Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Σκωρίες Σιδήρου/Χαλυβουργίας και Κυκλική Οικονομία

Το Εργαστήριο Δομικών Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EUROSLAG και τη βιομηχανία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε. του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο EUROSLAG Conference 2019 με θέμα τη χρήση των Σκωριών Σιδήρου/Χαλυβουργίας ως πρώτες ύλες για νέα προϊόντα που προκύπτουν από την ανακύκλωση των παραπροϊόντων αυτών.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στο «κόκκινο»

κτήριο του ΚΕΔΕΑ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ώρα 9 πμ και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Στόχος του συνεδρίου είναι να προωθηθούν οι αρχές της Κυκλικής Οικονομίας με τη χρήση όλων των Σκωριών (σιδήρου/ χάλυβα) ως πρώτων υλών για νέα προϊόντα που ενισχύουν την ανακύκλωση των υλών προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας την κυκλική οικονομία ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης των σύγχρονων κοινωνιών. Θα παρουσιασθούν οι εξελίξεις στην έρευνα, τεχνολογία και πρακτικών εφαρμογών με την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα κύρια θέματα αφορούν στα κανονιστικά πλαίσια, διαχείριση, εμπορία και βέλτιστες πρακτικές που οδηγούν στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος καθώς και εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας για την αξιοποίηση των σκωριών. Ένας σημαντικός τομέας χρήσης των σκωριών είναι ο κατασκευαστικός και ιδιαίτερα των υποδομών. Οι σκωρίες μπορούν να αντικαταστήσουν τα αδρανή του σκυροδέματος ή και μέρος του clinker του τσιμέντου επιτυγχάνοντας μείωση των αποθέσεων, οικονομία των φυσικών πόρων και μείωση των CO2 εκπομπών με το οποίο χρεώνεται ο κατασκευαστικός τομέας.

Λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι οργανισμού EUROSLAG, σύμβουλοι για την προστασία του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διευθύνοντες σύμβουλοι και υπεύθυνοι τμημάτων περιβάλλοντος επιχειρήσεων καθώς και καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΚΕΔΕΑ (που λαμβάνει χώρα το συνέδριο) ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού (round table discussion) στα αγγλικά με δυνατότητα διερμηνείας.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου, ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα