ΑΠΘ: Πιθανή ευθύνη των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία- Τι λένε τα ΕΛΠΕ
Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Φεβρουάριο επιβεβαιώνει η τελική έκθεση αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον προσδιορισμό των αιτίων της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει η τελική
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος, οι συγκεντρώσεις αυτές παρατηρήθηκαν συγκεκριμένα «στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων» των ΕΛΠΕ. Οι παραπάνω μονάδες, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά της μετεωρολογικές συνθήκες». Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι στις υπόλοιπες βιομηχανικές δραστηριότητες, οι συγκεντρώσεις μερκαπτανών ήταν χαμηλότερες ή το πολύ στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες τιμές μέσα στο Κορδελιό».
Η επιστημονικά υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος, καθηγήτρια Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνη Σαμαρά, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισήμανε ότι τα «τελικά αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια με εκείνα της ενδιάμεσης έκθεσης, με τη διαφορά ότι εξετάστηκαν και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες στις οποίες δεν βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις μερκαπτανών, συλλέχθηκαν περισσότερα δείγματα (344 έναντι 171 τον Φεβρουάριο) και έγινε η πλήρης στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, που δείχνουν με σαφήνεια ότι οι πηγές προσέλευσης των μερκαπτανών είναι τα δυτικά-βορειοδυτικά του Κορδελιού».
«Και με επιπλέον μετρήσεις μέσα στα ΕΛΠΕ, εκεί βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών ενώ σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες δεν βρέθηκαν υψηλότερες συγκεντρώσεις» είπε. Παράλληλα διευκρίνισε ότι «οι μερκαπτάνες δεν είναι ενώσεις χαρακτηρισμένες ως καρκινογόνες και η συγκέντρωση στην οποία ανιχνεύονται μέσω της όσφρησης είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι οι συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη στην υγεία». «Παρόλα αυτά η έκθεση σε τέτοιες ενώσεις μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος και κάποιες δευτερογενείς αντιδράσεις όπως ίλιγγο, ναυτία, αϋπνία και δακρύρροια» πρόσθεσε.
Σύμφωνα, άλλωστε, με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η τελική έκθεση του ερευνητικού προγράμματος και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των δεδομένων εστάλησαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., με κοινοποίηση στον Συνήγορο του Πολίτη, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου, την ΠΕΔ-ΚΜ και το ΑΠΘ.
Στις προτάσεις, άλλωστε, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της δυσοσμίας στον Εύοσμο περιλαμβάνονται η «τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και η αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για την πλήρη δέσμευση, απαγωγή και καταστροφή των αερίων εκπομπών από τη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και τον βιολογικό καθαρισμάτων των ΕΛΠΕ». Προτείνεται, επίσης η απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή, και ζητείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει υπόψη τα σχετικά στοιχεία.
«Δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζουν τα ΕΛΠΕ
«Οι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Από τα ευρήματα των μετρήσεων δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Η συνεχής βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των εγκαταστάσεων μας είναι δέσμευση και γίνεται πράξη με την υλοποίηση των περιβαλλοντικών έργων εντός του χρονοδιαγράμματος τους» αναφέρει, άλλωστε, ο Όμιλος ΕΛΠΕ, σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τα Ελληνικά Πετρέλαια, η τελική έκθεση της μελέτης για τη δυσοσμία στο Κορδελιό και τον Εύοσμο κοινοποιήθηκε στα ΕΛΠΕ σήμερα, ενώ «τα συμπεράσματα της έκθεσης θα μελετηθούν με τη δέουσα προσοχή από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της εταιρίας και, εφόσον προκύψουν ανάγκες για βελτιωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα υλοποιηθούν άμεσα».
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι «ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στην υλοποίηση της στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη, στοχεύει με το επενδυτικό του πρόγραμμα στην συνεχή μείωση των αέριων εκπομπών του και την χρήση των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του».
Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ χρηματοδότησε τον εξοπλισμό με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, ενώ σε συνάντηση που είχε τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευστάθιος Τσοτσορός με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, είχε γίνει γνωστό ότι ήδη είναι σε εξέλιξη από το 2016 σειρά μελετών, έργων και παρεμβάσεων για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης στο Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης. Στα παραπάνω περιλαμβάνονται το έργο ανάκτησης απαερίων πυρσού, τα έργα αναβάθμισης της κατεργασίας υγρών αποβλήτων, η ανέγερση νέας κλειστής δεξαμενής εξισορρόπησης, η περαιτέρω βελτίωση των υφισταμένων συστημάτων απόσμησης και η επεξεργασία των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ποια τροφή αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού
- Νεκρός άνδρας από πτώση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Σαμοθράκη: Το «AZORES EXPRESS» δίνει λύση στο ακτοπολοϊκό πρόβλημα
- Χ. Θεοχάρης: Στρατηγική συνεργασία με Fraport
- Αναστασιάδης-Ακιντζί έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
- Σαμοθράκη: Το «AZORES EXPRESS» δίνει λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα
- Το Μέγαρο Μαξίμου ανακυκλώνει
- "Ιστορική" ζημία για την Uber στο β’ τρίμηνο του 2019
- Συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από το «ματς του θανάτου»
- Κατάσταση συναγερμού αύριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πελοπόννησο λόγω ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- ΑΠΘ: Πιθανή ευθύνη των ΕΛΠΕ για τη δυσοσμία- Τι λένε τα ΕΛΠΕ
- IPCC: Με τη βιώσιμη διαχείριση της γης θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή
- ΥπΑΑΤ: Έκτακτη πρόσληψη κτηνιάτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων
- Σοβαρός τραυματισμός θαλάσσιας χελώνας από ταχύπλοο σκάφος στον κόλπο του Λαγανά
- Θεσμοθετήθηκε η νέα Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στη Γυάρο
- «Καμίνι» η χώρα
- Σε 22.790 στρέμματα ανέρχεται η καμένη έκταση από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου
- Σε διαβούλευση τίθεται το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πλαστικών στη Γαλλία
- Το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα εξάντλησης των υδατικών πόρων
- Ηλεκτροφόρτιση εν κινήσει στη Σουηδία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τρία μηνύματα από Κουμουτσάκο μετά την επίσκεψη σε καταυλισμούς προσφύγων στη Μυτιλήνη
- Τα ζευγάρια της πρώτης φάσης για το κύπελλο Ελλάδος
- Επικοινωνία Κ. Μητσοτάκη - Μ. Βεστάγκερ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού
- Ν. Αναστασιάδης: Κοινή βάση για να διεξαχθούν συνομιλίες
- Σαμοθράκη: Το «AZORES EXPRESS» δίνει λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα
- Άρης: Συνεχίζει στην Εξτρεμαδούρα ο Χάρης Σταμπουλίδης
- Ο Τραμπ χρωστά 500.000 δολάρια στο Ελ Πάσο χωρίς να διαφαίνεται ημερομηνία αποπληρωμής
- ΟΑΣΘ: Χάνει την καρέκλα ο Στέλιος Παππάς, νέος πρόεδρος ο Γ. Σκόδρας
- Ελεύθερος μέχρι την δίκη του ο Ερρίκος Πετιλόν – Γιατί μηνύει τα ΜΜΕ
- "Ιστορική" ζημία για την Uber στο β’ τρίμηνο του 2019