Φλοιοφάγο έντομο αποδεκατίζει το Σέιχ Σου νεκρώνοντας εκατοντάδες πεύκα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Συναγερμό στο δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει έντομο-φονιάς των πεύκων στο Σέιχ Σου. Το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda έχει ήδη νεκρώσει 3.500 χιλιάδες στρέμματα πευκόφυτης έκτασης στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από το 1/10 της συνολικής επιφάνειας που καλύπτει.

Το τεράστιο πρόβλημα

που έχει προκαλέσει το συγκεκριμένο έντομο εντοπίζεται σε δέκα σημεία του δάσους που αγκαλιάζει την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Ρετζικίου, όπου έχει νεκρώσει μεγάλος αριθμός πεύκων. Ως αποτέλεσμα, έχει αλλάξει το φυσικό τοπίο, καθώς το χρώμα των δένδρων που έχουν αποφλοιωθεί έχει μετατραπεί σε πορτοκαλί, παραπέμποντας σε εικόνα φθινοπώρου.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβτζή, ερευνητή-εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, κατά περιόδους παρατηρούνται πληθυσμιακές διακυμάνσεις του συγκεκριμένου εντόμου. Αυτή την περίοδο, το φλοιοφάγο έντομο βρήκε ευάλωτα δένδρα με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει νέκρωση των δένδρων σε μεγάλη κλίμακα. Ένας από τους λόγους της πληθυσμιακής αύξησής του είναι και η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, καθώς στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα επικρατεί σχετική ξηρασία με ελάχιστες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες.

Το είδος Tomicus piniperda προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό -όπως τα νεαρά- και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Ενεργοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, μαζί με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και εξειδικευμένους επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ, έχουν ξεκινήσει ενέργειες αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

«Οι ενέργειές μας είναι άμεσες. Θα ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εξυγιαντικές υλοτομήσεις και αραιώσεις των προσβεβλημένων δένδρων και θα επακολουθήσουν αναδασώσεις. Δεν θα μειωθεί το πράσινο στο δάσος», είπε στη Greenagenda.gr ο Γενικός Γραμματέας Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Νικήτας Φραγκισκάκης.

Το φαινόμενο αποφλοίωσης ήταν πάλι έξαρση στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι του 2017, αλλά σε σαφώς τοπικότερο επίπεδο. Θυμηθείτε το αντίστοιχο ρεπορτάζ της Greenagenda.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα