Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης: Αναγνωρίζουμε όσα γίνονται, αλλά και κρίνουμε τα κακώς κείμενα της διοίκησης Πισιμίση

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων. «Τα μέλη της παράταξης Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν με υπευθυνότητα στα συζητούμενα θέματα, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά και ασκώντας κριτική στα κακώς κείμενα που επισημαίνει» όπως αναφέρει η παράταξη στη σχετική ανακοίνωσή της.

Τα βασικά σημεία που έθιξε ο συνδυασμός στον οποίο ηγείται η Βούλα Αρσένη-Λάμπρου είναι τα εξής: 

Θετική η δημιουργία ΚΔΑΠ για παιδιά 5-12
ετών

Χαιρετίσαμε την επαναλειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης στον Δήμο μας για παιδάκια 5-12 ετών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ (voucher) δωρεάν για τους γονείς σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Συγχαίρουμε την αντιδήμαρχο Οικογενειακής Ζωής κα Τζήμα Λ. διότι ήταν η πρώτη της προτεραιότητα από την ανάληψη των καθηκόντων της, καθώς και το εξαίρετο προσωπικό του πρώην Νομικού Προσώπου ΟΚΠΑΔΒ για την υπευθυνότητα και ολοκλήρωση όλων των απαιτητικών διοικητικών διαδικασιών, χωρίς χρονοτριβές. Ελπίζουμε να δημιουργηθούν και άλλα αντίστοιχα ΚΔΑΠ στην πόλη μας, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, πέραν των 25 παιδιών που θα φιλοξενηθούν από Σεπτέμβριο.

Νέος κανονισμός καθαριότητας, αλλά πώς θα υλοποιηθεί;

Ψηφίσαμε τον ανανεωμένο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος υπήρχε από το 2002. Ένας κανονισμός καθαριότητας που, επί της αρχής, ακολουθεί τις οδηγίες της Ε.Ε., πλην όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί στο σύνολό του, όπως αποδείχτηκε και από τις απαντήσεις που έλαβε στις ερωτήσεις που έθεσε (ανά άρθρο του κανονισμού) η επικεφαλής μας κα Αρσένη Β. Ερωτήσεις οι οποίες ανέδειξαν γενικότερα και τις παθογένειες του συστήματος σε τοπικό επίπεδο, αφού δεν είναι δυνατόν με τις σημερινές δυνατότητες του Δήμου μας να μπορέσει, χωρίς προγραμματικό πλάνο δημιουργίας υποδομών και αύξησης κατάλληλου προσωπικού, να διεκπεραιωθούν βασικές αρχές του κανονισμού αυτού.

Ωστόσο θα πρέπει κάποια στιγμή, πέραν του πολιτικού κόστους, να ξεκινήσει ο προσανατολισμός προς αυτή την κατεύθυνση, διότι τα θέματα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, το οποίο και οικονομικά μπορεί να υποστηρίξει τον Δήμο μας, αλλά και να συνεχιστεί η διαμόρφωση κατάλληλης κουλτούρας των κατοίκων για το περιβάλλον. Η επικεφαλής μας επισήμανε ότι επί εννιά χρόνια καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες, με εξαιρετικά αποτελέσματα, τις οποίες ωστόσο ουδέποτε υποστήριξε η σημερινή διοίκηση όταν βρισκόταν στα αντιπολιτευτικά έδρανα. Δυστυχώς, η κουλτούρα που χρειάζεται να αναπτυχθεί στο θέμα ανακύκλωσης κ.λπ. φαίνεται πως δεν είναι τόσο δυναμική όσο θα μπορούσε στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Για αυτό είναι πολύ σημαντική, πέραν όλων των άλλων, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών, οι οποίοι αποτελούν τον «παράγοντα κλειδί» για την επίτευξη οποιοδήποτε στόχου. Από την άλλη χρειάζεται και η πολιτική δημοτική βούληση, ώστε να δημιουργηθεί σιγά-σιγά το κατάλληλο πλαίσιο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου οικολογικού Δήμου, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων του. Όπως γίνεται και στην Ευρώπη.

Πρόληψη ναι, αλλά με πρόγραμμα και περιβαλλοντική ευαισθησία

Αναδείξαμε, για μία ακόμα φορά, το θέμα του δάσους Θεόκλητου. Δυστυχώς, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν συνάδουν με την πραγματικότητα της εικόνας που διαπιστώθηκε, τόσο από τους κατοίκους όσο και από μας. Ευελπιστούμε να διαψευστούμε, όμως προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα Antinero, του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 50 εκατ. ευρώ (προβλέπει προληπτικούς καθαρισμούς και υλοποιείται από το Δασαρχείο και τον ΣΠΑΠ) και προκειμένου να μην αποτραπούν ενδεχόμενες φωτιές, πέραν του ενδοδαπέδιου καθαρισμού, οι εργασίες περιλάμβαναν «ξεγύμνωμα» -στην κυριολεξία- των δέντρων σε ύψος 5 μέτρων από τη γη. Διαφωνούμε με αυτήν την τακτική, διότι έτσι δεν προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον, τα ζωάκια που ζουν εκεί και, σίγουρα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση προστασίας ενός δάσους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Θεόκλητος είναι δάσος και όχι αλσύλλιο. Πρόληψη ναι, αλλά με πρόγραμμα και όχι στη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Αγωνία για τον υδροβιότοπο στη Ναυτική Βάση

Μεταφέραμε την αγωνία μας για τον υδροβιότοπο στη Ναυτική Βάση, λόγω του καθαρισμού που προηγήθηκε (κατά εμάς βίαιου) και ο οποίος φυσικά είναι αναγκαίος. Ο ζωικός κόσμος (χελώνες υδρόβιες και ψαράκια) για μας είναι πολύ σημαντικός και ας αυξάνονται ραγδαία με σπάνιο οικισμό ανάμεσα σε κυκλάμινα και καλαμιές, που πια δεν υπάρχουν. Έτσι είναι η φύση και η ομορφιά της κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουμε κατάλληλο περιβάλλον για τον ζωικό κόσμο, να τον φροντίζουμε για την επιβίωση του, την ανάπτυξη του και όχι να συμβάλλουμε στην εξολόθρευσή του. Είναι γεγονός ότι ποτέ πριν δεν είχε καθαριστεί η λιμνούλα αυτή εκτενώς. Ευελπιστούμε στην γρήγορη αποκατάστασή της.

Αόριστες απαντήσεις, σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και δημιουργία εντυπώσεων

Ρωτήσαμε για τις οφειλές των κυλικείων σε ΤΥΠΕΤ, παραρεμάτιο κ.λπ. Η απάντηση, όπως πάντα, αόριστη.

Σημειώνουμε γενικότερα ότι οι απαντήσεις που λαμβάνουμε στις περισσότερες από τις ερωτήσεις μας, εκτός εξαιρέσεων, είναι γενικόλογες. Έκθεση ιδεών θα μπορούσε κάποιος να τις χαρακτηρίσει. Παράλληλα, η «καραμέλα» ότι για όλα ευθύνεται η προηγούμενη διοίκηση πλέον κοντεύει να… λιώσει, ενώ οι υψωμένοι τόνοι από πλευράς της διοίκησης του κ. Πισιμίση μάλλον δεν βοηθά. Πρόκειται για απαξιωτική συμπεριφορά, που δεν συνάδει με τον πολιτικό πολιτισμό που επικαλείται συχνά η δημοτική αρχή.

Επίσης, ήδη «τρέχουν» προγράμματα τα οποία η προηγουμένη διοίκηση είχε δρομολογήσει επί σειρά ετών, τα οποία η νέα διοίκηση προβάλλει ως δικά της, ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνει οτιδήποτε έχει γίνει.

Τέλος, δεν γίνονται πλέον ανεκτά τα υπονοούμενα, για χάρη εντυπώσεων, που αφήνει η διοίκηση του κ. Πισιμίση. Εάν διαθέτει στοιχεία για οτιδήποτε, ας τα καταθέσει στον εισαγγελέα, διαφορετικά ας σιωπήσει. Ο κόσμος γνωρίζει και θυμάται, ας μην υποτιμά λοιπόν τη νοημοσύνη κανενός.

The post Βριλήσσια Πορεία Ευθύνης: Αναγνωρίζουμε όσα γίνονται, αλλά και κρίνουμε τα κακώς κείμενα της διοίκησης Πισιμίση appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα