Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών ετοιμάζεται με επισημότητα να τιμήσει την εθνική επέτειο του έπους του 1940, με πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με τις μαθητικές παρελάσεις στους 12 Δήμους της περιοχής.

Παράλληλα, θα υπάρξουν επετειακές εκδηλώσεις από φορείς της περιοχής, προκειμένου να τιμηθούν οι ήρωες της 28ης Οκτωβρίου.

Ακολουθούν αναλυτικά οι δράσεις ανά Δήμο (συνεχής ενημέρωση):

ΔΗΜΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝΕκδήλωση για τη δράση
του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο έπος του 1940 από την «Παναθηναϊκή» Βριλησσίων

Η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» παράρτημα Βριλησσίων διοργανώνει, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο έπος του 1940. Η εκδήλωση, με θέμα «Η προσφορά και η δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η προσφορά της αδελφής νοσοκόμας του ΕΕΣ στον πόλεμο του 1940», τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βριλησσίων.

Κύριοι ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος του ΕΕΣ Δρ. Αντώνιος Αυγερινός και η Αθανασία Ζάγκα, εκπαιδεύτρια – νοσηλεύτρια του τομέα υγείας του ΕΕΣ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Μουσών» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11 – 1ος όροφος). Ώρα έναρξης 18:30.

Τετάρτη 30/10: «Αναζητώντας τους νεκρούς του Έπους 1940-41»

Αφιερωμένη στους ήρωες εκείνους που έμειναν άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι στη Βόρειο Ήπειρο, στους ήρωες των οποίων τα οστά παραμένουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα σε εκείνα τα βουνά και στις πεδιάδες είναι η διάλεξη στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Βριλησσίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30/10/2024 στις 18:00 στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος στο πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρ. ΤΥΠΕΤ) στα Βριλήσσια.

Ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, ταξίαρχος ε.α., διετέλεσε Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε εκεί ξεκίνησε μαζί με ομάδα αξιωματικών διαπιστευμένων στην Ελληνική Πρεσβεία της Αλβανίας μια τεράστια προσπάθεια να αναζήτησης των νεκρών μας προκειμένου να αποδοθούν οι δέουσες τιμές στη μνήμη τους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα παρουσιαστούν συγκλονιστικά ντοκουμέντα από την αναζήτηση εκείνων ύψωσαν όμως το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων

ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα ο Δήμος Κηφισιάς τιμά και φέτος, με σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τον εορτασμό του Πολιούχου του Δήμου, Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της 84ης επετείου του «ΟΧΙ» θα κορυφωθούν τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 μ.μ. στην πλατεία Πλατάνου. Εκτός από την καθιερωμένη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας, συλλόγων και φορέων της πόλης, για πρώτη φορά θα έχουμε την παρουσία αντιπροσωπείας του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Επίσης στη φετινή μεγαλοπρεπή παρέλαση θα υπάρχει έντονη παρουσία των Σωμάτων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τόσο των Εθελοντών, όσο και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό στην Εκάλη, αλλά και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς, με νέο εξοπλισμό και οχήματα.

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Κηφισιάς:

ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

Πέμπτη 24 – Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Σημαιοστολισμός της πόλης.Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 στη Δημοτική Κοινότητα Πεύκης

11:15: Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στη Πεύκη.

11:30: Στο χώρο του Ηρώου, του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα.

Επιμνημόσυνη δέηση.Πανηγυρικός της ημέρας: Η Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης κα Κατερίνα Λεμπέση.Κατάθεση στεφάνων από σχολεία και φορείς της Δημοτικής Κοινότητας Λυκόβρυσης και της Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης.Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

12:15: Παρέλαση στη Δημοτική Κοινότητα Πεύκης επί της Λεωφόρου Ειρήνης.

13:15: Πρόγραμμα παραδοσιακών χορών με γιορτινά εδέσματα στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα. Συμμετέχουν: η Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Σύλλογος Κρητών «Τάλως», ο Σύλλογος «Τα Χρώματα της Παράδοσης» και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λυκόβρυσης.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

Ο Δήμος Αμαρουσίου γιορτάζει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα, όπως αρμόζει στους Ήρωες του Έπους του 1940 και απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες να συνεορτάσουν και να τιμήσουν μαζί την Εθνική Επέτειο.

Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου σε όλες τις δημόσιες & ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας & τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

11:00 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής.Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

10:30 Τέλεση Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου, πολιτικών, δικαστικών και αστυνομικών Αρχών.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας από τον δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου.

Κατάθεση στεφάνων.Τήρηση ενός λεπτού σιγής.Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11:30 Έναρξη παρέλασης.

12:30 Επετειακή εκδήλωση (Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, Βασ. Σοφίας 85).

Χαιρετισμός του δημάρχου ΑμαρουσίουΣυμμετέχει η Μικτή χορωδία «Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αιμίλιου Γιαννακόπουλου, σε επετειακές ερμηνείες.

17:00 Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων από τις δημοτικές και αστυνομικές Αρχές.

Επετειακή εκδήλωση από την Εστία Πατ. Μελετών για την 28η ΟκτωβρίουΕπετειακή εκδήλωση από την Εστία Πατ. ΜελετώνΛήψηΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ομιλίες και εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία του Δήμου και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Γενικός σημαιοστολισμός της Πόλης, από την όγδοη πρωινή ώρα της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2024, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και τωνΤραπεζών.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Ώρα 7:30 π.μ. : Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών.Ώρα 9:45 π.μ. : Προσέλευση αντιπροσωπειών Μαθητών, Σωματείων, Συλλόγων με τις Σημαίες τους στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, για την Επίσημη Δοξολογία.Ώρα 9:50 π.μ.: Προσέλευση κκ Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των Αρχών της Πόλης στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος .Ώρα 10:00 π.μ. : Τέλεση Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» παρουσία όλων των Αρχών, Συλλόγων, Σωματείων, Οργανώσεων και όλων των Δημοτών.Ώρα 10:30 π.μ.: Μετάβαση στο Μνημείο Ηρώων (Σκεπαστό Αττικής οδού) όπου θα γίνουν: Α) Επιμνημόσυνη Δέηση. Β) Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο, κ. Ευστράτιο Σαραούδα. Γ) Κατάθεση στεφάνων. Δ)Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και των ηρώων του 1940. Ε) Ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.Ώρα 11:15΄ π.μ. : Μετάβαση στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου επί της οδού Γ. Παπανδρέου για την παρακολούθηση της παρέλασης των Σχολείων και των Τοπικών Συλλόγων- Σωματείων – Μαζικών Φορέων, μπροστά από τους επισήμους.ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

11:00 Κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων Παπάγου & Χολαργού από τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Νηπιαγωγεία.11:30 Κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων Παπάγου & Χολαργού από τους μαθητές των Σχολείων και από τοπικούς Συλλόγους.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

18:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου.20:00 Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σκέπης Παπάγου.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

07:00 Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου.10:30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Ελένη Κορναράκη, Φιλόλογος – Θεολόγος 1ου Λυκείου Παπάγου.10:30 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από την κα Ελένη Βλαχογιάννη, Φιλόλογος 2ου Λυκείου Χολαργού.11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα Ηρώα Πεσόντων Παπάγου και Χολαργού11:45 Παρέλαση των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, του Λυκείου των Ελληνίδων, των Προσκόπων, των Οδηγών, και της Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού, στην οδό Εθνικής Αμύνης στην Κοινότητα Παπάγου.11:30 Παρέλαση των μαθητών των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, των Προσκόπων και των Ναυτοπροσκόπων, στην οδό 25ης Μαρτίου & Λ. Περικλέους, στην Κοινότητα Χολαργού.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

11.00 Επετειακή Εκδήλωση Πνευματικής Εστίας Παπάγου, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου, με θέμα «Το ΟΧΙ και η επίδραση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Ομιλητής: Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης. Συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία, Μαέστρος: Σταύρος Μπερής, Πιάνο: Πόπη Μάλφα και και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Μαέστρος: Κατερίνα Μάσκα, Πιάνο: Γιάννης Τσακόπουλος.ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Ο Δήμος Πεντέλης σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ακολουθεί το πρόγραμμα ανά Δημοτική Κοινότητα:

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥΓενικός σημαιοστολισμός από τις 8:00 π.μ. της 26ης Οκτωβρίου, μέχρι τη δύση του ηλίου της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 2024.Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2024 , όλων των Δημόσιων και Δημοτικών Καταστημάτων και των Τραπεζών μέχρι και την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024:

Ομιλίες για το νόημα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σε ειδικές συγκεντρώσεις των μαθητών και μαθητριών τους.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024:

Ώρα 10:00 π.μ.: Παράταξη αντιπροσωπειών μαθητών και μαθητριών των σχολείων, οδηγών, προσκόπων, αεροπροσκόπων, αθλητικών και μη συλλόγων και σωματείων με τις σημαίες τους, στις κοινότητες που εδρεύουν, προ των εισόδων των Ιερών Ναών Αγίας Σοφίας, Αγίας Φιλοθέης και Αγίου Δημητρίου των Κοινοτήτων Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης και Ψυχικού αντίστοιχα.Ώρα 10:15 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία και εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας στους Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας, Αγίας Φιλοθέης και Αγίου Δημητρίου.Ώρα 10:45 π.μ.: Τρισάγιο στα Ηρώα Νέου Ψυχικού, Φιλοθέης και Ψυχικού και κατάθεση στεφάνων.Ώρα 11:45 π.μ.: Τόπος συγκέντρωσης των τμημάτων παρέλασης στη Φιλοθέη (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου)Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στη ΦιλοθέηΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Eκδήλωση μνήμης «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει την εκδήλωση μνήμης «1940-1950, η μεγάλη δεκαετία», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2024, στις 19:30, στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης).

Θα μιλήσει ο ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Καρπόζηλος, ενώ τα αδέρφια Γιάννης και Νίκος Μότσιος, που βίωσαν τα κρίσιμα γεγονότα της δεκαετίας, από την Αντίσταση έως τον Εμφύλιο, θα καταθέσουν την προσωπική τους μαρτυρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

The post Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα