Φιλόζωοι αντιδρούν στην επιστροφή της γούνας - Γούνα από κυνήγι η νέα τάση που προκαλεί

Δερμάτινο πανωφόρι με λεπτομέρειες από γούνα κόκκινης αλεπούς στην κουκούλα. Μια γούνα όμως όχι σαν όλες τις άλλες. Η γούνα είναι ένα φυσικό προϊόν, ευέλικτο, που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για διάφορα είδη ένδυσης, αναφέρει ο Ελβετός γουνοποιός Τόμας Άους ντερ Άου δείχνοντας με περηφάνια τις γούνες που φτιάχνει στην επιχείρησή του. Μια οικογενειακή επιχείρηση που μετρά πίσω τις τρεις γενιές. Οι γούνες «Αus der Au» από τη Ζυρίχη είναι γνωστές για το κοκκινωπό χρώμα τους. Η εταιρεία πλέον φτιάχνει κυρίως κουκούλες,

γιακάδες και άλλες λεπτομέρειες από γούνα.

Τα τελευταία χρόνια ήταν ταμπού να βγει κανείς στο δρόμο με αληθινή γούνα, εξαιτίας των σκληρών εικόνων κακοποίησης άγριων ζώων που έβλεπαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα όμως η γούνα έχει αρχίσει να βγαίνει ξανά στη μόδα, ιδίως ως λεπτομέρεια σε ρούχα πολυτελείας. Υπάρχει όμως κάποιο είδος γούνας που μπορεί κανείς να φορέσει χωρίς τύψεις; Ο Ελβετός γουνοποιός απαντά «ναι» και εξηγεί ότι ο σύλλογος γουνοπαραγωγών SwissFur, που έχει ιδρύσει ο ίδιος, φροντίζει να προμηθεύεται γούνα μόνο από νόμιμους, παραδοσιακούς κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής. «Μόνο το 2016 περίπου 23.000 κόκκινες αλεπούδες σκοτώθηκαν από κυνηγούς. Είναι τρελό να πετάγεται στη συνέχεια η γούνα τους» λέει χαρακτηριστικά.

Γούνα από κυνήγι η νέα τάση που προκαλεί

Και στη Γερμανία έχει ζήτηση η ετικέτα «προέλευση από κυνήγι». Τοπικοί κυνηγετικοί σύλλογοι της Βάδης-Βυρτεμβέργης ακολουθούν την οδό των Ελβετών «συναδέλφων» τους και έχουν ιδρύσει μια Ένωση, όπου ντόπιοι κυνηγοί ετοιμάζουν γούνες των άγριων ζώων για ενδιαφερόμενους γουνοπαραγωγούς. «Το ενδιαφέρον για κυνήγι αυξάνεται» αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης, Φρέντερικ Ντάνιελς. Μάλιστα έχουν φτιάξει και τη δική τους διακριτική ονομασία που ονομάζεται «WePreFur», η οποία αποτελεί συγχρόνως ένδειξη ότι οι γούνες προέρχονται αποκλειστικά από νόμιμο, τοπικό κυνήγι. Μια άλλη τάση είναι επίσης η παραγωγή γούνας με μεθόδους που διασφαλίζουν ότι τα ζώα δεν υποφέρουν. Μια τέτοια εταιρεία, ονόματι Royal Fox, ίδρυσαν τα αδέρφια Φαμπιέν και Σίμον από την Ελβετία, που όπως διατείνονται είναι σε κάθε περίπτωση υπέρ της προστασίας των ζώων.

Ωστόσο πολλοί ακτιβιστές και φιλόζωοι βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό αντίστοιχες κινήσεις. «Βλέπουμε μια δυναμική επιστροφή της γούνας διεθνώς, μια τάση που απευθύνεται κυρίως πλέον στο νεανικό κοινό», παρατηρεί η Νίνα Μπασελερί από την ελβετική οργάνωση προστασίας των ζώων Antifur League. Όπως σημειώνει, τη δεκαετία του '80 και του '90 η βιομηχανία γούνας ήταν νεκρή, αλλά πλέον βιώνει μια αναγέννηση. Πολλοί λένε, σημειώνει, ότι μερικές γούνινες λεπτομέρειες σε ένα ρούχο δεν κάνουν κακό, κάτι όμως που η ίδια θεωρεί παντελώς εσφαλμένο. Θεωρεί επίσης σωστή την κίνηση κάποιων διάσημων οίκων μόδας να πουν «όχι» στη γούνα ή την απόφαση του Σαν Φρανσίσκο να «αυτοανακηρυχθεί» ως «πόλη ελεύθερη από γούνα».

Τέλος, ως προς τη διάδοση της ετικέτας «προέλευση από κυνήγι», οργανώσεις προστασίας των ζώων, όπως η γερμανική Tier im Recht, θεωρούν πώς ούτε η επίκληση του «τοπικού» ή «φιλικού προς του περιβάλλοντος» κυνηγιού είναι όροι που μπορούν να γίνουν αποδεκτή. Όπως επισημαίνει ο Γερμανός ακτιβιστής Αντρέας Ρούτιμαν, η αύξηση της ζήτησης γούνας που προέρχεται από παραδοσιακό κυνήγι, οδηγεί και αυτή εν τέλει στη μείωση των πληθυσμών άγριων ζώων, όπως οι κόκκινες αλεπούδες.

Κριστιάνε Έλριχ, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα