Χειρότερη η οικονομική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών λόγω κλιματικής αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή λόγω της ανόδου θερμοκρασίας του πλανήτη έχει αυξήσει την οικονομική ανισότητα από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, από τη μία κάνοντας μερικές πλούσιες χώρες ακόμη πλουσιότερες (π.χ. Νορβηγία και Σουηδία) και από την άλλη, «φρενάροντας» την ανάπτυξη πολλών φτωχότερων χωρών (π.χ. Ινδία και Νιγηρία).
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης, με επικεφαλής τον κλιματολόγο, Νόα Ντίφενμποου, της Σχολής Γεωεπιστημών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ
Η μελέτη εκτιμά ότι κατά τον τελευταίο μισό αιώνα μετά τη δεκαετία του '60 η κλιματική αλλαγή οδήγησε σε μείωση κατά 17% ως 30% του πλούτου ανά κεφαλή στις φτωχότερες χώρες, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» του ανά κεφαλή πλούτου ανάμεσα στις φτωχότερες και στις πλουσιότερες χώρες να έχει διευρυνθεί κατά περίπου 25% περισσότερο από ό,τι θα είχε συμβεί χωρίς τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις πιο φτωχές χώρες της Γης είναι σημαντικά φτωχότερες σήμερα από ό,τι θα ήταν χωρίς την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των πλουσίων χωρών είναι πλουσιότερες από ό,τι θα είχαν υπάρξει χωρίς την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ντίφενμποου.
Παρόλο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, η οικονομική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η μείωση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη χωρίς την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη δείχνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης (αύξησης του ΑΕΠ) στη διάρκεια των ετών με θερμοκρασίες μεγαλύτερες του μέσου όρου έχει επιταχυνθεί στις πιο κρύες χώρες (που συμβαίνει να είναι συνήθως και οι πιο πλούσιες), αλλά έχει επιβραδυνθεί στις πιο θερμές (που είναι και οι φτωχότερες).
«Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι οι γεωργικές καλλιέργειες είναι πιο αποδοτικές, οι άνθρωποι πιο υγιείς και οι εργαζόμενοι πιο παραγωγικοί, όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές. Αυτό σημαίνει ότι στις ψυχρές χώρες μια λίγο υψηλότερη θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει, ενώ το αντίθετο ισχύει για τα μέρη που είναι ήδη πολύ ζεστά», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του Στάνφορντ, Μάρσαλ Μπερκ.
«Ιδίως οι τροπικές χώρες τείνουν να έχουν θερμοκρασίες κατά πολύ πάνω από τις ιδανικές για οικονομική ανάπτυξη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό τις έχει βλάψει. Από την άλλη, μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται κοντά στην τέλεια θερμοκρασία για οικονομική ανάπτυξη. Όμως μια μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας θα τις απομακρύνει ολοένα περισσότερο από την άριστη θερμοκρασία», πρόσθεσε.
Μολονότι οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας φαίνονται μικρές σε ετήσια βάση, μπορούν να επιφέρουν δραματικές οικονομικές σωρευτικές απώλειες ή κέρδη σε βάθος δεκαετιών. «Όπως με ένα αποταμιευτικό λογαριασμό, οι μικρές διαφορές στο επιτόκιο θα γεννήσουν μεγάλες διαφορές στο υπόλοιπο του λογαριασμού σε 30 ή 50 χρόνια», επεσήμανε ο Ντίφενμποου.
Η μελέτη εκτιμά ότι οι πέντε οικονομίες που έχουν τις μεγαλύτερες απώλειες μετά το 1961 λόγω της κλιματικής αλλαγής (με βάση τη μέση μεταβολή του ΑΕΠ ανά κεφαλή) είναι το Σουδάν (-36%), η Ινδία (-31%), η Νιγηρία (-29%), η Ινδονησία (-27%) και η Βραζιλία (-25%). Οι πέντε χώρες που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι είναι η Νορβηγία (+34%), ο Καναδάς (+32%), η Σουηδία (+25%), η Βρετανία (+9,5%) και η Γαλλία (+4,8%).
Το ερώτημα που γεννά η νέα έρευνα - και ζητά απάντηση - είναι κατά πόσο η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει την οικονομική ανισότητα και ανοίγει την «ψαλίδα» του πλούτου όχι μόνο μεταξύ των χωρών, αλλά και στο εσωτερικό της κάθε χώρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ημέρα πληρωμών η Μ. Τετάρτη- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία της Σίσσυς που ανέβασε ο Μαραντίνης πριν τον χωρισμό
- Γ. Κυρίτσης: Sorry, ο Πολάκης έχει δίκιο, ο Κυμπουρόπουλος άδικο
- Στο σφυρί για πολλοστή φορά το κτήριο της Κεράνης
- Folli Follie: Μετέωρος ο διαχειριστικός έλεγχος που ζήτησε η Επ. Κεφαλαιαγοράς
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου
- Ποιος πληρώνει τα υπερπλεονάσματα;
- Εδώ καταργείται ο… μισθός και «τσακώνονται» για το δώρο
- Ανοίγει τις κάνουλες των... παροχών το υπερπλεόνασμα του 2018
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στην Ε΄ Κοινότητα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Χειρότερη η οικονομική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών λόγω κλιματικής αλλαγής
- Πράσινο φως στο ΕΧΣ για την ανάπλαση της ΔΕΘ
- Υπογραφή σύμβασης Δήμου Κοζάνης και ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για την ανάδειξη αρωματικών φαρμακευτικών φυτών
- Ενεργειακή Κοινότητα ιδρύει ο Δήμος Κοζάνης
- Σπίτια με αμίαντο στο Μάτι εννέα μήνες μετά την καταστροφή
- Πράσινες λύσεις σε είδη εστίασης και σακούλες που γίνονται λίπασμα
- Ισχυροί άνεμοι και δριμύ ψύχος τον φετινό χειμώνα κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα
- Justin Bieber, Arianna Grande και Di Caprio σε ένα animated video για την κλιματική αλλαγή (vid)
- Το 50% των απορριμμάτων στις ελληνικές θάλασσες είναι από πλαστικό και αλουμίνιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Όλο το παρασκήνιο για το Πόρτο Καρράς: Του δίνουν 200 εκατ. ευρώ
- Διάψευση εμπλοκής της Ελλάδας στην υπόθεση μεταφοράς χρυσού από την Βενεζουέλα
- Το Tριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών απέρριψε τις εφέσεις δύο πρώην CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
- Το μήνυμα της Σίσσυς Χρηστίδου περί προδοσίας και ψέματος λίγο πριν την ανακοίνωση του χωρισμού
- Τσακαλώτος: Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας
- ΑΑΔΕ: Προθεσμία 5 ημερών στις τράπεζες για να στείλουν τα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες του 2018
- Aχτσιόγλου: Εξετάζουμε τις δυνατότητες για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
- Παράταση στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών ζητούν οι επαγγελματίες
- Ν. Παππάς: Αντιπερισπασμός η πρόταση μομφής της ΝΔ
- Πόσες χαμένες ευκαιρίες ακόμα;