Ένας Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ένας Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος, στο προαύλιο του Μουσείου Ιατρικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα, δίνει μήνυμα στο επισκέπτη πως η ελληνική φύση είναι πηγή υγείας, ομορφιάς και επιχειρηματικότητας.
Ο Βοτανικός Κήπος αποτελεί μέρος του μουσείου και είναι δημιούργημα της ΜΚΟ «Ιπποκράτης 2500 χρόνια», της οποίας πρόεδρος είναι ο Νίκος Κουτσιανάς,
«Η ιδέα ξεκίνησε από το τρίπτυχο των εμπνεύσεών μας σαν εταιρεία: δηλαδή την ελληνική φύση, τα μελισσοκομικά προϊόντα και την ολιστική αντιμετώπιση υγείας και ομορφιάς του Ιπποκράτη» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο κ. Κουτσιανάς, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση των εγκαινίων του σημαντικού Μουσείου το οποίο αποτελεί, ένα ζωντανό μάρτυρα της ιστορίας της Ιατρικής, από την αρχαιότητα μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσιανάς, η ιδέα γίνεται πράξη και ξεκίνησαν οι βοτανικοί κήποι, με πρώτο εκείνον στην Κω όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ιπποκράτης. Επίσης, στον προγραμματισμό της ΜΚΟ είναι να γίνουν κήποι στην Λάρισα, όπου έζησε τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής του ο πατέρας της Ιατρικής, στα Τρίκαλα, αλλά και στο Ασκληπιείο στην Επίδαυρο, με στόχο την ανάδειξη και την αξιοποίηση της συλλογής των φυτών του Ιπποκράτη. Ουσιαστικός στόχος του εγχειρήματος είναι να γνωρίσουν, ειδικά οι νέοι, τη σημαντική χλωρίδα του τόπου, να αποκτήσουν περιβαλλοντική εκπαίδευση και να προχωρήσουν σε επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Τα βότανα που χρησιμοποιούμε στην APIVITA είναι φυτά του Ιπποκράτη, υπακούουν στο τρίπτυχο ελληνική φύση, μελισσοκομικά προϊόντα, Ιπποκράτης. Αποφασίσαμε να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε όχι μόνο με τη λογική της εταιρείας, σε επιχειρηματικό επίπεδο, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μια άλλης Ελλάδας που θα στηρίζεται στον Πολιτισμό, στην αρχαιότητα, την πλούσια ελληνική φύση και τα μελισσοκομικά προϊόντα που διεθνώς αναγνωρίζονται για την υψηλή βιολογική τους αξία και έτσι η Ελλάδα, να αρχίσει να βρίσκεται σε μια άλλη τροχιά» είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ανέφερε ότι στην Αμερική υπάρχει κέντρο που λέγεται «Ιπποκράτης Ευεξία», στην Ισπανία κα τη Γερμανία Ινστιτούτο που χρησιμοποιεί ως σλόγκαν τη φράση «το φάρμακό σου, η τροφή σου», για να παρατηρήσει πως στην Ελλάδα μένουν στην μοναξιά τους.
Με την εμπειρία ενός επιτυχημένου επιχειρηματία, ο Νίκος Κουτσιανάς επισημαίνει πως το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα εντοπίζεται σε 3 ζητήματα. Δεν υπάρχουν όραμα, συνέργιες, επιχειρηματικότητα, λέει και επισημαίνει πως χρειάζεται να οραματιστούμε ξανά, ενώ συνεχίζει: «Η Ήπειρος, με το φυσικό της το περιβάλλον, είναι μια περιοχή φαρμακείο της φύσης. Μπορούσαμε να κάνουμε πολλά. Όμως ζούμε την εθνική μας μοναξιά, δεν υπάρχει όραμα, υπάρχει συνεχώς κατήφεια, γιατί δεν γίνεται κάτι. Και όμως, στην ουσία γίνεται. Υπάρχουν παραδείγματα όπως είμαστε εμείς και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν πάει καλά με την ελληνική φύση, με τον πολιτισμό, και είμαστε όλοι χαρούμενοι».
Σε συνεργασία με τον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, ο οποίος εμπνεύστηκε το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας και είναι μέλος της ΜΚΟ «Ιπποκράτης 2500 χρόνια», καθώς και με τα μέλη της οργάνωσης, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της APIVITA & APIGEA, «έχουν την ίδια αγωνία για ένα κοινό καλό όπως δίδαξε ο Αριστοτέλης, ο πατέρας της σύγχρονης, θα λέγαμε, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Την APIVITA επισκέπτονται 3-4 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο για να γνωρίζουν τον βοτανικό κήπο, τα μελίσσια, να πάρουν την πληροφορία για το κάθε φυτό. Παράλληλα, μέσα από ειδικές εκπαιδεύσεις, όπως το πρότζεκτ στην Πίνδο, μέσα από την διαδικασία του οποίου 550 παιδιά έχουν περιβαλλοντική και οικολογική εκπαίδευση, ενώ δημιουργείται και η βάση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η Ειρήνη Βαλλιανάτου, υπεύθυνη των Ιπποκράτειων Βοτανικών Κήπων, με μια ομάδα παιδιών, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσιανάς, επισκέφτηκαν την Πίνδο, επέλεξαν τα φυτά που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν και δημιουργήθηκαν δυο σημαντικά προϊόντα. Το κέρδος από τις πωλήσεις τους επιστρέφει στην Πίνδο, μέσα από μια εκπαίδευση περιβαλλοντική, η οποία θα συνεχιστεί στη λογική ότι χρειαζόμαστε επιχειρηματίες, τονίζει.
Η ιδέα του πρότζεκτ «Πίνδος», ήρθε στο φεστιβάλ της Βωβούσας αναφέρει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βαλλιανιάτου, η οποία πήγε στην περιοχή με μία ομάδα νέων. Εκεί, όπως λέει, «μελετώντας την χλωρίδα της περιοχής με περιηγήσεις και συζητήσεις στο βουνό μαζί με τον κόσμο για τα φαρμακευτικά φυτά, για τα σπάνια είδη τους, ενημερώναμε πώς κάνουμε παρασκευάσματα από αυτά τα φυτά, ακόμη και για τη νομοθεσία που διέπει τη συλλογή τους», σε μία προσπάθεια ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα των βοτάνων της περιοχής.
Τότε, συνεχίζει η κ. Βαλλιανάτου, ήρθε η σκέψη να φτιαχτεί ένα προϊόν από την εταιρεία APIVITA και τα έσοδα από τις πωλήσεις του να διατεθούν για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων, των μαθητών της περιοχής. Στόχος είναι να μείνουν στον τόπο τους και να αξιοποιήσουν τη φύση τους, να την αγαπήσουν, να καταλάβουν πως μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, μέσα σε αυτό το περιβάλλον.
Ένα αφρόλουτρο και ένα γαλάκτωμα σώματος που ονομάζονται pindos wild herbs, από φυτά της Βωβούσας, που οι κάτοικοι τα έλεγαν ζιζάνια και τα ξήλωναν γιατί δεν γνώριζαν, έδωσαν μια σπουδαία δυνατότητα. Σε ειδικό περιβαλλοντικό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκπαιδεύτηκαν δάσκαλοι και μετά επέστρεψαν πίσω με σημαντικές γνώσεις που τις μεταφέρουν στους νέους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί από τα έσοδα των πωλήσεων, ενώ παράλληλα με ειδικούς, πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια σε σχολεία και γυμνάσια της περιοχής.
Φωτογραφία αρχείου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τρεις απλές ασκήσεις που θα λιώσουν το λίπος στο δεκάλεπτο
- Σοκ στην Κρήτη: Μαθητής αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με καραμπίνα
- Ειδικοί κάδοι για τα ιατρικά απόβλητα στο Ηράκλειο
- Ποια κοινά έχουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι
- H επέκταση της Coca Cola σε νέα προϊόντα – Η στρατηγική της εταιρείας
- «Πράσινος» διαγωνισμός στα Ιωάννινα αναπλάθει παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις
- Οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων
- Ηλεκτρονική δημοπρασία ιδιόκτητων ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς
- Πόλεμος μεταξύ των Gazprom και Naftogaz στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Ειδικοί κάδοι για τα ιατρικά απόβλητα στο Ηράκλειο
- «Πράσινος» διαγωνισμός στα Ιωάννινα αναπλάθει παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις
- Ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Γιορτή στους Κήπους του Πασά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
- Ένας Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Ένας Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ για αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ
- Θεσσαλονίκη: Γιορτή στους Κήπους του Πασά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
- «Πράσινος» διαγωνισμός στα Ιωάννινα αναπλάθει παλαιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις
- Ειδικοί κάδοι για τα ιατρικά απόβλητα στο Ηράκλειο
- Το γηραιότερο δένδρο της Ευρώπης που «έκλεψε» τον τίτλο από τον ελληνικό «Άδωνι»
- Αυτά είναι τα νέα «πράσινα» καλαμάκια που χρησιμοποιούνται ήδη στην Αθήνα (φωτο)
- Ο περιορισμός της υπερθέρμανσης μπορεί να αποτρέψει εκατομμύρια κρούσματα δάγκειου πυρετού
- ΑΠΕ, διασύνδεση και αποθήκευση ενέργειας σε νησιά στο τετ α τετ Σταθάκη - πρόεδρου γαλλικής ΡΑΕ
- Μειώθηκαν οριακά οι περιοχές της ΕΕ με εξαιρετικής ποιότητας ύδατα κολύμβησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Attica Συμμετοχών: Στα 49,4 εκατ. οι ενοποιημένες πωλήσεις το α’ τρίμηνο
- Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή
- Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού- Πώς να συμπληρώσετε την αίτηση
- Στα... τυφλά η ενεργοποίηση του νέου συστήματος εισφορών για χιλιάδες διαχειριστές
- Markit: Συνεχίστηκε το Μάιο η ανάκαμψη της μεταποίησης στην Ελλάδα
- Ισχυρή ΕΚΤ σε καιρούς αβεβαιότητας
- Νέα εξέταση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στον ILO για παράβαση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων
- Έξι τρόποι για να ξεπεράσετε το άγχος μετά την εμβρυομεταφορά και μέχρι το τεστ κυήσεως
- Κέρδη στο ΧΑ με ράλι των τραπεζικών μετοχών