Αρχίζει η «πράσινη» ηλεκτροδότηση στην Τήλο

του Νίκου Αβουκάτου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ηλεκτροδότηση της Τήλου με καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο λειτουργίας του πρωτοποριακού υβριδικού έργου «TILOS». Σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού Μαρία Καμμά - Αλιφέρη, αυτήν την εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ΑΠΕ. Τα αρχικά επίπεδα διείσδυσης αναμένεται να είναι 70-75% σε ετήσια βάση, με προοπτική την πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Για την ηλεκτροδότηση του νησιού έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση των νέων εγκαταστάσεων (φωτοβολταϊκών

συστημάτων, ανεμογεννητριών) με το τοπικό δίκτυο. Οι συσσωρευτές είναι τοποθετημένοι στα προκαθορισμένα σημεία καθώς και οι έξυπνοι μετρητές και οι συσκευές της διαχείρισης της ζήτησης στο σύνολο σχεδόν των καταναλώσεων του νησιού.

«Είμαστε περήφανοι για την επίτευξη του στόχου μας. Τις τελευταίες ημέρες όλοι στο νησί έχουμε πλέον μεγάλη αγωνία για το πώς θα λειτουργήσει το έργο», τόνισε στη Greenagenda.gr η κα. Καμμά - Αλιφέρη.

Η δήμαρχος πρόσθεσε ότι «μαζί με εμάς και οι κάτοικοι περιμένουν τη στιγμή που θα παράγει το νησί μας καθαρή ενέργεια. Σε αυτή την προσπάθεια έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός της αποδοχής του εγχειρήματος από τους δημότες μας, που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή».

Στο πλαίσιο του καινοτόμου ευρωπαϊκού έργου TILOS, το νησί πρόκειται να μετατραπεί σε πρότυπο δημιουργίας έξυπνων μικροδικτύων επιπέδου κοινότητας με βάση τη βέλτιστα συνδυασμένη χρήση και συνεργασία τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής ΑΠΕ, τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης και της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης με το νησί της Κω, με την ενεργό συμβολή και του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Τον Ιανουάριο έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα, που ήταν η υπογραφή της σύμβασης πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, Διεύθυνση Διαχείρισης Νησιών) και του παραγωγού, που είναι ο όμιλος EUNICE Energy Group.

Το έργο συνδυάζει παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευσή της σε συσσωρευτές προκειμένου οι καταναλωτές να τροφοδοτούνται και σε περιόδους που οι ανανεώσιμες πηγές (ήλιος και άνεμος) δεν είναι διαθέσιμες ή δεν επαρκούν. Αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού για μιάμιση περίπου ημέρα, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης, που είναι ο χειμώνας καθώς το καλοκαίρι τα φορτία αυξάνονται λόγω τουρισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα