Αυτοί είναι οι φιλόδοξοι περιβαλλοντικοί στόχοι του Ευρωκοινοβουλίου έως το 2024

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφασή του δεσμεύεται να συμβάλει θετικά στην αειφόρο ανάπτυξη από πολιτική, νομοθετική και λειτουργική άποψη.

Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα ημερομηνία στόχος για το 2024 περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με το 2006, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά ατόμων κατά 30% σε σύγκριση με το 2006, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2012 και μείωση της κατανάλωσης χαρτιού κατά 50% το 2019-2024

σε σύγκριση με το 2010-2014.

Οι στόχοι καλύπτουν επίσης τη μείωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, της κατανάλωσης νερού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πράσινων δημόσιων συμβάσεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Maria Sassoli, δήλωσε πως "η έκτακτη ανάγκη για το κλίμα έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας. Αυτό ήταν εμφανές στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, στις οποίες οι πολίτες έβαλαν τον αγώνα για τον πλανήτη μας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ".

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ασχοληθεί πολύ με τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του τα τελευταία χρόνια. Kαλούμε τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμα, αντισταθμίζοντας από κοινού τις αμετάβλητες άμεσες και έμμεσες εκπομπές άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας να βελτιώνουμε συνεχώς τις περιβαλλοντικές μας επιδόσεις. Αυτά τα μέτρα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, ανέφερε.

Η Aντιπρόεδρος, Heidi Hautala, η οποία είναι υπεύθυνη για το σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου της ΕΕ (EMAS), πρόσθεσε ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σε θέση να οδηγήσει τη μετάβαση σε μια αειφόρο, κλιματικά ουδέτερη και αποτελεσματική από πλευράς πόρων ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία. Έχουμε ήδη αρχίσει να ελαχιστοποιούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δεδομένου ότι ο χρόνος τελειώνει, είναι εξίσου απαραίτητο το ΕΚ να επανεκτιμά τακτικά τους στόχους και τα μέτρα προκειμένου να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας του».

Σημειώνεται ότι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέγραψε την πρώτη του δέσμευση για την περιβαλλοντική πολιτική το 2004 και εντάχθηκε στο εθελοντικό σύστημα EMAS το 2007. Έγινε ένα από τα πρώτα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το πρώτο κοινοβούλιο της ΕΕ για να λάβει πιστοποίηση EMAS. Η περιβαλλοντική πολιτική του ΕΚ βασίζεται στην αρχή της πρόληψης των εκπομπών και του περιορισμού εκεί όπου είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, οι εκπομπές δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν και όταν δεν μπορούν να περιοριστούν περαιτέρω, πρέπει να διερευνηθούν και άλλες επιλογές. Όλοι οι πρόσφατοι περιβαλλοντικοί στόχοι δεικτών έχουν τηρηθεί και έχουν ακόμη ξεπεραστεί, πριν από τις αντίστοιχες προθεσμίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα