Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας και ειδικό σώμα δασοκομάντος θέλει η ΝΔ

Τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων φαινομένων που αυτή δημιουργεί παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης Βουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, πολιτική προστασία και έργα υποδομής», υπογραμμίζοντας

ότι «η ΝΔ αναγνωρίζει την απόλυτη σοβαρότητα του θέματος, ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό, που θα τη δείτε αν, με τη δύναμη του λαού, γίνει Πρωθυπουργός της χώρας».

«Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή δημιουργεί είναι πλέον μέρος της ζωής μας. Το διαπιστώνουμε με δραματικό τρόπο, με τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, οι οποίες έχουν κοστίσει εκατοντάδες ζωές στη χώρα μας. Και γνωρίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Για να μη ζήσουμε, λοιπόν, ποτέ ξανά άλλες τραγωδίες όπως στο Μάτι και στη Μάνδρα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ Χατζηδάκης και τόνισε:

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστροφές στην τύχη. Πρέπει να προχωρήσουμε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα για να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας».

Στη συνέχεια ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αυθαίρετη δόμηση. Είπε ότι «η κυβέρνηση μετά το Μάτι μίλησε για την αυθαίρετη δόμηση, ορθώς σε κάποιο βαθμό, είπε ότι θα προχωρήσει αμέσως στην κατεδάφιση αυθαιρέτων. Η εντύπωση η οποία δόθηκε είναι ότι θα είχαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα κατεδαφίσεων. Και είμαστε στα όρια του πολιτικού ανέκδοτου, πικρού ανέκδοτου».

Ο κ Χατζηδάκης παράλληλα με την άναρχη δόμηση, την απουσία αντιπλημμυρικών έργων, καθώς «τα έργα αυτά δεν αποφέρουν άμεσα ψήφους -πάρτε για παράδειγμα για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά που δεν φαίνονται καν! Ως εκ τούτου τέτοια έργα δεν προτάσσονται» μίλησε και για τα κενά στο θέμα της δασοπροστασίας. Και χαρακτηριστικά τόνισε: «Αν μάλιστα κανείς συνδυάσει αυτή τη διαπίστωση με τις παραδοσιακές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, έχει την απάντηση στο ερώτημα «γιατί συνέβησαν οι καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι».

«Και αν κανείς λάβει υπόψη του την έλλειψη πολιτικού θάρρους, έχει την απάντηση στο γιατί όλες οι ευθύνες επιχειρήθηκε να μετατεθούν στο παρελθόν, ή στην άναρχη δόμηση, ή στην κακή μας μοίρα, αντί οι αρμόδιοι (παύλα αναρμόδιοι) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δούμε –έστω και εκ των υστέρων- πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα αντίστοιχες κρίσεις» είπε ο Βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι: «Ενδεικτικό του πόσο πιο αποδοτική θα μπορούσε να ήταν η αντιμετώπιση της καταστροφής στο Μάτι είναι το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή κ. Συνολάκη, που λέει ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Από το πόρισμα προκύπτει ότι υπήρχε χρόνος να σωθούν ακόμη και πεζή οι κάτοικοι!»

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Δεν λέει κανείς να κάνουμε θαύματα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μιλάμε για αυτό το θέμα ως αλάθητοι. Όμως βλέπουμε ότι μια κυβέρνηση που ήρθε υποσχόμενη ότι θα αντιμετωπίσει αμέσως όλα τα ζητήματα –συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τα οποία συζητάμε, τελικά έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα».

Ειδικότερα οι προτάσεις της ΝΔ προβλέπουν:

· Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να αναλάβει όλο το συντονισμό. Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ως μονοπρόσωπο όργανο, ειδικά την ώρα της κρίσης, να παίρνει ο ίδιος αποφάσεις και να είναι πάνω από υπουργούς και πάνω από τον Πρωθυπουργό.

· Απαραίτητος ο καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Να υπάρχουν ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

· Να γίνει ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών και συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός διαχείρισης κινδύνων για περιοχές οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες για όλα τα θέματα. Για πυρκαγιές, για πλημμύρες, για σεισμούς, αλλά και για οικολογικές καταστροφές όπως αυτή που είδαμε πέρυσι με την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Για τέτοιες περιοχές μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην εκπόνηση ενός σχεδιασμού διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Και αυτός να είναι έτοιμος εντός ενός εξαμήνου.

· Νέα λογική δασοπυρόσβεσης η οποία θα γεφυρώνει επιτέλους το χάσμα, μεταξύ δασικών υπηρεσιών και Πυροσβεστικής. Αυτές οι δύο υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται.

· Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

· Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας η οποία υπάρχει στη διάθεσή μας ειδικά στην πρώτη προσβολή.

· Αξιοποίηση και πόρων του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτό το σημείο ο κ Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτή και από την κυβέρνηση, να καλύψει το Ίδρυμα Νιάρχος την έλλειψη που έχουμε σε πυροσβεστικά αεροπλάνα.

· Ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

· Άμεσες ενέργειες για τη μείωση του υψηλού κινδύνου σε περίπτωση επανάληψης του φαινομένου σε περιοχές που έχουν πληγεί.

· Έργα ανάσχεσης στις ορεινές εκτάσεις, όπως π.χ. φράγματα ανάσχεσης και συγκράτησης φερτών, κορμοδέματα και κορμοπλέγματα.

· Στοχευμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, με εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

· Αναβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας (ΕΤΥΜΠ – ΥΠΕΝ/ΕΓΥ), η οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει τα πλέον έγκυρα και πρόσφατα υδρομετεωρολογικά στοιχεία, από όλους τους φορείς.

Ο κ Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πέρυσι, μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα, δημιούργησε μια ομάδα ειδικών με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΤΕΕ, η οποία κατέληξε σε συγκεκριμένα πορίσματα. Διότι δεν θέλαμε να μείνουμε μόνο στην κριτική, αλλά να κάνουμε και προτάσεις.

Στις προτάσεις της ΝΔ ο κ Χατζηδάκης συμπεριέλαβε επίσης τον σχεδιασμό ειδοποίησης των πολιτών, με μέτρα όπως συνεργασίας με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μεταδίδουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μηνύματα που προέρχονται από την πολιτική προστασία σε στιγμές κρίσης. τη διαμόρφωση βιβλιοθήκης μηνυμάτων ανά περιοχή, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να στείλει ακόμη και εξειδικευμένες οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο να προφυλαχθούν. Και την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών

«Πρόκειται για πρωτοβουλίες που δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος, αλλά μπορούν να σώσουν εκατοντάδες ζωές. Και στην αναζήτηση για τους καλύτερους τρόπους να θωρακίσουμε τη χώρα μας από τέτοια φαινόμενα, είναι δεδομένο πως το ΤΕΕ έχει έναν σημαντικό ρόλο, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης» είπε ο κ Χατζηδάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται σχέδιο, σοβαρότητα και αίσθηση ευθύνης. Για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Είναι χρέος μας ως Έλληνες, αλλά πάνω από όλα ως άνθρωποι».

Keywords
Τυχαία Θέματα