Ελληνικό: Προβληματισμός και ερωτήματα για κοινόχρηστους χώρους

Προβληματισμό προκαλεί σε πολεοδόμους και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ρύθμιση για τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό, που εγκρίθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Με τη ρύθμιση, οι χώροι που έχουν επιλεγεί από το πολεοδομικό σχέδιο ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς παραμένουν στον έλεγχο της «Ελληνικό Α.Ε.» και στη συνέχεια του ιδιώτη, ενώ η παράδοσή τους στους δήμους παραπέμπεται ασαφώς στο μέλλον. Η κοινή απόφαση, με την οποία θα πολεοδομηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του Ελληνικού, υπεγράφη και αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κατά κανόνα

στις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, μόλις εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη από το κράτος, οι χώροι που έχουν οριστεί ως κοινόχρηστοι περιέρχονται σε κοινή χρήση, περνώντας στην ευθύνη του δήμου. Με τη ρύθμιση που εγκρίθηκε τη Δευτέρα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 145Α), οι χώροι αυτοί «παραμένουν στη διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της “Ελληνικό Α.Ε.”, έως την παράδοσή τους στον Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων, οπότε και περιέρχονται σε κοινή χρήση». Ομοίως για τους κοινωφελείς χώρους (λ.χ. για σχολεία, πολιτιστικά κέντρα) παραμένουν υπό την ευθύνη της «Ελληνικό Α.Ε.» «έως την κατά περίπτωση παράδοσή τους». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, στόχος της ρύθμισης είναι να αποτρέψει ότι την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης πολεοδόμησης οι δήμοι θα μπορούν να εισέλθουν στο ακίνητο, προκειμένου να διαμορφώσουν τους κοινόχρηστους χώρους. «Η ρύθμιση μας προβληματίζει ιδιαίτερα», λέει ο Κώστας Σερράος, καθηγητής πολεοδομίας στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

«Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος, εκεί όπου ο πολίτης κυκλοφορεί ελεύθερα. Η έγνοια μας λοιπόν είναι μήπως η ρύθμιση αυτή αμφισβητεί στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων ή υποκρύπτει κάποιον περιορισμό. Οπως είναι διατυπωμένη η ρύθμιση, τίποτα δεν εμποδίζει τον επενδυτή να τους κρατήσει όσο θέλει και να τους αποδώσει αν και όποτε θέλει, κερδίζοντας τον περιορισμό της πρόσβασης στο εσωτερικό του ακινήτου. Αλλωστε, η αποτροπή των διαμπερών κινήσεων, που προβλέπεται στα σχέδια, ήδη δημιουργεί την αίσθηση μιας “gated community”, μιας περίκλειστης πόλης».

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, στον οποίο ανήκει διοικητικά το 90% του ακινήτου, δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή. «Οι χώροι θα μας αποδοθούν, δεν υπάρχει περίπτωση. Ο δήμος έχει εκκενώσει 100 στρέμματα κοινωφελών εγκαταστάσεων, θα χτίσει δημαρχείο, σχολείο, θα στεγάσει πολιτιστικούς συλλόγους. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με την κυβέρνηση». Αντίθετα, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, εκφράζει προβληματισμό. «Είναι πρωτόγνωρο να αποφασίσει ο επενδυτής πότε θα μας τους παραδώσει. Αισθάνομαι ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει προοπτική άμεσης διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων, ότι μια υποχρέωση του δήμου θα εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια και συνεπώς το συμφέρον του επενδυτή».

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα