Φόρουμ Δελφών: Η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4,8 βαθμούς αν δεν κάνουμε κάτι
Με την παρουσίαση γραφήματος που κατεδείκνυε τις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες από το Παρατηρητήριο Αθηνών ξεκίνησε ο συντονιστής Χρήστος Ζερεφός, Head, Research Center for Climatology, Academy of Athens, τονίζοντας πως θα είναι δύσκολο να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων.
Όπως εξήγησε, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς «έχουμε αλλάξει
Τη σκυτάλη της συζήτησης πήρε ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα, Yasuhiro Shimizu, ο οποίος συστήθηκε όχι τόσο ως «διπλωμάτης καριέρας» αλλά ως άνθρωπος που εργάστηκε στον τομέα του περιβάλλοντος, υπηρετώντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας από το 1980, με πλήθος συμμετοχών σε διεθνείς διαπραγματεύσεις και συνόδους. Ο κ. Shimizu παρουσίασε τα βασικά σημεία για την αλλαγή του κλίματος αλλά και τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως τόνισε, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες κυμαίνονταν παλιότερα σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ τώρα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Το 2015 καταγράφηκαν 15 δις. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα – με την Κίνα τη χώρα με τους μεγαλύτερους όγκους εκπομπών. Ο κ .Shimizu τόνισε πως η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4,8 βαθμούς κελσίου αν δεν αναληφθεί δράση, κάτι που αποτελεί διεθνή πρόκληση. Υπενθύμισε πως το πρωτόκολλο του Κιότο λήγει το 2020, οπότε και τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Παρισίων, με την οποία πρέπει να εναρμονιστούν τα κράτη. Παρουσίασε την ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίτζο Άμπε για την κλιματική αλλαγή στο Νταβός ενώ προανήγγειλε τη συνάντηση της G20 στην Οσάκα τον προσεχή Ιούνιο, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι πράσινες επενδύσεις, αλλά και το ζήτημα της ρύπανσης των πλαστικών.
Ο Dr. Petteri Taalas, Secretary General, World Meteorological Organisation, Switzerland τόνισε πως τα τελευταία χρόνια καταγράφονται κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές που συνιστούν κίνδυνο για τις παγκόσμιες οικονομίες, κάτι που έχει συνειδητοποιήσει η διεθνής κοινότητα. Όπως είπε, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες και οι καύσωνες έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τριάντα χρόνια, με την κατανομή των φυσικών καταστροφών, την τελευταία δεκαετία, να σχετίζονται με τον καιρό και τον μισό πληθυσμό του πλανήτη να έχει εκτεθεί σε μία φυσική καταστροφή – κυρίως πλημμύρα και δευτερευόντως ξηρασία. Ο κ.Taalas σημείωσε πως χάνουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές λόγω φυσικών καταστροφών και παρότι διαθέτουμε πλέον τα κατάλληλα συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης. «Πέρυσι είχαμε ένα πολύ θερμό έτος που είχε επίπτωση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες και φέτος ο χρόνος αναμένεται να είναι θερμότερος», υπογράμμισε, προειδοποιώντας πως σύντομα η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα επηρεάσει πολλές περιοχές του κόσμου, από την Κίνα και την Ινδία έως τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ενώ θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις και στην παραγωγή τροφίμων – που αναμένεται να επηρεάσει και τη ζώνη της Μεσογείου Ο ίδιος τόνισε πως, αν θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μείωσης τού 85% της ενέργειας που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, πρέπει άμεσα να στραφούμε στις πράσινες μορφές ενέργειας.
«Το δυναμικό κλιματικό σύστημα βρίσκεται εν εξελίξει διαρκώς. Κι αν παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσεται, θα διαπιστώσουμε πως δεν εξελίσσεται ομαλά», τόνισε ο Guy Brasseru, Leader, Env.Modeling Group, Max-Planck Institute for Meteorology, Germany, εξηγώντας πως από τα μέσα του 20ου αιώνα έχουμε βιώσει μία αλλαγή που παρεκκλίνει από την πορεία των ομαλών αλλαγών, κάτι που αποτελεί ένδειξη για το ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει δραματικά το κλίμα. Σημείωσε, παράλληλα, πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζεται από δύο πράγματα, από την ανθρώπινη δραστηριότητα αλλά και από την ανθρώπινη αδράνεια ενώ χαρακτήρισε ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα τη ρύπανση του αέρα, αναφέροντας πως το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα ενώ 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι – εκ των οποίων 600.000 παιδιά – πεθαίνουν πρόωρα λόγω μολυσμένου αέρα.
Ο Παντελής Κάπρος, Energy Economy Environment Modelling Lab, University of Athens, εστίασε στην μακρόπνοη στρατηγική «Καθαρός πλανήτης για όλους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2018 – μελέτη που για πρώτη φορά μιλά για την ουδετερότητα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως απαιτείται από την IPSS (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος). «Το πώς θα τα καταφέρουμε είναι μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, ποτέ δεν έχει αναλυθεί πιο λεπτομερώς», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι βασικοί τρόποι «απανθρακοποίησης» είναι δύο, η αποδοτικότητα της ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ανέφερε επίσης πως οι ανατρεπτικές αλλαγές αφορούν σε τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη ώριμες και ένας από τους στόχους αυτής της στρατηγικής είναι να προλειάνει το δρόμο για αυτές, σε ορίζοντα μικρότερο των δέκα χρόνων ενώ εστίασε και στη σπουδαιότητα των επενδύσεων «καθώς όλος αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί κεφάλαια».
Η κα Φοίβη Κουντούρη, Professor, Athens University of Economics & Business, επικεντρώθηκε στην ανάγκη διεπιστημονικής συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για την επίλυση των προβλημάτων. Προειδοποίησε πως, σύμφωνα με την έκθεση Οκτωβρίου του IPCC, έχουμε άλλη μία δεκαετία για να αλλάξουμε τα πράγματα, γι'αυτό και είναι επείγουσα η ανάληψη δράσης. Μίλησε για τη δράση του δικτύου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αλλά και το δίκτυο βιώσιμων λύσεων της Ελλάδας που περιλαμβάνει πάνω από 3000 ερευνητικούς οργανισμούς αλλά και ένα δίκτυο εταιρειών και ΜΚΟ που στόχο έχουν να διαδώσουν επιστημονικές λύσεις για την επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, Professor, Athens University of Economics & Business, Us Academy of Sciences, ανέλυσε την κοστολόγηση της κλιματικής αλλαγής, με τον κ. Ζερεφό να εκτιμά πως το κόστος της αδράνειας θα ξεπεράσει τα 700 δις δολάρια. Ο κ Ξεπαπαδέας υπογράμμισε πως πρέπει να καταλάβουμε πως το κλίμα συνδέεται με την οικονομία και πως είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε πολιτικές που θα επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Παρουσίασε γράφημα της Παγκόσμιας Τράπεζας που εμφάνιζε το κόστος από τις εκπομπές άνθρακα αλλά και το κέρδος από τον περιορισμό τους ενώ αναφέρθηκε και στο πώς εκτίθεται το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα στον άνθρακα και την ανάγκη δημιουργίας πράσινων δομών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έκρυψαν τη «βόμβα» των 18 δισ. από τα αναδρομικά
- ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά οι επιστροφές ΕΦΚ στα καύσιμα
- Η Τουρκία παλεύει να καταστεί διαμετακομιστής αερίου προς την Ευρώπη
- Το Airbnb "κράτησε" ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες
- 30 λεπτά αρκούν για να αλλάξετε τη ζωή σας!
- Kontomerkos (Mohegan): 5-10 εκατ. επισκέπτες θα φέρει το IRC στο Ελληνικό
- Εσθονία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές - Μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς
- NBA: «Ελάφι» ο Πάου Γκασόλ
- Το μοντέλο της Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων με ιδιωτικά κεφάλαια: οι Πρότυπες Προτάσεις (Unsolicited Proposals)
- ΚΙΝΑΛ: Ψήφισαν 65.000 μέλη την Κυριακή για το Συνέδριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Green agenda
- Δικαίωση Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο: Επιστρέφονται 72 εκατ. ευρώ και μπαίνουν στο ΠΑΑ
- Φόρουμ Δελφών: Η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4,8 βαθμούς αν δεν κάνουμε κάτι
- Εκστρατεία για την προστασία του Leuser στην Ινδονησία από τη βρετανίδα σχεδιάστρια Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ
- Περισσότερα από 25,3 γιγαβάτ παράγονται από τις ΑΠΕ στο Αζερμπαϊτζάν
- Από τον δήμο Βόλβης ξεκίνησε η εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας (φωτο)
- Σταθάκης: Στο 56% τo μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή
- Τελευταία Νέα Green agenda
- Φόρουμ Δελφών: Η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 4,8 βαθμούς αν δεν κάνουμε κάτι
- Εκστρατεία για την προστασία του Leuser στην Ινδονησία από τη βρετανίδα σχεδιάστρια Στέλλα ΜακΚάρτνεϊ
- Σταθάκης: Στο 56% τo μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή
- Περισσότερα από 25,3 γιγαβάτ παράγονται από τις ΑΠΕ στο Αζερμπαϊτζάν
- Από τον δήμο Βόλβης ξεκίνησε η εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας (φωτο)
- Δικαίωση Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο: Επιστρέφονται 72 εκατ. ευρώ και μπαίνουν στο ΠΑΑ
- Άλλοι 1.098 δικαιούχοι στο νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» - Ξεπέρασαν τους 40.000, τα ονόματα
- Δεν θα χρειαστούν τα έργα των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης στη λίμνη Κορώνεια
- Η παγκόσμια αιολική παραγωγική δυναμικότητα έφτασε τα 600 γιγαβάτ ισχύος
- Ο πλανήτης έχει περισσότερα δέντρα από όσα πριν δύο δεκαετίες χάρις σε Κίνα και Ινδία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φονικός ανεμοστρόβιλος έπληξε την Αλαμπάμα- Τουλάχιστον 23 νεκροί (Βίντεο)
- Εξωστρέφεια ποιότητας η παραγωγή κρασιών ήπιας οινοποίησης
- Τουλάχιστον 23 νεκροί από το καταστροφικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου στην Αλαμπάμα
- Αυτοκίνητο με τρεις Παλαιστίνιους χτύπησε Ισραηλινούς στρατιωτικούς
- Γερμανία: Αφαιρεί την υπηκοότητα από τζιχαντιστές
- Εσθονία: Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κερδίζει τις εκλογές
- Εσθονία: Νίκη της κεντροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές
- Αρβανιτίδης - Λακασάς (Olympia Electronics): Η εταιρεία από την Πιερία που εξάγει σε 72 χώρες