Επανεκκίνηση στα σχέδια για εκτροπή του Αχελώου

Σχέδια «επαναφοράς» της εκτροπής του Αχελώου επεξεργάζεται για ακόμα μια φορά το υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα, στις αρχές της άνοιξης σκοπεύει να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για τη συντήρηση της σήραγγας εκτροπής, ενώ εξετάζει τρόπους ολοκλήρωσης του ημιτελούς σήμερα φράγματος της Συκιάς. Το υπουργείο, ωστόσο, σημειώνει ότι οδηγός των όποιων κινήσεων θα είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ανακοινώσεις για την εκτροπή του Αχελώου έγιναν σε... «φιλικό» κοινό, στο βήμα του 2ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης στη Λάρισα,

σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, η εκτροπή ήταν μάλιστα το θέμα διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση προτίθεται να «νεκραναστήσει» το από ετών εγκαταλελειμμένο έργο, προς επίλυση του οξέος υδατικού προβλήματος του θεσσαλικού κάμπου. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε περιορισμένη χρήση των υδάτων («ήπια μεταφορά, μικρότερη του 10% των υδάτων του ποταμού που ούτως ή άλλως χύνονται στη θάλασσα»), χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πώς θα συμβεί αυτό στην πράξη, όταν λ.χ. η σήραγγα εκτροπής έχει κατασκευαστεί για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων (για 600 εκατ. κυβικά ετησίως).

Ο κ. Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη συντήρηση της σήραγγας εκτροπής, χαρακτηρίζοντας το έργο «απαραίτητο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφιστάμενων κατασκευών», ενώ εξετάζεται ο τρόπος ολοκλήρωσης του φράγματος της Συκιάς. Επίσης, θα αναθεωρηθεί το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής του ποταμού, ώστε να επιτραπεί και πάλι το έργο: «το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεπώς, είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για μία ήπια μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο», ανέφερε.

Σημείωσε ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι σε συνάφεια με τη νομολογία του ΣτΕ. «Το ζήτημα δεν είναι απλό. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργούν συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένα περιθώρια για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα της εκτροπής έχουν ακυρωθεί πέντε φορές μέχρι σήμερα από το ΣτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα