Αποστόλου: «Όχι» στη σύγκλιση άμεσων ενισχύσων μεταξύ των χωρών της ΕΕ
Η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους για να μην συμφωνεί με τη σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στη δεύτερη παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γεωργίας για τη νέα ΚΑΠ.
Ειδικότερα, τοποθετούμενος σε ερωτήματα που αφορούν στην εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των χωρών κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Αποστόλου
«-Για το πρώτο ερώτημα (Αρχές σύγκλισης - ποια θα μπορούσε να είναι η βάση, ο μηχανισμός και τα περιθώρια περαιτέρω προόδου;), πρέπει να σημειώσω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι διαφορές που καταγράφονται μεταξύ των Κρατών-Μελών αντανακλούν τις διαφορετικές οικονομικές και γεωργικές συνθήκες τους. Αναφέρω τις διαφορές στο βαθμό ανάπτυξης της γεωργικής παραγωγής, στη σύνθεση και στο κόστος παραγωγής, στο μέγεθος και στην ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, στη διαφοροποίηση στη σύνθεση και στο κόστος των εισροών, στην εξέλιξη του γεωργικού εισοδήματος κλπ.
Στην Ελλάδα ενώ η ανά εκτάριο ενίσχυση βρίσκεται ανάμεσα στις υψηλότερες θέσεις, η ανά αγροτική εκμετάλλευση ενίσχυση βρίσκεται στις χαμηλότερες.
Οι άμεσες ενισχύσεις διαδραματίζουν τέτοιο σημαντικό ρόλο στο τελικό εισόδημα των Ελλήνων γεωργών που εκλαμβάνονται ως απαραίτητο συμπλήρωμα του εισοδήματός τους και κατά συνέπεια αντιλαμβάνεστε το σταθεροποιητικό τους ρόλο. Αν διαταραχθεί η συμβολή των Άμεσων Ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα τότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα θα καταστεί μη βιώσιμος με κίνδυνο να εγκαταλειφθεί η γεωργική δραστηριότητα με σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία, τη κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον.
Επομένως το θέμα πρέπει να εξεταστεί και αξιολογηθεί με ιδιαίτερη προσοχή και όχι απλοϊκά και επιφανειακά με μόνο κριτήριο την ανά εκτάριο ενίσχυση. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τη Χώρα μου, η οποία αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πορεία εξόδου από την κρίση και με αγροτικό τομέα να συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας και με το ποσοστό απασχόλησης στο γεωργικό τομέα να είναι από τα υψηλότερα στην Ένωση.
-Στο δεύτερο ερώτημα (Επιλογές σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τις μεταφορές μεταξύ πυλώνων και μεταξύ των παρεμβάσεων προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερα οι στόχοι, οι δείκτες και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του νέου μοντέλου παράδοσης και της πολιτικής που βασίζεται στα αποτελέσματα), στηρίζουμε τις δυνατότητες ευελιξίας μεταξύ των δύο πυλώνων, με τη μεταφορά πόρων από τον ένα στον άλλο καθώς και τη μεταφορά μεταξύ των διαφόρων καθεστώτων στήριξης για την αποτελεσματικότερη συμβολή στην επίτευξη των στόχων. Θα πρέπει επιπλέον να προβλεφθεί δυνατότητα αναθεώρησης των όποιων αποφάσεων προκειμένου αυτές να μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τελικά να επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Task Force της DG AGRI που δημιουργείται γι’ αυτό το σκοπό.
-Στο τρίτο ερώτημα (Έννοιες για τα ελάχιστα και ανώτατα όρια και για την κατανομή των κονδυλίων για συγκεκριμένους στόχους ή ειδικά μέσα π.χ. δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα, συνδεδεμένη στήριξη, διαχείριση κρίσεων και την πιθανή ευελιξία των κρατών μελών όσον αφορά τα μέσα αυτά) θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η λογική της οριοθέτησης πόρων που θα κατευθυνθούν για συγκεκριμένους σκοπούς και εργαλεία. Θα πρέπει όμως να προβλεφθεί και ευελιξία ως προς το εύρος αυτής της οριοθέτησης.
Ευελιξία απαιτείται και πάλι ως προς τη δυνατότητα αναθεώρησης αυτών των αποφάσεων ώστε να μην εγκλωβιστούμε σε ανεπιτυχείς παρεμβάσεις που δεν θα μπορούν να επιτύχουν τους στόχους και θα ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας πόρων. Έτσι θα εξασφαλισθεί η επίτευξη των κοινών μας στόχων και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- 1,2 δισ. ευρώ από την EBRD για τον TAP
- Μία μυστική(;) γερμανο-τουρκική συμφωνία και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα
- Συζητήθηκε η αγωγή του Υπάτιου Πατμάνογλου κατά του ιδιοκτήτη των Jumbo
- Οι Κούρδοι βρήκαν το αδύναμο σημείο των τουρκικών αρμάτων Leopard
- Barclays: Υψηλός ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα
- Τέλος το κάπνισμα σε δύο ελληνικές πόλεις
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ανακοίνωση σχετικά με την Υποβολή παραστατικών ειδικών διατάξεων Μέτρου 11 Βιολογικές Καλλιέργειες
- Stuttgarter Zeitung: Οι Έλληνες παλεύουν και νικούν την κρίση
- Mobile banking με δακτυλικό αποτύπωμα λανσάρει η HSBC
- Συζητήθηκε η αγωγή του Πατμάνογλου κατά του Βακάκη και της ασφαλιστικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Αποστόλου: «Όχι» στη σύγκλιση άμεσων ενισχύσων μεταξύ των χωρών της ΕΕ
- Τα πρώτα φυτά στη Γη εμφανίστηκαν πριν από 500 εκατ. χρόνια
- Βορά στους λαθροθήρες το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς
- Το Ρέθυμνο «ηλεκτρίζεται»: Σταθμοί φόρτισης, όχημα και αστικό λεωφορείο με ρεύμα (φωτο)
- Ξύλευση: Η καταστροφή του πλανήτη
- Ημερίδα για τη διαχείριση αδέσποτων και την κακοποίηση ζώων συντροφιάς
- Πρόγραμμα LEADER: Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη συνεργασία ζητούν οι φορείς
- Το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο θα κοστίζει όσο ένα συμβατικό, σε δύο μόλις χρόνια
- Κίνα: Φυτεύουν 84.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καθορισμός των μη συνεργάσιμων κρατών για το φορολογικό έτος 2017
- Barclays: Πολιτική αστάθεια, εάν γίνουν πρόωρες εκλογές…
- Έκτακτη αιμοδοσία στη Θέρμη - 'Εκκληση από τον δήμο
- Ντέιβις: Η Βρετανία δεν θέλει να υπονομεύσει την ΕΕ μετά το Brexit
- «Επιστροφή Στοιχήματος» από το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ με το 0-0 στο Champions League
- Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στη Μέρκελ
- Απογοήτευσε, παρά τα υψηλά κέρδη η HSBC
- Συζητήθηκε η αγωγή του Υπάτιου Πατμάνογλου κατά του ιδιοκτήτη των Jumbo
- Για τουρκικές προκλήσεις και ΠΓΔΜ συζήτησαν Τσίπρας - Μέρκελ