SOS για το Σέιχ Σου: Εκτίμηση για προσβολή έως και 10.000 στρ. από το έντομο-φονιά

του Νίκου Αβουκάτου

Για ολιγωρία στον τρόπο αντιμετώπισης του εντόμου-φονιά που έχει νεκρώσει χιλιάδες πεύκα στο Σέιχ Σου κατηγόρησε τις αρμόδιες αρχές ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε πιθανότατα από το 2016, χωρίς ωστόσο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αμφισβήτησε, δε, το γεγονός ότι επλήγησαν μόνον 3.500 στρέμματα δάσους, υποστηρίζοντας ότι η έκταση με νεκρά δένδρα είναι τουλάχιστον

διπλάσια και μπορεί να αγγίζει τα 10.000 στρέμματα.

«Αυτή την καταστροφή πρέπει να την περιορίσουμε και να υπάρξει άμεσα η μελέτη για την αναζωογόνηση και τη φύτευση με είδη δένδρων που θα δώσουν ζωή στο δάσος», είπε ο κ. Δανιηλίδης, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία και του προέδρου του Δασολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, Θεοχάρη Ζάγκα.

Ο κ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σε βάθος η έρευνα της δικαιοσύνης και να ανακαλυφθούν οι πολιτικά υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία τους, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι τους επόμενους μήνες δεν θα έχει μείνει απρόσβλητο δένδρο στο Σέιχ Σου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «ψίχουλα τα 50.000 ευρώ που δόθηκαν» για την υλοτόμηση των νεκρών δένδρων.

Ο Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, Καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Δασοκομίας Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος, υπενθύμισε ότι το πρόβλημα με το φλοιοφάγο έντομο διαπιστώθηκε στο περιαστικό δάσος το 2016 και το 2017. Μάλιστα παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό από τρεις περιοχές του περιαστικού δάσους όταν είχε προσβληθεί το 2017.

Σημείωσε, ακόμη, ότι «εάν είχαμε συστηματικά φροντίσει το δάσος θα είχαμε περιορίσει αυτήν την καταστροφή».

Όπως είπε, «εάν εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα σε δυο ή τρία χρόνια θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τρόπο αυτοματοποιημένο. Αν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα δεν θα πεθάνει το δάσος».

«Στα σημεία όπου έχουμε μεγάλες προσβολές του εντόμου θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το δάσος του αύριο και να φυτευτούν τα κατάλληλα είδη, με σοβαρό σχεδιασμό», σημείωσε ο κ. Ζάγκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα