Η λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπάζων

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, αυτό της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης στο περιβάλλον μπάζων, έρχεται να αντιμετωπίσει το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατεδαφίσεων και Κατασκευών Κεντρικής Ελλάδας (ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ).

Η ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ για αυτή την δραστηριότητα της έλαβε τιμητική διάκριση και «πράσινο βραβείο» στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Verde Tec Forum

για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Η ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ είναι ένα συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές που δραστηριοποιείται στην Αττική, την Εύβοια και τη Βοιωτία.

Με την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων αυτών από τη ΣΑΝΚΕ, μια διαδικασία υποχρεωτική από τον νόμο, μπαίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη απόρριψη μπαζών στο περιβάλλον, παράγονται φθηνά ανακυκλωμένα αδρανή υλικά, ενώ αποκαθίστανται λατομεία και άλλοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.

Οι παραγωγοί αποβλήτων εκσκαφών κατεδαφίσεων και κατασκευών, που είναι μεταξύ άλλων οι εργολήπτες τεχνικών και οικοδομικών έργων και οι προμηθευτές προϊόντων του τομέα δομικών κατασκευών, έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, προκειμένου να μη βλάπτουν το περιβάλλον.

Ειδικότερα, όσοι υλοποιούν ιδιωτικά έργα υποβάλλουν στην αρμόδια πολεοδομία σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων και απαιτείται να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή τραπέζης (0,2% επί του προϋπολογισμού για έργα εκσκαφών και 0,5% για έργα κατεδαφίσεων).

Στα δημόσια έργα υπάρχει σχετικός όρος για τα μπάζα στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου, είτε όρος στην σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Παράλληλα, ο «παράγων» μπάζα οφείλει να συμβληθεί με κατάλληλα αδειοδοτημένους συλλέκτες-μεταφορείς και να καταβάλλει το τέλος επεξεργασίας στο σύστημα ανακύκλωσης σχετικών αποβλήτων, είτε ο ίδιος, είτε μέσω του συλλέκτη - μεταφορέα με τον οποίο συνεργάζεται.

Αυτός που εκτελεί το έργο υποβάλλει τέλος τη βεβαίωση παραλαβής των μπάζων στην πολεοδομία για να του επιστραφεί η εγγυητική επιστολή ή την υποβάλλει στην επιβλέπουσα του έργου αρχή.

Τα απόβλητα που απαιτείται (βάσει νομοθεσίας) να γίνει η διαχείρισή τους, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι όσα προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, καθώς και στερεά απόβλητα που προκύπτουν από κοπή μαρμάρων και από περίσσεια σκυροδέματος.

Εξαιρούνται όσα απόβλητα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα, όσα προέρχονται από βιομηχανικές και άλλες περιοχές και έχουν ρυπανθεί με επικίνδυνες ουσίες και όσα προκύπτουν από εργασίες εξόρυξης, επεξεργασίας κλπ μεταλλευτικών πόρων, βιομηχανικών ορυκτών και λατομικών προϊόντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα