Δυνατό χαρτί για την Ελλάδα ο υποβρύχιος τουρισμός

Η Μεσόγειος είναι μια ασφαλής θάλασσα, με θερμοκρασίες που επιτρέπουν τις καταδύσεις όλο τον χρόνο. Γιατί, λοιπόν, να μην αξιοποιήσει η χώρα μας τα «δυνατά» της χαρτιά και να αναπτύξει τον υποβρύχιο τουρισμό;

Τα παραπάνω είπε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ωκεανολόγος και καθηγητής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκουφάς, τονίζοντας ότι

οι προοπτικές της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλες στον τομέα αυτόν.

Ο κ. Σκουφάς εξήγησε ότι ο υποβρύχιος τουρισμός είναι μια πιο σφαιρική προσέγγιση αυτού που ονομάζουμε καταδυτικός τουρισμός, καθώς περικλείει περισσότερες δραστηριότητες. «Ο υποβρύχιος τουρισμός περιλαμβάνει μέχρι και εστιατόρια ή μουσεία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, που θα μπορούσαν να γίνουν και στη χώρα μας. Βέβαια απαιτείται μια θεσμική οργάνωση, που ακόμη η Ελλάδα δεν την έχει. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο» είπε ο κ. Σκουφάς. «Στην Αίγυπτο για παράδειγμα, ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να φτάνει μέχρι και το 10% του ΑΕΠ, ενώ οι Μαλδίβες ζουν σχεδόν αποκλειστικά από αυτόν» πρόσθεσε.

«Χρειάζονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα για να μιλήσουμε για οικονομική και τουριστική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Σκουφάς, ωστόσο υπογράμμισε ότι για αρχή «μπορούμε να προβάλουμε το προϊόν που διαθέτουμε, τα ναυάγια, τις αρχαιότητες και το φυσικό περιβάλλον».

Το θέμα του υποβρύχιου τουρισμού και γενικότερα οι ειδικές μορφές τουρισμού και ο ρόλος των ΜΜΕ συζητήθηκαν πρόσφατα, τον Νοέμβριο, στην ημερίδα του Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών, που διοργάνωσε το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 33ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

Η ημερίδα περιλάμβανε παρουσιάσεις από έγκριτους ακαδημαϊκούς και επιτυχημένους επαγγελματίες του τουρισμού, με εστίαση σε «Ειδικές μορφές τουρισμού» καθώς και μία συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «ΜΜΕ και τουρισμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα