Χρωματιστά τσιπς: Μεταποίηση λαχανικών β' διαλογής για να μην καταλήγουν στις χωματερές

Ένα νέο και πολλά υποσχόμενο αγροτικό-επιχειρηματικό concept επεξεργάζεται εδώ και λίγους μήνες η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το οποίο αφορά τη μεταποίηση λαχανικών β’ διαλογής, τη θερμική επεξεργασία τους και την προώθησή τους στον τελικό καταναλωτή με τη μορφή των αποξηραμένων λαχανικών. Είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εύκολων, πρωτότυπων και εύγευστων χρωματιστών τσιπς λαχανικών, που θα διατηρούν όλες τις θρεπτικές αξίες τους και παράλληλα θα αποτελούν μια υγιεινή και γρήγορη τροφή.

Τα λαχανικά προέρχονται από κρητικούς παραγωγούς που έχουν πολλά προϊόντα β΄ διαλογής

και τους οποίους η ΑΓΣ έχει αναλάβει να βοηθήσει, μέσω του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έτσι ώστε τα προϊόντα τους να μην οδηγούνται στις χωματερές.

Όπως εξηγεί στο Ypaithros.gr η ερευνήτρια/σύμβουλος του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects της Σχολής, Μαρία Γουγουλή, τα β’ διαλογής προϊόντα δεν σημαίνει ότι είναι χαλασμένα, αλλά ότι έχουν κάποια χαρακτηριστικά που δεν τα επιτρέπουν να διατίθενται στις αγορές, όπως κακό σχήμα.

Η δράση αφορά ανεξάρτητους παραγωγούς της Κρήτης στους οποίους θα παρασχεθεί βοήθεια, μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, έτσι ώστε τα προϊόντα τους να μην καταλήγουν στις χωματερές, αλλά να πωλούνται μεταποιημένα.

«Έχουμε αναλάβει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να μεταποιήσουμε αυτά τα τρόφιμα, έτσι ώστε να πάρουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Πήραμε αυτό το πρόγραμμα και ασχολούμαστε εδώ και μήνες. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να αφυδατωθούν και να μείνουν παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά τους», επισημαίνει η κα. Γουγουλή.

Η ιδέα προέκυψε όταν, έπειτα από έρευνα στην αγορά, διαπιστώθηκε ότι σε πολλά καταστήματα ξηρών καρπών διατίθενται προϊόντα αποξηραμένων λαχανικών τα οποία εισάγονται σήμερα από την Ισπανία. «Δοκιμάζοντας αυτά τα προϊόντα, κάποιοι συνάδελφοι από τη Σχολή διαπιστώσαμε ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι απόλυτα γευστικά, γιατί όλη η διαδικασία της αποξήρανσης γίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και με λάδια που δεν είναι αγνά ελαιόλαδα, αλλά χαμηλής ποιότητας», σημειώνει. Και συνεχίζει: «Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας καταναλωτής μπορεί να φάει κάτι από τη χώρα του, που παράγεται στην ελληνική γη και με ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο, θεωρούμε ότι είναι ένα πολλά υποσχόμενο προϊόν».

Τα χρωματιστά τσιπς

Τα λαχανικά που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Σχολής είναι παντζάρι, γλυκοπατάτα, καρότο, μελιτζάνα, ντομάτα, κόκκινη και πράσινη πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο τα προϊόντα αυτά να γίνουν και αποξηραμένα flakes, όπως τα κρεμμύδια ή τα σκόρδα, για να χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ή να μπαίνουν κατευθείαν στο φαγητό.

Η όλη διαδικασία για την αποξήρανση των λαχανικών γίνεται μέσα σε ξηραντήριο και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα λαχανικά ψεκάζονται με ελαιόλαδο και αγουρέλαιο και στη συνέχεια αφυδατώνονται μέσα σε 6 με 8 ώρες.

Το πρόγραμμα για τη μεταποίηση των λαχανικών ξεκίνησε πριν από 4,5 μήνες και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τη δεδομένη χρονική στιγμή γίνεται η ανάπτυξη της συνταγής. «Έχουμε φτάσει στο σημείο πώς θα γίνει η συνταγή, τι εξοπλισμός χρειάζεται, από το να πάρουμε την πρώτη ύλη μέχρι και τη στιγμή που θα συσκευαστεί και θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή», αναφέρει η κα. Γουγουλή και προσθέτει πως στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση αν οι παραγωγοί θα θελήσουν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα ή από μόνοι τους θα χρηματοδοτήσουν αυτήν τη δράση.

«Έχει γίνει αυτή η πρόταση στους παραγωγούς και είμαστε σε διαδικασία ανάπτυξης της γραμμής παραγωγής, του εξοπλισμού, κοστολόγησης του προϊόντος, αλλά και δημιουργίας επιχειρηματικού πλάνου για το πως θα μπορέσουν οι παραγωγοί να προχωρήσουν, να μεταποιήσουν τα προϊόντα τους μόνοι τους» υπογραμμίζει.

Τα χρωματιστά τσιπς λαχανικών δόθηκαν σε πολλούς ανθρώπους για αξιολόγηση στη γιορτή «Μέρα Μαγιού», οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το προϊόν. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πειστούν και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί ότι μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να ευοδωθεί», καταλήγει η ερευνήτρια της Σχολής.

Keywords
Τυχαία Θέματα