Η ρύπανση αυξάνει την επιθετικότητα

Mπορεί εκ πρώτης να μην είναι προφανές, αλλά όπως φαίνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, μια πραγματική μάστιγα, ιδιαίτερα για τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη, μπορεί να έχει και κοινωνικές συνέπειες. Ειδικότερα, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη επιθετικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαιτέρως δε των βίαιων επεισοδίων. Φυσικά, είναι γνωστό ότι ο κακής ποιότητας αέρας έχει πολύ δυσμενείς

συνέπειες για την υγεία (παθήσεις πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνοι κ.ά.).

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζέσι Μπούρκχαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό Environmental Economics & Management, συσχέτισαν στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από το FBI σχετικά με την εγκληματικότητα, με εκείνα που αφορούσαν την ποιότητα της ατμόσφαιρας και τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα (συγκεντρώσεις μικροσκοπικών σωματιδίων ΡΜ2,5 και όζοντος). Διαπιστώθηκε ότι μια ημερήσια αύξηση των σωματιδίων κατά δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα σχετιζόταν με αύξηση κατά 1,4% των εγκλημάτων βίας, όπως ξυλοδαρμοί και βιαιοπραγίες. Επίσης, μια ημερήσια αύξηση κατά 0,01 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) στα επίπεδα του όζοντος, κοντά στο έδαφος, σχετιζόταν με αύξηση κατά σχεδόν 1% των περιστατικών βίαιης εγκληματικότητας και ειδικότερα κατά 1,15% των βίαιων επιθέσεων.

«Οταν εκτίθεσαι σε περισσότερη ρύπανση, γίνεσαι οριακά πιο επιθετικός, όχι κατ’ ανάγκη σωματικώς, αλλά μπορεί να επιτεθείς σε κάποιον λεκτικώς, ενώ καταστάσεις οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαν κλιμακωθεί, ξεφεύγουν από τον έλεγχο», δήλωσε η ερευνήτρια Τζουντ Μπέιχαμ. Η μελέτη δεν υπεισήλθε στους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη ρύπανση με την επιθετικότητα, απλώς διαπίστωσε μία συσχέτιση. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει αυτή τη διασύνδεση. Μια άλλη, που εκπονήθηκε από τον Τζέσι Μπέρμαν, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας Epidemiology, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα.

Ωστόσο, η σύνδεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την αύξηση της εγκληματικότητας και των αντικοινωνικών συμπεριφορών δεν σημαίνει ότι για την εμφάνισή τους δεν ευθύνεται πληθώρα άλλων, αμιγώς κοινωνικών, παραγόντων.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα