Αντιδράσεις στην Κρήτη για την ενεργειακή αξιοποίηση πόσιμου νερού

Κινητοποιήσεις προκαλεί στην Κρήτη η χρήση πόσιμου νερού για την παραγωγή ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό σήμερα έχει προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον σχετικής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης.

Ειδικότερα, σήμερα συνεδριάζει η παραπάνω Επιτροπή για να συζητηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με 27 ανεμογεννήτριες στα οροπέδια πάνω από τη

Ζάκρο στη Σητεία (Γεωπάρκο Σητείας) και εργοστασίου παραγωγής ενέργειας 50 ΜW από αντλησιοταμίευση στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Το φράγμα Ποταμών, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και την ενίσχυση της υδροδότησης των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου.

Όπως υποστηρίζει η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όλες οι άδειες Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν δοθεί στο φράγμα Ποταμών αφορούν αποκλειστικά αυτή τη χρήση και απαγορεύουν την αλλαγή ή την εκτέλεση άλλου έργου.

Ωστόσο, κατά την ίδια, αντί να κατασκευαστούν τα έργα άρδευσης και ύδρευσης, το φράγμα παραδίνεται σε εταιρεία για ενεργειακή αξιοποίηση με σύμβαση που της διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή 2.000.000 κυβικών νερού, ανεξάρτητα από την τυχόν περιορισμένη (πχ λόγω ανομβρίας) δυναμικότητα του ταμιευτήρα.

«Αυτή η εγκληματική πολιτική επιλογή υποστηρίζεται εντελώς αυθαίρετα με το επιχείρημα ότι το νερό στο φράγμα επαρκεί, παραβλέποντας ότι το φράγμα είναι για την ώρα γεμάτο επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα άρδευσης και δεν έχει υλοποιηθεί το έργο ύδρευσης. Τι θα γίνει όμως όταν κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που θα αντλεί νερό απρόσκοπτα και εγγυημένα σύμφωνα με την άδεια παραγωγής του έργου, αν η διαθέσιμη ποσότητα νερού για ύδρευση και άρδευση θα έχει περιοριστεί δραματικά λόγω ανομβρίας και το φράγμα Ποταμών παρουσιάζει την ίδια εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα όλα τα άλλα φράγματα της Κρήτης;», σημειώνει η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου.

«Το ότι η στάθμη του νερού θα κατέβει τουλάχιστον 20 μέτρα για όσο διαρκέσει η κατασκευή του εργοστασίου μοιάζει επουσιώδες μπροστά στο ενδεχόμενο το νερό στο φράγμα να καταλήξει ένα θολό βουρκάρι ακατάλληλο για ύδρευση ή και για άρδευση. Και τούτο, επειδή η αντλησιοταμίευση, σύμφωνα με την εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού. Όσο για το τοπίο γύρω από το φράγμα, θα υποβαθμισθεί σε βιομηχανική ζώνη. Η ίδια η ΜΠΕ του έργου περιγράφει εγκαταστάσεις με τουρμπίνες άντλησης χιλιάδων κυβικών νερού, τουρμπίνες παραγωγής ενέργειας, πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και χώρους εναπόθεσης μπάζων. Ακόμα και ειδικός χώρος “προσωρινής” εναπόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων απαιτείται. Και όλα αυτά σε προστατευόμενες περιοχές Natura», επισημαίνεται ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα