Έντονη ανησυχία από την εκρηκτική αύξηση των Ασημόγλαρων στην Παμβώτιδα

Για 7η συνεχόμενη χρονιά η καθιερωμένη συνάντηση μεταξύ των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της τοπικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έλαβε χώρα στη λίμνη Παμβώτιδα την Κυριακή 14 Ιανουαρίου του 2018. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξαγωγή των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) δηλαδή της καταγραφής των υδρόβιων και παρυδάτιων ειδών ορνιθοπανίδας που διαχειμάζουν στην λίμνη Παμβώτιδα και σε άλλες υγροτοπικές περιοχές της περιοχής ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

Οι ΜΕΚΥΠ είναι

ένα ετήσιο παγκόσμιο πρόγραμμα που συντονίζει η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (WetlandsInternational), το οποίο υλοποιείται ταυτόχρονα σε πάνω από 100 χώρες κάθε Ιανουάριο. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1967 και αποτελεί το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών πανίδας στην Ελλάδα. Από το 1997 τις ΜΕΚΥΠ συντονίζει σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως εκπρόσωπος της WetlandsInternational. Σκοπός του διεθνούς προγράμματος είναι η εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που διαχειμάζουν στην Ευρώπη, στοχεύοντας στην προστασία και ορθότερη διαχείριση των υγροτόπων.

Στη φετινή εξόρμηση, σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης, ιδιαίτερη σημασία είχε η παρουσία συνολικά 14 Καλαμόκιρκων και 4 Χειμωνόκιρκων το σούρουπο στο άθικτο τμήμα του καλαμώνα της Αμφιθέας (Circusaeroginosus&C. cyaneus), ενώ δεν καταγράφηκαν πολλά σημαντικά είδη, εκτός ίσως από την Λαγγόνα (Phalacrocoraxpygmeus) που φαίνεται να διατηρεί έναν σταθερό πληθυσμό. Άλλα κοινά είδη ήταν όπως πάντα παρόντα όπως ερωδιοί, διάφορα είδη πάπιας, λιγοστοί κορμοράνοι και χιλιάδες σκουφοβουτηχτάρια, καθώς και τρία είδη γλάρων. Μάλιστα ο αριθμός ρεκόρ από Ασημόγλαρους (Larusmichahellis) αντανακλά μάλλον την συνεχιζόμενη ακατάλληλη διαχείριση σκουπιδιών και ζωϊκών υποπροϊόντων στην ευρύτερη περιοχή, ίσως και εκτός συνόρων, γεγονός που, σύμφωνα με τον Φορέα, χρήζει περαιτέρω έρευνας αφού δημιουργεί ανησυχία όπως και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου το είδος έχει εκρηκτική αύξηση.

Ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα χάρισαν οι εκπληκτικοί σχηματισμοί ψαρονιών [Sturnusvulgaris - (φωτογραφία)] που υπό την πίεση των Πετριτών (Falcoperegrinus) -το ταχύτερο αρπακτικό στον πλανήτη- και των Καλαμόκιρκων που τα καταδίωκαν ως επίδοξοι θηρευτές τα «χώριζαν» σε κυματοειδείς σχηματισμούς με αποτέλεσμα να δώσουν καταπληκτικές εικόνες κοντά στο σούρουπο.

«Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας επιτρέπει να εξάγουμε πολύτιμα συμπεράσματα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα είδη και οι περιοχές στις οποίες εντοπίζονται, ενώ αποτελούν ένδειξη της βιολογικής ποικιλομορφίας μιας περιοχής», σημειώνει ο ΦΔ και καταλήγει:

«Η λίμνη Παμβώτιδα είναι ένας αξιόλογος υγρότοπος για τη διαχείμαση των πουλιών σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Ιωαννίνων, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα μας να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα