BIOFIT: Μετασκευή βιομηχανιών με τη βιοενέργεια

Το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ – ΙΔΕΠ) συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο BIOFIT (https://www.biofit-h2020.eu/), το οποίο στοχεύει στη μετασκευή βιομηχανιών με χρήση βιοενέργειας. Το έργο πραγματοποιείται σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο συντονισμός του έργου πραγματοποιείται από το Biomass Technology Group

(BTG). Το χρονικό διάστημα υλοποίησης του είναι από 1 Οκτωβρίου 2018 έως 30 Νοέμβριου 2021.

Η βιοενέργεια είναι μία εξαιρετικά σημαντική μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας καθώς αποτελεί περίπου το 60% της συνολικά παρεχόμενης ανανεώσιμης ενέργειας στις χώρες της ΕU28. Η ανάπτυξη τεχνολογιών παραγωγής βιοενέργειας οδηγεί σε ενεργειακά αποδοτικές λύσεις στους τομείς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων μεταφοράς, θερμότητας και ψύξης. Η μετασκευή, που σημαίνει αντικατάσταση ενός τμήματος εξοπλισμού υπάρχουσας εγκατάστασης από εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής μπορεί να αποτελέσει οικονομικά αποδοτική λύση στην εφαρμογή τεχνολογιών βιοενέργειας στη βιομηχανία. Σημειώνεται ότι οι μετασκευές είναι μία από τις ταχύτερες μεθόδους αύξησης του ποσοστού ανανεώσιμης ενέργειας καθιστώντας βιωσιμότερη την ήδη υπάρχουσα παραγωγή ενέργειας στις βιομηχανίες της Ευρώπης.

Κατά την τριετή υλοποίηση του BIOFIT θα προταθούν τεχνολογικές λύσεις για βιοενεργειακές μετασκευές σε πέντε διαφορετικούς τομείς βιομηχανίας: βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, επεξεργασίας χαρτοπολτού και χαρτιού, διυλιστήρια ορυκτών καυσίμων και μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και συνδυασμένης παραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσω των μετασκευών επιτυγχάνονται χαμηλά κόστη επένδυσης, μικρότεροι χρόνοι κατασκευής, ταχύτερη εγκατάσταση και μείωση του επενδυτικού ρίσκου.

Σκοπός του έργου είναι να επισημάνει τις υπάρχουσες μετασκευές της βιομηχανίας και να αναπτύξει δέκα μελέτες των περιπτώσεων αυτών σε συνεργασία με βιομηχανικούς εταίρους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συμμετοχή του ευρύτερου βιομηχανικού τομέα υποστηρίζοντας το έργο μέσα από πέντε ενεργές ομάδες εργασίας. Ο ρόλος του ΙΔΕΠ στο έργο περιλαμβάνει τη συμβολή του στη διαμόρφωση του νομικού, θεσμικού και πολιτικού πλαισίου σύμφωνα με το οποίο θα εφαρμόζεται η εκάστοτε μετασκευή, καθώς και αξιολόγηση του υπάρχοντος πλαισίου.

Επίσης, συμβάλλει στη μελέτη και συγκρότηση τεχνικών προτάσεων μετασκευής σε τρεις τομείς: των διυλιστηρίων, των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα καθώς και των μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής ενέργειας. Οι προτάσεις αφορούν βιομηχανικούς εταίρους σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία και Ελλάδα). Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα μελετηθεί η μετασκευή εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ με σκοπό την παραγωγή HVO, ενώ στις εγκαταστάσεις των βιομηχανικών εταίρων στην Ιταλία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μελετηθεί η εισαγωγή βιομάζας προς αντικατάσταση ποσοστού των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας. Τέλος, το ΙΔΕΠ είναι υπεύθυνο για τις αξιολογήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όλων των εξεταζόμενων περιπτώσεων του έργου, με στόχο τον προσδιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της εξοικονόμησης ενέργειας σε κάθε περίπτωση.

Η κοινοπραξία του BIOFIT αποτελείται από δεκατέσσερις εταίρους οκτώ Ευρωπαϊκών χωρών: Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Ελλάδα, προερχόμενοι από τους τομείς της βιομηχανίας και της έρευνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα