Scan4Chem: Νέα εφαρμογή μάς βοηθά να εντοπίσουμε βλαβερά χημικά σε προϊόντα (φωτο)

Μας προβληματίζει συχνά η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε ή τα συστατικά των καλλυντικών που ακουμπούν το δέρμα μας. Είναι βιολογικά; Περιέχουν βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό; Είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά; Τι γίνεται όμως με τις συσκευασίες που τα περιέχουν; Πόσο θα πρέπει να μας απασχολούν οι ουσίες που περιέχονται σε αντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά;
Έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια είναι προϊόντα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα. Πολλά από αυτά ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία χαρακτηρίζονται

ως “ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (ΟΠΥΑ ή SVHCs)”. Τέτοιες ουσίες, προστίθενται στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών για ενδεχόμενη ένταξη τους σε καθεστώς αδειοδότησης. Τι ισχύει για αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν ΟΠΥΑ; Πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε;

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE AskREACH (LIFE16 GIE/DE/000738) και η εφαρμογή για smartphones Scan4Chem, έρχονται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές στον εντοπισμό των βλαβερών ουσιών και στη σταδιακή τους αντικατάσταση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες από όλη την Ευρώπη και 20 φορείς. Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στον χώρο του Impact Hub Athens, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία REACH για τα χημικά προϊόντα, συγκεκριμένες χημικές ουσίες περιλαμβάνονται στον λεγόμενο κατάλογο υποψήφιων ουσιών που προκαλούν Πολύ Μεγάλη Ανησυχία (ΟΠΥΑ ή SVHCs). Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν ένα προϊόν περιέχει ΟΠΥΑ από τον κατάλογο αυτό σε συγκέντρωση άνω του 0,1% κατά βάρος (Άρθρο 33 (2) REACH).

Η παρουσίαση του Scan4Chem

Κατόπιν αιτήματος, οι κατασκευαστές/προμηθευτές αντικειμένων υποχρεούνται να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες εντός 45 ημερών. Το «δικαίωμα να γνωρίζεις» των καταναλωτών ισχύει για όλα σχεδόν τα αντικείμενα, π.χ. ηλεκτρονικές συσκευές, παπούτσια, παιχνίδια και ρούχα. Δεν ισχύει για τρόφιμα, φάρμακα και μείγματα, όπως καλλυντικά, καθαριστικά ή χρώματα. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε ενισχύουμε την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων που είναι ασφαλή για την υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλουμε στην αποφυγή της έκθεσής μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη έρευνα του Eurobarometer όσο και από έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου AskREACH, οι Έλληνες καταναλωτές νιώθουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ως προς τα χημικά που υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν αυξημένα ποσοστά ανησυχίας για τις επιπτώσεις των χημικών αυτών ουσιών τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως παιχνίδια, παπούτσια, ρούχα και άλλα, η απόφασή τους για την αγορά ή όχι του προϊόντος δήλωσαν πως θα μπορούσε να βοηθηθεί με τη χρήση μίας εφαρμογής για smartphones.

Έρευνα Eurobarometer, 2017

«Πόσο καλά ενημερωμένοι νιώθετε σχετικά με πιθανούς κινδύνους από χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα όπως πλαστικά χρώματα, απορρυπαντικά, είδη οικιακής χρήσης, ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και καλλυντικά;» Άθροισμα απαντήσεων «Καθόλου Ενημερωμένος/η» + «Όχι πολύ καλά ενημερωμένος/η».

Η εφαρμογή Scan4Chem βοηθά στον εντοπισμό ΟΠΥΑ σε προϊόντα σε συγκεντρώσεις πάνω από 0,1%. Αυτό ισχύει για τα παιχνίδια, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα αθλητικά παπούτσια, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Λειτουργεί ως εξής:

Με την εφαρμογή Scan4Chem σκανάρετε το barcode του προϊόντοςΑυτόματα αναζητούνται στη βάση δεδομένων πληροφορίες σχετικά με ΟΠΥΑ που πιθανώς υπάρχουν στο προϊόν.Εάν δεν υπάρχουν στοιχεία στη βάση δεδομένων, μπορείτε μέσω της εφαρμογής να στείλετε αίτημα για πληροφορίες απευθείας στον προμηθευτή.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την εφαρμογή Scan4Chem τόσο συνεισφέρουμε συλλογικά στη βελτίωσή της και βοηθάμε τους προμηθευτές να συνειδητοποιήσουν ότι ως καταναλωτές θέλουμε προϊόντα που δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και το App Store.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος:

LIFE AskREACH
https://www.askreach.eu/
καθώς και τις ιστοσελίδες:
https://mailchi.mp/18029175db44/ecocitygr_life_ask_reach
www.iersd.noa.gr
www.ecocity.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα