Έμφρακτος Νείλος

Οι τοξικές πολιτικές των υδάτων απειλούν την δημοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα 12/08/2020 Michael Woldemariam Περίληψη:

Ακόμη και όταν το φράγμα GERD τεθεί σε πλήρη λειτουργία και επιτευχθεί μια διευθέτηση, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία πιθανότατα θα παραμείνουν σε αντίθεση. Οι εξωπεριφερειακοί παίκτες με επιρροή στη λεκάνη του ποταμού Νείλου θα πρέπει επομένως να επικεντρωθούν όχι μόνο στην διασφάλιση μιας συμφωνίας στο φράγμα αλλά στην

διαχείριση των περιφερειακών επιπτώσεων του μακροπρόθεσμου στρατηγικού ανταγωνισμού έναντι του Νείλου.

Το φράγμα «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD) είναι πλέον τετελεσμένο. Τον περασμένο μήνα, η Αιθιοπία άρχισε να γεμίζει έναν τεράστιο ταμιευτήρα πίσω από το αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων υδροηλεκτρικό έργο, το οποίο υπόσχεται να κάνει την χώρα μια ενεργειακή ατμομηχανή. Το mega-φράγμα θα φέρει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά, θα τροφοδοτήσει τον αναπτυσσόμενο βιομηχανικό τομέα της Αιθιοπίας και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κερδίσει πολύ αναγκαίο συνάλλαγμα εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα