Αντιδράσεις δήμων στη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΥ στην Αττική

Επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ο ΕΔΣΝΑ το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» για τους δύο νέους ΧΥΤΥ στην Αττική. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες εκφράζει απορία για την αντίδραση των Δήμων Κρωπίας και Μεγάρων, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πρώην λατομικοί χώροι έχουν από ετών επιλεγεί για τη δημιουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων. Σημειώνει δε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση την εποχή που ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Ο Δήμος Κρωπίας είχε προγραμματίσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για

το θέμα αργά χθες το βράδυ.

Ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής παρενέβη χθες στην υπόθεση, μετά την κλιμάκωση των αντιδράσεων από πλευράς Δήμου Κρωπίας. «Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στον Δήμο Κρωπίας, πρέπει να σημειωθεί ότι προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση, αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, με τον νόμο 3164, άρθρο 33, από την τότε υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου με τον νόμο 4122/2013, άρθρο 28, ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό κ. Κιούση, η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε. Εκτοτε προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα», αναφέρει.

Σχετικά με τα Μέγαρα, «σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση, όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφαση 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής (σ.σ. περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα), το σχέδιο αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων - μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής και ενημερώθηκαν σχετικά οι δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέων».

Κινητικότητα

Στον Δήμο Κρωπίας, όπως προκύπτει και από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, που προγραμματίστηκε για αργά χθες, καταγράφεται κινητικότητα. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπήρξε επικοινωνία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διατυπώθηκαν ενστάσεις για τις κινήσεις που γίνονται, όσον αφορά τη χωροθέτηση των ΧΥΤΥ.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι το λατομείο Κυριακού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας (5,9 χλμ.) και σε μικρή απόσταση από την πόλη του Κορωπίου (1,2 χλμ.), ενώ η περιοχή βρίσκεται μέσα στην Α΄ ζώνη προστασίας του Υμηττού (βάσει των διαταγμάτων του 1978 και 2011). Το ερώτημα βέβαια –σε σχέση με τα επιχειρήματα των δύο πλευρών– είναι αν ο χώρος, που είχε όντως επιλεγεί από το 2003 για ΧΥΤΥ, αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά και αν αυτό θα είναι με τα σημερινά δεδομένα εφικτό υπό την «ομπρέλα» μιας νομοθετικής ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», οι δύο θέσεις (λατομείο Σταμέλλου στα Μέγαρα και Κυριακού στο Κορωπί) επελέγησαν για να αποτελέσουν, από κοινού με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, τη διάδοχη κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ, εξυπηρετώντας ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες της Αττικής. Μάλιστα, οι δύο θέσεις αποφασίστηκε να θεσμοθετηθούν με νομοθετική ρύθμιση μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, μελέτες για τους ΧΥΤΥ δεν υπάρχουν, επομένως η διαδικασία μέχρι τη δημοπράτηση των έργων απαιτεί το λιγότερο μία διετία και ίσο διάστημα (στην καλύτερη περίπτωση) η κατασκευή.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα