Απόβλητα μυδοκαλλιεργειών Χαλάστρας: Για πρώτη φορά ανακύκλωση 7,5 τόνων διχτυών (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 7,5 τόνοι διχτυών μυδοκαλλιέργειας απομακρύνθηκαν από το αλιευτικό καταφύγιο της Χαλάστρας, από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, με τελικό προορισμό την ανακύκλωσή τους από την Blue Cycle.

«Τo πρόβλημα με τα διχτάκια που προκύπτουν από τη μυδοκαλλιέργεια, όχι μόνο στη Χαλάστρα, αλλά και κατά μήκος των ακτών όλου του Δυτικού Θερμαϊκού Κόλπου, όπου παράγεται το 90% των μυδιών της χώρας, είναι πολύ μεγάλο και δύσκολο να διαχειρισθεί. Έως τώρα δεν έχει βρεθεί τρόπος να ανακυκλωθούν τα πλαστικά

αυτά, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται στον βυθό και στη συνέχεια να μεταφέρονται στον αιγιαλό στο φυσικό περιβάλλον. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει παράνομη καύση και διάθεσή τους», αναφέρει στη Greenagenda.gr η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απορρίμματα της μυδοκαλλιέργειας, και κυρίως τα διχτάκια, αποτελούν συντριπτικά το μεγαλύτερο ποσοστό απορριμμάτων στις ακτές κατά μήκος του δυτικού Θερμαϊκού, όπως έχει διαπιστωθεί κατά τους εθελοντικούς καθαρισμούς που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και η Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, ενώ στο πλαίσιο στοχευμένων δειγματοληψιών καταγράφηκαν περισσότερα από 250 τέτοια δίχτυα σε κάθε εκατό μέτρα παραλίας.

Τα δίχτυα μυδοκαλλιέργειας που συγκεντρώθηκαν στον ειδικό χώρο απόθεσης που είχε υποδειχθεί, κατευθύνθηκαν για πρώτη φορά για ανακύκλωση στην οργάνωση Blue Cycle που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

«Όλες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει έως σήμερα για να βρούμε αποδέκτες για την ανακύκλωση των υλικών αυτών, ακόμη και στο εξωτερικό, δεν είχαν τύχη, καθώς η ανακύκλωσή τους έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι λύσεις ανακύκλωσης δεν έχουν βρεθεί ούτε και στις άλλες χώρες όπου ασκείται η μυδοκαλλιέργεια, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ελπίζουμε αυτή η πιλοτική προσπάθεια να είναι επιτυχημένη και στο εξής τα δίχτυα των μυδιών να μετατρέπονται σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα που παράγει η Blue Cycle», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.

Η δράση απομάκρυνσης των διχτυών αποτελεί μέρος της συλλογικής προσπάθειας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πιλοτική δράση για την πρόληψη και τη μείωση των Εγκαταλελειμμένων Αλιευτικών Εργαλείων στον Θερμαϊκό Κόλπο» που υλοποιείται στην περιοχή από την iSea και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς επίσης και με τη συνεργασία του Δήμου Δέλτα και του Αγροτικού Αλιευτικού Μυδοτροφικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση και συμμετοχή των μυδοκαλλιεργητών στην ορθή διαχείριση των πλαστικών διχτυών που παράγονται κατά δεκάδες τόνους κάθε χρόνο στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους. Συγκεκριμένα, οργανώνεται ένα σύστημα συλλογής τους σε συγκεκριμένα σημεία που θα οριστούν, με τελικό προορισμό την ανακύκλωσή τους από το εργαστήριο της BlueCycle.

«Με αφετηρία τη Χαλάστρα, σκοπός είναι αυτό το σύστημα συλλογής και διαχείρισης να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα κέντρα μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό (εκβολές Λουδία και ακτές Πιερίας), να τεθεί δηλαδή η βάση για την καθιέρωση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων μυδοκαλλιέργειας με ουσιαστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα», επισήμανε στη Greenagenda.gr η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη περιβαλλοντικών προγραμμάτων της iSea.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του MIO-ECSDE στο πλαίσιο του προγράμματος Plastic Busters MPAs.

Keywords
Τυχαία Θέματα