Αγροδιατροφή: «Οριζόντια τεχνολογία» προτεραιότητας η μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Πολιορκητικό κριό για νέες αγορές στόχους της Ελλάδας, μπορούν να αποτελέσουν τα μεταποιημένα προϊόντα διατροφής, υψηλής ποιότητας. Η μεταποίηση αποτελώντας συγκριτικό πλεονέκτημα μπορεί να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές που τα τελευταία χρόνια καταγράφουν σημαντική αύξηση, ακόμη και σε χώρες που διαθέτουν αντίστοιχα προϊόντα με τα ελληνικά.

Αυτά επισημάνθηκαν μετά άλλων στην ενημερωτική ημερίδα «Αγροδιατροφή - Προκλήσεις και Προοπτικές» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τράπεζα Πειραιώς,

το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Αγκάθι χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Αθανάσιος Σαββάκης το γεγονός πως η χώρα μας εξάγει προϊόντα υψηλών προδιαγραφών σε μη μεταποιημένα μορφή και εισάγει ακριβά μεταποιημένα προϊόντα.

Για να ενισχύσει τη θέση αυτή, επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ βάσει των οποίων η αξία των εισαγωγών μεταποιημένων τροφίμων και ποτών το 2017 άγγιξε τα 4,8 δις ευρώ, έναντι 4,6 δις ευρώ το 2016 καταγράφοντας αύξηση κατά 1,9%.

Στον αντίποδα οι εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων άγγιξαν το 2017 τα 3,06 δις. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,2%, έναντι του 2016. «Είναι ξεκάθαρο το αρνητικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών» σημείωσε ο κ. Σαββάκης επισημαίνοντας πως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ως διεργασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αποτελεί «οριζόντια τεχνολογία» υψηλής προτεραιότητας για την πλειοψηφία των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη δράση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για το άνοιγμα νέων αγορών, αφού απαιτητικές αγορές του εξωτερικού όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητούν από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα τους στις συγκεκριμένες αγορές πιστοποιητικό μέτρησης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Διαβάστε περισσότερα στη Voria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα