Η καλλιέργεια καμελίνας, μίσχανθου και ρετσινολαδιάς λύνει το πρόβλημα των υποβαθμισμένων εδαφών

Το προστιθέμενο κέρδος, που μπορεί να προέλθει μέσω της καλλιέργειας βιομηχανικών φυτών για την παραγωγή βιοϋλικών και βιοκαυσίμων σε υποβαθμισμένα ή οριακά εδάφη, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρωπαϊκού έργου, το οποίο πραγματοποιείται και στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα MAGIC, όπως ονομάζεται, και το οποίο συντονίζει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) θα μπορεί να παρέχει στον Έλληνα αγρότη –μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας–

πληροφορίες σχετικά με το είδος των καλλιεργειών στις οποίες μπορεί να επενδύσει.

Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», θα επιτυγχάνεται μέσω ενός συστήματος υποστήριξης και λήψης αποφάσεων, ενώ η χρήση της γεωργίας ακριβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στη μείωση των εισροών (μείωση λίπανσης, μείωση άρδευσης, μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών). Το MAGIC είναι ένα ερευνητικό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 (Horizon 2020) και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017. Έχει συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και συμμετέχουν 25 εταίροι (πανεπιστήμια, εταιρείες και ενώσεις αγροτών από σχεδόν όλη την Ευρώπη).

Οι καλλιέργειες

Όπως ενημερώνει η Δρ. Ευθυμία Αλεξοπούλου, γεωπόνος, υπεύθυνη για τις ενεργειακές καλλιέργειες στο ΚΑΠΕ και συντονίστρια του έργου, «το MAGIC έχει σκοπό να δώσει ζωή στα υποβαθμισμένα ή οριακά εδάφη με την καλλιέργεια βιομηχανικών φυτών, προκειμένου ο αγρότης να αποκτήσει ένα πρόσθετο εισόδημα, χωρίς ωστόσο να δημιουργείται ανταγωνισμός με τις καλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων». Ο κατάλογος των καλλιεργειών περιλαμβάνει ελαιούχα φυτά για την παραγωγή βιοκαυσίμων, χημικά υλικά, όπως η καμελίνα, η κράμβη και η ρετσινολαδιά, φυτά πολυετή, όπως είναι το καλάμι, ο μίσχανθος, το switchgrass, ή φυτά όπως η κλωστική και βιομηχανική κάνναβη, που θεωρούνται ιδανικά για υποβαθμισμένα εδάφη.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική κάνναβη, αλλά και κάποια άλλα βιομηχανικά φυτά «μπορούν να καλλιεργηθούν και σε εδάφη που έχουν αποδεσμευτεί από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, επανεντάσσοντας αυτές τις εκτάσεις στη γεωργία», συμπληρώνει.

Στόχος η αναδιάρθρωση

Η πειραματική εφαρμογή θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ, που συμμετέχουν. Προς το παρόν, «έχουμε καταλήξει στους νομούς Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης και Έβρου, όπου έχουν εντοπιστεί οριακά εδάφη. Με τον όρο “οριακά”, εννοούμε εκτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από κάποιου είδους περιορισμό, όπως για παράδειγμα «να είναι αβαθή (δηλαδή, να έχουν ριζόστρωμα έως 30 εκατοστά), να έχουν πέτρες, τα όξινα, αλκαλικά ή αυτά τα οποία στερούνται υδάτινων πόρων», εξηγεί.

Στην Agrotica η πρώτη παρουσίαση

Με προσανατολισμό τους Ευρωπαίους αγρότες, όλοι οι εταίροι του έργου –όπως μας κάνει γνωστό η γεωπόνος του ΚΑΠΕ– έχουν ήδη επικοινωνήσει με αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις γεωργικών εφοδίων, καθώς και γεωτεχνικούς. Μέχρι τώρα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 150 επαφές χρήσιμες για την πορεία και την υλοποίηση του MAGIC. Μετά την οριστικοποίηση των συνεργασιών, ο κάθε εμπλεκόμενος θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις για την ενημέρωση των παραγωγών σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο, αυτό το ΚΑΠΕ, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, θα κάνει την πρώτη παρουσίαση στην έκθεση Agrotica στις 2 Φεβρουαρίου.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του εγχειρήματος, πρόκειται να αναπτυχθεί μια βάση δεδομένων, η οποία θα παρέχει πληροφορίες στους παραγωγούς σχετικά με τα γεωπονικά χαρακτηριστικά των βιομηχανικών φυτών, τις απαιτήσεις σε εισροές κ.ά. Επιπλέον, στην πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμες οδηγίες καλλιέργειας και λίπανσης για το κάθε φυτό ανάλογα με τον τύπο εδάφους στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η καλλιέργεια. Την ίδια στιγμή, με τη λειτουργία ενός συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων, τα οποία θα απαντώνται από ειδικούς. Επίσης, το σύστημα θα περιέχει και έναν χάρτη των ευρωπαϊκών χωρών που θα συμμετέχουν, στον οποίο θα απεικονίζονται τα υποβαθμισμένα – οριακά εδάφη.

Πολλαπλά οφέλη

Από την εφαρμογή του προγράμματος –σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» η κα Αλεξοπούλου– αναμένεται να τονωθεί ο πρωτογενής τομέας, αλλά και να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες. Η αύξηση των καλλιεργειών σε εκτάσεις που μέχρι σήμερα έμεναν ανεκμετάλλευτες «θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει κίνητρα στους νέους να επιστρέψουν στην ύπαιθρο», καταλήγει η συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος MAGIC.

Keywords
Τυχαία Θέματα