SOS για την άμμο στη Ζάκυνθο - Διαλύουν πολύτιμες αμμοθίνες (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

«Σώσε την Άμμο» (Save Our Sand), έχει ονομαστεί μια κίνηση η οποία ανήκει στους κατοίκους της Ζακύνθου που αγωνίζονται ενάντια στη συρρίκνωση των παραλιών μέσω αμμοληψιών και διάλυσης των αμμολόφων. Παρότι οι αμμόλοφοι του κόλπου του Λαγανά αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και σημείο ωοτοκίας της θαλασσιας χελώνας, καταστρέφονται σκόπιμα και ένας πολύτιμος φυσικός πόρος απειλείται, πλέον, με εξαφάνιση.

Οι παραλίες και οι αμμόλοφοι αυτού του Κόλπου φιλοξενούν πολλά είδη φυτών και ζώων, όπως οι χελώνες και τα Κρινάκια της άμμου, ο Κέδρος, ο βόας της άμμου. «Η εξάντληση

της άμμου βλάπτει τα είδη αυτά και μειώνει τη φυσική ομορφιά του Λαγανά που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι, οι οποίοι έρχονται να απολαύσουν αυτές τις παραλίες που δυστυχώς τώρα εξαφανίζονται», λέει στη Greenagenda.gr η βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Άντα Βλαχούτσικου.

Χαλικόστρωση για τις ανάγκες… εκδήλωσης

Όπως καταγγέλλει η ίδια στη Greenagenda.gr, το κύριο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που κατεδαφίζουν τους αμμόλοφους με μπουλντόζες και χτίζουν πάνω τους. Άλλοι συλλέγουν άμμο και πέτρες από τους αμμόλοφους και τις παραλίες για χρήση στην κατασκευή ή τη διακόσμηση σπιτιών και επιχειρήσεων τους. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό, για τις ανάγκες εκδήλωσης, εταιρεία κέτερινγκ έστρωσε... χαλίκι πάνω στις αμμοθίνες!

«Οι άνθρωποι βλάπτουν τους αμμόλοφους, η διαδικασία αναπλήρωσης μπορεί να διακοπεί, με αποτέλεσμα τη διάβρωση της παραλίας και την απώλεια αμμόλοφων. Αυτό αφήνει τις παραλίες και τους αμμόλοφους ολοένα και πιο ευάλωτους σε ζημιές από θύελλες», υπογραμμίζει η κα. Βλαχούτσικου.

Η σπουδαία δουλειά των αμμοθινών

Αλλά το οικοσύστημα των αμμοθινών είναι πιο σημαντικό από ό,τι φαίνεται. Οι αμμόλοφοι χρησιμεύουν ως αποθήκη, για την τροφοδότηση των παραλιών με άμμο μετά τη διάβρωση των χειμερινών καταιγίδων. Χωρίς ισχυρό και σταθερό σύστημα αμμόλοφων, οι παραλίες δεν μπορούν να ανακάμψουν από τις καταιγίδες. Οι περισσότεροι αμμόλοφοι του κόλπου του Λαγανά έχουν ήδη καλυφθεί με κτήρια λόγω και της τουριστικής ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1980, γεγονός που εμποδίζει τη φυσική διακύμανση και την ανανέωση της άμμου.

Πώς υποβαθμίζονται οι αμμόλοφοι

Οι δραστηριότητες που υποβαθμίζουν τους αμμόλοφους περιλαμβάνουν τα εξής:

Ισοπέδωση και αφαίρεση άμμου για την κατασκευή κτηρίωνΚαθαρισμός βλάστησης που συγκρατεί την άμμοΑφαίρεση θαλάσσιων κελυφών και χόρτων Ποσειδωνίας

Η Κίνηση Άμμου ζητεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές την επιβολή των ισχυόντων νόμων που διέπουν την προστασία των παραλιών του Κόλπου του Λαγανά.

«Στόχος της κίνησής μας είναι να κατατεθεί μια καταγγελία από τον δήμο Ζακυνθίων να αναλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες τη διαφύλαξη και τη διατήρηση του σπάνιου οικοσυστήματος», καταλήγει η κα. Βλαχούτσικου.

Keywords
Τυχαία Θέματα