Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Όταν η φύση επιστρέφει εκεί όπου «φύτρωναν» ταβέρνες
Ο απαλός ανοιξιάτικος ήλιος φωτίζει τις πτυχές της θάλασσας, που καθώς πάλλεται ελαφρά μοιάζει με ένα καταγάλανο ύφασμα. Το νερό κινείται ελάχιστα, μετά βίας χαϊδεύει την ακρογιαλιά, αφήνοντας έναν ανεπαίσθητο παφλασμό. Αυτός είναι ο μοναδικός ήχος που θα ακούσεις, όσο κι αν προσπαθήσεις.
Η αμμουδιά φέρει ακόμα τα σημάδια του χειμώνα. Ξεραμένα φύκια ανακατεμένα με μικρά κοχυλάκια, πού και πού κανένα μικρό σκουπίδι που έχει ξεβράσει η θάλασσα. Μια αμμουδιά που συνεχίζεται για 3,5 χιλιόμετρα χωρίς κανένα εμπόδιο, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, σχεδόν χωρίς ίχνη, χάρη στις βροχές των ημερών
Εκεί όπου τελειώνει η άμμος αρχίζει μια διστακτική βλάστηση. Ένα μικρό χαλί με αγριολούλουδα και πράσινα χόρτα ξεκινά από το όριο της ακτής και χάνεται προς το εσωτερικό της ξηράς, δημιουργώντας μικρά χρωματιστά κύματα ανάμεσα στους θάμνους και στα δέντρα: τις υπέροχες, ευθυτενείς κουκουναριές και τα πεύκα με το ακανόνιστο σχήμα τους. Ο πιο παρατηρητικός θα προσέξει ότι οι θάμνοι είναι λιγοστοί και η χαμηλή βλάστηση περιορισμένη. Θα προσέξει επίσης ότι κάποια από τα πεύκα είναι «ασβεστωμένα», συνήθως γύρω από ένα μικρό ξέφωτο. Μικρές εκτάσεις με χαλίκια, κάποιο «άσχετο» καλλωπιστικό φυτό, παλιά παρτέρια ή τα απομεινάρια ενός τσιμεντένιου δαπέδου ενισχύουν την αίσθηση ότι κάτι υπήρχε εκεί.
Η εικόνα της παραλίας και του παράκτιου δάσους του Εθνικού Πάρκου στον Σχινιά ελάχιστα παραπέμπει πλέον σε εκείνη που επικρατούσε στον ίδιο χώρο μέχρι μόλις πριν από έναν χρόνο. Οι πέντε ταβέρνες που παράνομα (με την κάλυψη του Δήμου Μαραθώνα, την υποστήριξη ακόμα και βουλευτών και την ανοχή των αρχών) λειτουργούσαν στην περιοχή, έχοντας «απλωθεί» από το δάσος έως την παραλία, κατεδαφίστηκαν στις αρχές του 2018. Στα είκοσι χρόνια που εκμεταλλεύονταν την περιοχή, είχαν πολλαπλασιάσει τις παράνομες εγκαταστάσεις τους, προσθέτοντας δωμάτια, χώρους, στέγαστρα, τσιμεντωμένες αυλές και μετατρέποντας το προστατευόμενο δάσος σε έναν ατελείωτο χώρο στάθμευσης. Σήμερα, το μόνο που έχει μείνει από όλα αυτά, εκτός από κάποια τσιμεντένια απομεινάρια, είναι ένα εκκλησάκι-παράπηγμα: η ύπαρξη ενός σταυρού και μερικών εικόνων ήταν αρκετή για να «καθαγιάσει» και να νομιμοποιήσει την παρανομία.
Ευτυχώς, αυτό είναι το μόνο. Μέσα σε έναν χρόνο η φύση έχει ήδη αρχίσει να κλείνει τις «πληγές» του πολυετούς βιασμού της: η βλάστηση έχει αρχίσει να καλύπτει τα κενά. Ο Σχινιάς έχει επανέλθει στη φυσική του μορφή, ανήκοντας σε όλους και όχι... στους επιτήδειους.
Η υπόθεση, βέβαια, δεν έχει ακόμα τελειώσει. Για να αναγεννηθεί το δάσος, που σήμερα γερνά επειδή τα χαμηλά στρώματα βλάστησης κουρεύονταν συστηματικά από τους ταβερνιάρηδες, πρέπει να κλείσουν όλες οι προσβάσεις που φέρνουν το αυτοκίνητο μέσα στο δάσος. Ο φορέας διαχείρισης πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να προσλάβει φύλακες και να εμποδίσει τη μετατροπή του δάσους σε... χώρο μπάρμπεκιου. Ο Δήμος Μαραθώνα πρέπει να ενδιαφερθεί και να δημιουργήσει μια τοπική συγκοινωνία που να συνδέει την ακτή με τα κοντινότερα πάρκινγκ. Η αστυνομία πρέπει να συνδράμει ενεργά, ώστε ο χώρος να κλείνει εντελώς όταν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μέχρι τότε όμως, ας μείνουμε με την ομορφιά της ανοιξιάτικης ακτής στην πιο αγνή της μορφή: χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς ταβέρνες και άλλες... εξυπηρετήσεις. Μια εικόνα από περασμένες δεκαετίες, μόλις 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια νοσοκομεία συνταξιούχων γιατρών;
- Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε ότι η υπερφορολόγηση σκοτώνει...
- «Έκλεισε» θέση στον τελικό η Μπαρτσελόνα
- Αυτοκίνητο με νεαρό ζευγάρι έπεσε στη λίμνη της Καστοριάς (φωτο)
- ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων του 2018 – Οι επενδυτικές επιλογές της Beta για μεγάλη, μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση
- Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων
- Τrivago: Ποιους ελληνικούς προορισμούς προτιμούν Έλληνες και ξένοι τουρίστες
- Οι δανειστές με δικαιολογία τα κόκκινα δάνεια μετατρέπουν την Εθνική από τραπεζάρα σε τραπεζούλα
- Πώς ανοίγει ο δρόμος για τα POS στα ταξί
- Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και οι οφειλές επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά: Όταν η φύση επιστρέφει εκεί όπου «φύτρωναν» ταβέρνες
- Το μαγιάτικο στεφάνι σύμβολο νίκης της φύσης
- Αυτόνομα φωτοβολταϊκά πάνελ για ηλεκτροφωτισμό με LED στο Πάρκο Τρίτση (φωτο)
- Ο Νίκος Χουντής ο πιο «πράσινος» μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών
- Ο ινδικός στρατός δημοσιοποίησε «ντοκουμέντα» από το Γέτι, τον χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων (φωτο)
- Πώς συμμετέχει το ΠΙΟΠ στο πρώτο Thessaloniki Design Week
- Πράσινο Σημείο στον δήμο Παύλου Μελά
- Το Λονδίνο γίνεται η πρώτη πόλη με δακτύλιο εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών
- Ο εφιάλτης των πλαστικών απειλεί την Ελλάδα - «Πλαστική σούπα» η Μεσόγειος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Διήμερη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Κρήτη
- Την Δευτέρα η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του… «αψύ» Πολάκη μετά τις διακοπές με τον Τσίπρα
- Συγκλονίζει η μητέρα της 8χρονης που δίνει μάχη για τη ζωή: Το παιδί μου ζει. Δε θα το κλάψω από τώρα
- Επεισόδια μεγάλης έκτασης στη Βενεζουέλα - Νεκρή μία διαδηλώτρια
- WSJ: «Η αργή ελληνική Δικαιοσύνη επιτρέπει σε φασιστικό κόμμα να ευημερεί»
- HΠΑ: Θάνατος 16χρονου μετανάστη που διέμενε σε κέντρο υποδοχής
- Νότια Κορέα: Ετήσια αύξηση 0,6% κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο
- Στην dobank τα δάνεια της ΚΡΕ.ΚΑ.
- ΗΠΑ: Ο υπ. Δικαιοσύνης δεν σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων
- Τrivago: Ποιους ελληνικούς προορισμούς προτιμούν Έλληνες και ξένοι τουρίστες