Χιόνια, πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ωκεανίς» στη χώρα(Φωτο)

Επιδεινώθηκε ο καιρός από τα ξημερώματα του Σαββάτου με βροχή ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

Θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως 8 με 9 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ, αναμένονται στην διάρκεια

της ημέρας. Η θερμοκρασία θα έχει αισθητή πτώση σε όλη την χώρα, με τις μέγιστες τιμές να σημειώνονται τις πρωινές ώρες, καθώς αργότερα ο υδράργυρος θα υποχωρήσει. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της επικράτειας.

Από τις 5 τα ξημερώματα χιονίζει στη Θεσσαλονίκη, όπως προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι. Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη οι περιοχές Φίλυρο, Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Ωραιόκαστρο, Θέρμη, Πανόραμα, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται στην Καλαμαριά και μέσα στο κέντρο της πόλης.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πιο έντονα μέχρι τις 12-1 το μεσημέρι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και κυρίως στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Η κακοκαιρία αναμένεται να εξασθενήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου τα συνεργεία αποχιονισμού με εννέα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα από νωρίς τα ξημερώματα.

Ήδη συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στους δρόμους και ρίχνουν νερό, προκειμένου να μην προκληθούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων. «Οι δρόμοι είναι καθαροί, δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή. Τα μηχανήματα του δήμου με τις αλατιέρες και τις υδροφόρες είναι έξω», τόνισε στη Voria.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Μεγαλύτερο βάρος ρίχνουν και στα ορεινά τμήματα του δήμου, όπως Άνω Πόλη, Άνω Τούμπα, 40 Εκκλησιές και Τριανδρία, όπου η χιονόπτωση είναι πιο έντονη.

Πιο έντονα είναι τα φαινόμενα χιονόπτωσης στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλειστοί οι δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, όμως από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Θα φυσούν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 6 με 7 μποφόρ, γρήγορα 8 με 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από το μηδέν έως τους 6 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία και την Θράκη, κατά τόπους, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Επί ποδός είναι και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει στη διάθεσή της πάνω από 5.000 τόνους αλάτι. Μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε όλα τα σημεία του οδικού δικτύου, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι κεντρικοί δρόμοι.

«Μέχρι στιγμής δεν μας έχουν αναφέρει προβλήματα, μόνο στα βόρεια ορεινά τμήματα όπου χρειάζονται αλυσίδες», τόνισε στη Voria.gr ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι κινούνται στα ορεινά τμήματα για τα χιονοδρομικά κέντρα, Σερρών, Ημαθίας και Πέλλας. προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο της ορεινής Χαλκιδικής.

Ο κ. Στεργιάδης καλεί όλους τους οδηγούς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες για να μην υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν βαθμιαία από το απόγευμα στα ορεινά - ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια του νομού, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι-βορειοανατολικοί, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Keywords
Τυχαία Θέματα