Δημαράς: Το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους Κτηματολόγιο

Επίσκεψη στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου πραγματοποίησε χθες, 19 Μαρτίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, συνοδευόμενος από τη Διοίκηση του Κτηματολογίου.

Ο υφυπουργός περιηγήθηκε στα περισσότερα γραφεία, συνομίλησε με πολλούς πολίτες, άκουσε τους προβληματισμούς τους και βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τη Διοίκηση του Κτηματολογίου προκειμένου να γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο οι πολίτες.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ,

ο κ. Δημαράς, αναφέρθηκε στην κτηματογράφηση της υπόλοιπης χώρας η οποία βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες σε πλήρη εξέλιξη και κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό τρόπο, στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου, ή αν αυτό δεν είναι εφικτό στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης. «Για όσους δε, διαμένουν στην Αττική, υπήρξε η μέριμνα της λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι: «Αποτελεί μία πρόκληση για την πολιτική ηγεσία και εμένα προσωπικά, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα, να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες, να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους στο χάρτη αλλά και να υποβάλλουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους και να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στις περιοχές τους. Και αυτό το στοίχημα, φαίνεται ότι το κερδίζουμε, καθώς πριν καν συμπληρωθεί μία εβδομάδα σχεδόν 8.000 άνθρωποι προσήλθαν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, δηλώνοντας επιτυχώς πολλαπλάσια δικαιώματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε πως από πλευράς του, ως εποπτεύων υφυπουργός για το Κτηματολόγιο, παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της κτηματογράφησης, συνεργάζεται καθημερινά με τη διοίκηση του Κτηματολογίου και όπου είναι εφικτό γίνονται παρεμβάσεις, όπως με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. «Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο στο 30% της χώρας και θεωρώ ότι το καλοκαίρι του 2021 όλη η Ελλάδα θα διαθέτει – επιτέλους – Κτηματολόγιο όπως όλα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη», ανέφερε ο υφυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις, υπενθύμισε πως ο νόμος δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της προθεσμίας στους έξι μήνες για τους κάτοικους εσωτερικού και στους εννέα μήνες για τους κάτοικους εξωτερικού, δυνατότητα η οποία - μέχρι στιγμής - αξιοποιείται.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρησικτησίας, καθώς στην περιφέρεια πολλές φορές δεν υπάρχουν τίτλοι, τονίζοντας πως στο Κτηματολόγιο, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες που αποτρέπουν τους επίδοξους καταπατητές αφού θα πρέπει να αποδεικνύεται η εικοσαετής χρήση.

Σε σχέση με το Ε9 ο Γιώργος Δημαράς τόνισε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται (μαζί με άλλα έγγραφα) σε περίπτωση χρησικτησίας, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υπενθύμισης και ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα