Φάμελλος: Διπλασιασμός πόρων στους δήμους Νοτίου Αιγαίου για την ανακύκλωση

Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Νισύρου αναφέρθηκε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο αναπτυξιακό συνέδριο με θέμα "Για μια αξιοβίωτη, αειφόρα και ήπια ανάπτυξη της Νισύρου" που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Νισυρίων και η ΜΟΔ Α.Ε., στην Νίσυρο, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για την σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας της περιοχής, σημειώνοντας ότι ο νέος ΦΔΠΠ της Δωδεκανήσου, θα έχει ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη σε σχέση με πριν, ώστε να προστατευθεί

αποτελεσματικά το φυσικό απόθεμα της περιοχής.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου ΦΔΠΠ, όπως και όλων των ΦΔΠΠ της χώρας, θα είναι και αναπτυξιακή, με δεδομένο ότι "η ένταξη σε περιοχή Natura 2000 δεν αποτελεί μόνο προστατευτικό εργαλείο για την βιοποικιλότητα της κάθε περιοχής. Με βάση τον σχετικό νόμο, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2018, τόσο το ΔΣ όσο και οι εργαζόμενοι των ΦΔΠΠ θα αξιολογούνται και με βάση την απόδοση του τοπικού εισοδήματος. Συνεπώς, ο κάθε Φορέας θα πρέπει να δημιουργεί νέα οικονομία, εργασία και τοπικό προϊόν, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του κάθε τόπου".

Σημείωσε δε, ότι στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπονείται ήδη για τα Δωδεκάνησα υπάρχει σύνδεση της βιοποικιλότητας με τους γεώτοπους, και θα καταλήξει σε ΠΔ με πλήρη περιγραφή των χρήσεων γης, των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και των σημείων ενδιαφέροντος που συνδέονται με τον οικοτουριστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα την τομέων της βιοποικιλότητας, του δασικού οικοσυστήματος και των πεζοπορικών μονοπατιών και της μεταξύ τους σύνδεσης για το νησί της Νισύρου. "Η κύρωση του δασικού χάρτη της Νισύρου, τον επόμενο χρόνο, δεν θα συμβάλει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και της φύσης, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού, διότι κάθε πολίτης, επιχειρηματίας και μηχανικός θα έχει τη δυνατότητα μέσω του δασικού χάρτη να λαμβάνει τη βεβαίωση τοπογραφικού, χωρίς την μεσολάβηση της δασικής υπηρεσίας, και να εκδίδει την άδεια δόμησης".

Ως προς το ζήτημα της βόσκησης στο νησί ανέφερε ότι έχει παγιωθεί ένα στρεβλό μοντέλο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει, διότι συνεπάγεται αναντιστοιχία της τοπικής λειτουργίας σε σχέση με την βιοποικιλότητα και την κυκλικότητα που είχε το νησί στο παρελθόν. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Σαμοθράκη, όπου η ερημοποίηση της αστικής περιοχής, γύρω από τη Χώρα, λόγω της υπερβόσκησης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις δυσάρεστες συνέπειες που είχε στο συγκεκριμένο νησί μία στιγμιαία, αλλά έντονη βροχόπτωση. "Θα πρέπει λοιπόν και στην Νίσυρο να προβλέψουμε αντίστοιχα φαινόμενα, διότι η κλιματική αλλαγή καταλήγει δυστυχώς και στην παράμετρο της φυσικής καταστροφής", υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αλλά και πέραν αυτής της παραμέτρου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι εφεξής οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων θα προκύπτουν μόνο από τη σύνδεση των ζώων με τις λιβαδικές μονάδες, όπως θα προκύπτουν από τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τα οποία θα υλοποιούνται κατά τόπους, από την Περιφέρεια. Συνεπώς, το τοπικό κτηνοτροφικό προϊόν για να είναι βιώσιμο, προϋποθέτει την οργάνωση των βοσκοτόπων και το να έχει ο κάθε κτηνοτρόφος 7ετή σύμβαση για τη γη που χρησιμοποιεί, ώστε να ξέρει πού είναι το λιβάδι του, να το ενισχύει, να διαχειρίζεται τη βλάστηση σε αυτό και να αποκτά ονομασία προέλευσης το προϊόν του, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τον ΦΔΠΠ της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά στα πεζοπορικά μονοπάτια, οι πεζοπορικές διαδρομές είναι συνυφασμένες με το αναπτυξιακό μοντέλο της Νισύρου, ωστόσο η διάβρωση και η ανεξέλεγκτη βόσκηση έχουν περιορίσει τα μονοπάτια και τις ξερολιθιές, αλλά και τις πεζούλες και τις αναβαθμίδες, επιδρώντας αρνητικά και στην παραγωγή τοπικού αγροτικού προϊόντος. "Το ουσιαστικό θέμα συζήτησης είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί διαθέσιμη γη στην Νίσυρο, ώστε να αναπτυχθούν καλλιέργειες των παραδοσιακών φυτών και βοτάνων της περιοχής, που έχουν υπεραξία στο εξωτερικό, των σιτηρών που θα τροφοδοτήσουν και την κτηνοτροφία, αλλά και των βρώσιμων ειδών, διότι είναι έλλειμμα να μην έχουμε στα ξενοδοχεία της Νισύρου τρόφιμα που παράγονται στο νησί", σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Επιπλέον σημείωσε, η Νίσυρος μπορεί να αναπτύξει δίκτυο 40 πεζοπορικών μονοπατιών ενισχύοντας την προσέλευση τουριστών στο νησί. "Με την ολοκλήρωση του δασικού χάρτη της Νισύρου δεν θα υπάρξει πάλι στο νησί αμφισβήτηση για τις χρήσεις και τα οικοσυστήματα, επιτυγχάνοντας έτσι την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού".

Και βέβαια, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σπουδαιότητα της ενεργειακής αυτονομίας της Νισύρου, όπως και του κάθε νησιού, μέσα και από τη χρήση των ΑΠΕ. Επίσης, πρόσθεσε την αναγκαιότητα ενός τοπικού σχεδίου για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση του νερού, ενώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε ότι στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας θα πρέπει να γίνει το πρώτο άμεσο βήμα που είναι διαλογή στην πηγή, με χωριστή διαλογή του οργανικού, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι υποχρεωτική από το 2019.

"Ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο στόχος μας είναι ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης των Δήμων για την ανακύκλωση των ανακυκλώσιμων υλικών, καλύπτοντας και το κόστος συλλογής και μεταφοράς. Στις περιοχές που οι πρόγονοί μας ανακύκλωναν τα πάντα δεν έχουμε καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση δράσεων κυκλικής οικονομίας. Εξάλλου αυτές οι πρωτοβουλίες θα μας δώσουν και νέες θέσεις εργασίας και φθηνότερα δημοτικά τέλη για τους πολίτες. Η ουσιαστική ανάπτυξη της ανακύκλωσης αποτελεί και βασική υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης ενόψει και των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Keywords
Τυχαία Θέματα