«Εξαπλώνεται» στο Αιγαίο η πράσινη λύση της αφαλάτωσης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Επεκτείνεται η χρήση της αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου, αποτελώντας όχι μόνο μία λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και μία επιλογή με «πράσινα» χαρακτηριστικά, καθώς μειώνονται σημαντικά τα ενεργοβόρα δρομολόγια πλοίων, που μεταφέρουν πόσιμο νερό.

Στα νησιά με έντονη τουριστική κίνηση η διαχείριση του πόσιμου ύδατος αποτελεί μία αδιάκοπη πρόκληση, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη θερινή τουριστική περίοδο,

όσο και γενικότερα τη λειτουργία κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία κα).

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη τέθηκε σε λειτουργία μια ακόμη μονάδα αφαλάτωσης, με σκοπό την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών υδροδότησης και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

Η νέα μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με αντίστροφη όσμωση, συνολικής δυναμικότητας παραγωγής 370 κυβικών πόσιμου νερού ημερησίως εγκαταστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στο Κοινοτικό Διαμέρισμα Ακρωτηρίου και παράγει νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. και την ελληνική νομοθεσία.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Σαντορίνη παρουσιάζεται απρόβλεπτη αύξηση κατανάλωσης ύδατος στο νησί. Συγκεκριμένα σε μόλις πέντε χρόνια η κατανάλωση ύδατος στο νησί αυξήθηκε συνολικά σε ποσοστό της τάξης του 60%, ενώ τα κατά τόπους ποσοστά αυξήσεων φτάνουν στην Οία στο 95%, στα Φηρά στο 85% και στο Ακρωτήρι στο 300%.

Νέα μονάδα αφαλάτωσης σχεδιάζεται να δημιουργηθεί και στη γειτονική της Σαντορίνης, Μύκονο.

Την ίδια στιγμή, στην Κίμωλο έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου μονάδα αφαλάτωσης, η οποία είχε αγοραστεί το 2013, είχε αφεθεί στην τύχη της και καταβάλλεται προσπάθεια το σχετικό έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Ηρακλειά είναι σε εξέλιξη έργο τοποθέτησης και λειτουργίας νέας μονάδας αφαλάτωσης, ενταγμένης και αυτή στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου.

Στην Αμοργό ολοκληρώθηκε το έργο εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή της Αιγιάλης, ενώ επίκειται η συμπλήρωσή της με μία επιπλέον μονάδα για εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων υδροδότησης της περιοχής.

Στο Κουφονήσι έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί μονάδα παροχής 600 μ3/ανά ημέρα, ενώ ήδη έχει χρηματοδοτηθεί η επαύξηση της δυναμικότητάς της κατά 100 μ3/ανά ημέρα.

Τέλος, στη Σίκινο προχωρά η σύνταξη μελέτης για προμήθεια και λειτουργία νέας μονάδας αφαλάτωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα