Προκηρύσσονται «άμεσα» νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την περιβαλλοντική βιομηχανία

"Το περιβάλλον είναι οικονομία και εργασία και η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο της επιτρέπει να αρθρώσει τον δικό της πολιτικό και οικονομικό λόγο. Για το λόγο αυτό ενθαρρύνουμε και ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που επενδύουν στο περιβάλλον", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην 7η Τελετή Απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον, που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος. "Το περιβάλλον είναι η μεγάλη αξία της χώρας μας, η περιουσία, το διαμάντι της Ελλάδας", πρόσθεσε και ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη τα κατάλληλα θεσμικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας, παρέχοντας φορολογικές ελαφρύνσεις στον συγκεκριμένο κλάδο με νομοθετική ρύθμιση τον Ιούνιο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, θα υπάρξει άμεσα η προκήρυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την τόνωση της εγχώριας περιβαλλοντικής βιομηχανίας: "δεν φτάνει μόνο να μιλάμε για το περιβάλλον, το ζήτημα είναι να κάνουμε κάτι γι' αυτό στην πράξη, μέσα από την αλλαγή των δικών μας παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα πως η παραγωγική λειτουργία της χώρας θα είναι βιώσιμη ως προς τους φυσικούς πόρους και αφετέρου πως η παραγωγική κοινότητα και η αυτοδιοίκηση παρακολουθούν τις αλλαγές που συντελούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Σήμερα, στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αυτοκινητοβιομηχανία, το ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας αερίων ρύπων, οι αλλαγές στη βιομηχανία πλαστικού, η κυκλική οικονομία κ.ά. Κατά πόσον παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αλλαγές η ελληνική οικονομική και η κοινωνική πραγματικότητα;", αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε ως παράδειγμα τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα: "θέλουμε στη χώρα μας τμήματα της παραγωγικής βάσης της ηλεκτροκίνησης; Διότι το να αγοράζουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τον Βορρά δεν είναι λύση για το παραγωγικό πρόβλημα της Ελλάδας. Σε καμία περίπτωση. Θέλουμε λοιπόν περιβαλλοντικές επιχειρήσεις που να είναι εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. Και για να συμβεί αυτό εμείς παρέχουμε ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο και νέα οικονομικά εργαλεία", σχολίασε.

Και συνέχισε: "Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζονται γρήγορες και ξεκάθαρες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και αυτό τον σκοπό επιτελούν τόσο το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο όσο και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, αλλά και το Μητρώο και Παραγωγών, τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παραγωγή νέας οικονομίας και εργασίας". Το παράδειγμα της πολύχρονης καθυστέρησης οργανωμένης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών είναι ένα κλασικό παράδειγμα προς αποφυγήν, το οποίο λύθηκε φέτος, εκκινώντας από την Πιερία και τον Θερμαϊκό Κόλπο και λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό πλαίσιο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε σε όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ την τελευταία τριετία που αφορούν στη φύση και βιοποικιλότητα, στους ΦΔΠΠ, με παράδειγμα και το ΠΔ Κυπαρισσιακού, στους δασικούς χάρτες και την εθνική δασική στρατηγική, στα υγρά και στερεά απόβλητα και στην ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων, αλλά και κινδύνου πλημμύρας, το τέλος πλαστικής σακούλας κ.ά., τα οποία λειτουργούν προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και της επιχειρηματικότητας.

"Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, διότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το περιβάλλον δεν είναι βραχνάς για την ανάπτυξη, αλλά ανατροφοδότηση. Παρατηρείται συχνά, πολλοί πολιτικοί που δεν γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα του περιβάλλοντος να χρησιμοποιούν φράσεις του συρμού", σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ως κλασικό παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, όπου αντίθετα με τις φήμες περί καθυστέρησης εντός εξαμήνου είχε ολοκληρωθεί η χωροταξική αδειοδότηση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με επίλυση και του δασικού θέματος.

"Σήμερα, δεν υπάρχει καμία έγκριση που να εκκρεμεί από την πλευρά του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η διοίκηση ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και δημιουργεί νέο θεσμικό περιβάλλον. Και χωρίς διακρίσεις και προτιμήσεις δεν καθυστερούν οι φάκελοι αδειοδότησης", υπογράμμισε και επιβεβαίωσε τη στήριξη της πολιτείας στην περιβαλλοντική βιομηχανία της χώρας: "Η περαιτέρω αναβάθμιση της διαδικασίας βράβευσης των περιβαλλοντικών αποδόσεων των επιχειρήσεων μπορεί να μας δώσει παραδείγματα υγιούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, η οποία θα αναπτύσσεται με ξεκάθαρους κανόνες και ισονομία", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα