωτική ευθύνη, γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει».

Ως έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση μετέφρασε το συλλαλητήριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί πολιτικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση». Στη δήλωσή του -η οποία έγινε αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Πειραιώς- ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες» και τόνισε ότι «οι Έλληνες είναι προφανές πια ότι δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτούν οτιδήποτε. Πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα».

Αποφεύγοντας να ανεβάσει περαιτέρω τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης έχω χρέος να ακούω το λαϊκό αίσθημα, χωρίς όμως να πυροδοτώ πάθη και διχασμούς. Κυρίως όμως έχω το καθήκον να εξασφαλίσω ότι θα πορευτούμε με ενότητα, αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον».

Αντιδράσεις και για την ομιλία Θεοδωράκη

Επίσημα κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναφέρθηκε στην -ομολογουμένως- «πύρινη» ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο σχολιάστηκε έντονα από πολιτικούς παράγοντες, με χαρακτηριστική τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, στο Reader.gr:

«Η μόνη λύση για τον Μίκη Θεοδωράκη -έτσι όπως την περιγράφει με δικά του λόγια- είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και να παραμένουμε εμείς πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Με απλά λόγια, ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει αντίρρηση που σήμερα 130 χώρες ονομάζουν τη γείτονα χώρα Μακεδονία σκέτο, ούτε φυσικά έχει αντίρρηση με το συνταγματικό όνομά της που είναι σήμερα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Λυπάμαι, αλλά εγώ αυτό το σημερινό status που υπερασπίζεται ο κ. Θεοδωράκης το θεωρώ εθνική καταστροφή».

Πηγή: reader.gr

The post Ποικίλες αντιδράσεις για το συλλαλητήριο και την ομιλία Μ. Θεοδωράκη appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα