One Planet Summit: Δεσμεύσεις, αλλά και ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη

Περισσότεροι από 50 διεθνείς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκαν χθες στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στη σύνοδο One Planet, να συζητήσουν για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δύο χρόνια από τη σύναψη της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να ανακοινώσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον. Μεταξύ των συνέδρων στο εντυπωσιακό Seine Musicale, ένα σύγχρονο μέγαρο μουσικής

σε ένα νησάκι του Σηκουάνα στο σημείο όπου παλαιότερα υπήρχε ένα εργοστάσιο της Renault, ήταν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Σον Πεν, η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Τζέρι Μπράουν, κυβερνήτης της βαριά πληγείσας από πυρκαγιές Καλιφόρνιας.

Στην ομιλία του, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι «χάνουμε τη μάχη» για το κλίμα. Ο κ. Μακρόν χαρακτήρισε «πολύ κακή είδηση» την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, που την «αποδυνάμωσε». Χαιρέτισε, ωστόσο, την παρουσία σημαντικών παραγόντων από πολιτείες, δήμους και τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ.

Αισιόδοξος ο Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σε δήλωσή του στο περιθώριο της διάσκεψης, ανέφερε ότι «η Ελλάδα προχώρησε αργοπορημένα» στο ζήτημα του κλίματος, «αλλά το τελευταίο διάστημα προχωράμε με γοργούς ρυθμούς. Πιάνουμε τους στόχους για το 2020 και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε και τους στόχους του 2030» (50% της εγχώριας ζήτησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε κι αυτός τη λύπη του για την αμερικανική αποχώρηση από την «κοινή προσπάθεια» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Στη δική του ομιλία, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, τονίζοντας κι αυτός ότι «η κλιματική αλλαγή κινείται ταχύτερα από εμάς», κάλεσε τον ανεπτυγμένο κόσμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών με 100 δισ. δολ. έως το 2020 για την «πράσινη» ανάπτυξη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, παρουσίασε κάποιες πρωτοβουλίες του ιδρύματος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα για τη διαχείριση της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική Αφρική. Εισέπραξε, μάλιστα, θερμό χειροκρότημα όταν ανακοίνωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα χρηματοδοτεί εφεξής έργα εξόρυξης πετρελαίου και αερίου. Παράλληλα, περισσότεροι από 200 θεσμικοί επενδυτές, που διαχειρίζονται 26 τρισ. δολ., δεσμεύθηκαν ότι θα αυξήσουν τις πιέσεις προς τις πιο ρυπογόνες εταιρείες του πλανήτη ώστε να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Κέρι κατά Τραμπ

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, που τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της χρήσης άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Τραμπ για την αποχώρησή της από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ο κ. Κέρι χαρακτήρισε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης ως «εντελώς χωρίς κοινή λογική» και «χωρίς καμία βάση στην επιστήμη». «Δεν γίνεται να βλέπεις τους πάγους να λιώνουν στην Ανταρκτική και στην Αρκτική, τους παγετώνες να υποχωρούν» και τις υπόλοιπες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι «κάτι συμβαίνει», τόνισε ο κ. Κέρι. Δήλωσε, πάντως, ότι «η πλειονότητα του αμερικανικού λαού είναι απολύτως δεσμευμένη στους στόχους της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή» και ότι η αρνητική στάση της κυβέρνησης Τραμπ «δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους πετύχουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα