Φεστιβάλ Πρόληψης-Ανακύκλωσης: Σε τροχιά μείωσης των αποβλήτων της η Ελλάδα

Με πολύ θέαμα αλλά και ενημέρωση ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πρόληψης και Ανακύκλωσης που διοργάνωσαν, το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το Πράσινο Ταμείο, με τη συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, στην επιβλητική Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά.

Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, με δύο θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική και κολάζ με απόβλητα εκσκαφών & κατεδαφίσεων για παιδιά, επίδειξη απορρυπασμένου οχήματος,

προιόντων ανακύκλωσης από οχήματα όπως μπαταρίες, ελαστικά δάπεδα, λιπαντικά έλαια, επίδειξη κατασκευής τσάντας πολλαπλών χρήσεων από μπλούζα, μουσική παράσταση – τζαζ ανακύκλωσης. Την πρώτη ημέρα έλαβε χώρα και το 1ο repair café στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE REWEEE, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν δωρεάν επισκευές 43 ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών οικιακής χρήσης που έφεραν μαζί τους οι επισκέπτες του φεστιβάλ.

Τη δεύτερη ημέρα, 20 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το 4ο Φόρουμ Διαβούλευσης για την Πρόληψη των Αποβλήτων, στο οποίο δόθηκαν απαντήσεις για τις ατραπούς στις οποίες κινείται η χώρα μας σχετικά με την πρόληψη δημιουργίας, μείωσης όγκου και επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχονται στα απόβλητα. Το Φόρουμ διεξήχθη με την υποστήριξη του έργου Life ReWee στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι ο ΕΟΑΝ, το Πράσινο Ταμείο, η Ανακύκλωση Συσκευών, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ευρωπαϊκό δίκτυο RREUSE.

Την έναρξη του 4ου Φόρουμ έκανε ο Γ. Πρωτόπαπας, Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, και στη συνέχεια χαιρέτισαν οι κκ. Σ. Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Καραμέρος, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Δ. Πολιτόπουλος, Πρόεδρος ΕΟΑΝ και Γ. Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς. Ο Αν. Υπουργός ανέλυσε τις πολιτικές του Υπουργείου σχετικά με την Πρόληψη και τη Μείωση των αποβλήτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που κυρώθηκε με την 51373/4684/ 25−11−2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ τόνισε τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΕΟΑΝ στην υλοποίηση του Σχεδίου και των πολιτικών Πρόληψης. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ ευχαρίστησε τον Αν. Υπουργό και την Πολιτεία για την εμπιστοσύνη και τις αρμοδιότητες που αποδίδουν στον ΕΟΑΝ και δεσμεύθηκε ότι θα σχεδιασθούν δράσεις για την Πρόληψη ξεκινώντας από τη μείωση της πλαστικής σακούλας, με την θέσπιση και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού ανταποδοτικού τέλους από 1.1.2018.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από στελέχη του ΕΟΑΝ, του Πράσινου Ταμείου, εκπροσώπων φορέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της κυκλικής οικονομίας, καθώς και της πρόληψης ιδιαίτερα των πλαστικών, αποβλήτων τροφίμων και επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών συσκευών. Παρουσιάσθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις (πλαστική σακούλα) και προβλήθηκαν πρωτοβουλίες από οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και δράσεις που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκά έργα. Έγινε ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Επίσης, αναφέρθηκαν διάφοροι ορθολογιστικοί τρόποι αξιοποίησης των υλικών και των περιβαλλοντικών πόρων με έμφαση στην καινοτομία και παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία πάνω στον τομέα της μείωσης αποβλήτων, από διάφορες χώρες της ΕΕ. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία των προγραμμάτων Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων.

Το Φεστιβάλ Πρόληψης και Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), με τον ΕΟΑΝ να αναλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή της ευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίας. Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταγράφηκε ρεκόρ δράσεων, οι οποίες έφτασαν τις 13.410 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Εξ αυτών, υπό τον συντονισμό του ΕΟΑΝ, πραγματοποιούνται 46 δράσεις στην ελληνική επικράτεια, μεταξύ 18-26 Νοεμβρίου και υλοποιούνται από Δήμους, Οργανισμούς, Σχολεία, Κοινωνικούς, Περιβαλλοντικούς φορείς και Ιδιώτες. Οι 30 από τις 46 δράσεις υλοποιούνται σε νησιωτικούς δήμους.

Keywords
Τυχαία Θέματα