Oι πολίτες πήραν τον λόγο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

του Νίκου Αβουκάτου

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων από συλλόγους και φορείς στη 2η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά ως Μητροπολιτικό Πάρκο, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης διαδικασίας κατατέθηκε πληθώρα προτάσεων, διαφωνιών, ενστάσεων και προβληματισμών. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

και, μάλιστα, η διαδικασία θα συνεχιστεί μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Παύλου Μελά (pavlosmelas.gr). Οι προτάσεις για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου θα αξιολογηθούν και κατόπιν μερικές θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο.

Στις τοποθετήσεις τους, οι κάτοικοι, ο πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο πρώην γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων, ελεύθεροι επαγγελματίες κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Οι προβληματισμοί τους αφορούσαν το πώς θα υλοποιηθεί το έργο, πότε θα ολοκληρωθεί και, επιπλέον, αναρωτήθηκαν εάν το μητροπολιτικό πάρκο θα έχει την ίδια τύχη με το Πάρκο Αντώνη Τρίτση στην Αθήνα. Διευκρινίσεις ζητήθηκαν επίσης για τη διαδικασία παραχώρησης του χώρου από Ταμείο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η λειτουργία κέντρου περιβαλλοντικής αγωγής και αειφορίας, μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ένας βοτανικός κήπος, τόπος για πικ-νικ, χώρος κατασκήνωσης έως και... υπαίθριο παζάρι, ήταν μερικές από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Πριν τις δημόσιες τοποθετήσεις έγινε ο προγραμματισμός βημάτων για την επίτευξη των στόχων ανάπλασης από τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά Σαράντη Καρβουνίδη.

Για τις δεσμεύσεις, τις αρχές και τις προτάσεις σχεδιασμού για το μητροπολιτικό πάρκο, μίλησε η Παρασκευή Κούρτη, Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, ενώ στην απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και στις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου αναφέρθηκε ο επιστημονικός σύμβουλος του δημάρχου Παύλου Μελά, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας. Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για έργα πρασίνου, κατά την α' φάση του έργου, υπογραμμίζοντας, όμως ότι απαιτείται να είναι έτοιμες οι μελέτες.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου και επανέλαβε ότι πρόκειται για μια σπουδαία παρέμβαση ανάπλασης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από την πυρκαγιά του 1917.

«Σε αυτόν τον χώρο θα μπορούσε να δημιουργηθούν θερμοκοιτίδες για τις νέες τεχνολογίες και αποτελεί ευτυχές γεγονός για την περιοχή που έγινε η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO Tάσος Τζήκας, ο οποίος παρακολούθησε την διαδικασία.

«Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συμμετέχει στη γέννηση και στη διαμόρφωση αυτού του πάρκου έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η κουλτούρα σεβασμού και υιοθέτησης του δημόσιου χώρου», τόνισε ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του δήμαρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη ο οποίος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα να επιτύχει η προσπάθεια που γίνεται για την ανάπλαση του χώρου.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ένα όργανο που αποτελείται από 50 πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα