Η θερμότητα του ωκεανού αυξάνεται 40% ταχύτερα από τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ

Νέα μελέτη που αναλύει πρόσφατες, ανεξάρτητες παρατηρήσεις από σημαδούρες σε ωκεανούς και άλλες πηγές δεδομένων, αποκαλύπτει ότι οι ωκεανοί της Γης θερμαίνονται με ρυθμό που είναι κατά περίπου 40% ταχύτερος από ό,τι υποδεικνύεται στην έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, όπως αυτή υπολογίστηκε το 2013.

Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 93% της πλεονάζουσας θερμότητας που εισέρχεται στο κλιματικό μας σύστημα. Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θερμότητας βρίσκεται στα ανώτερα

στρώματα του ωκεανού και διαχέεται με αργό ρυθμό σε βαθύτερα νερά. Η ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας έχει ήδη οδηγήσει σε ορατές, επιβλαβείς επιπτώσεις, όπως ο εκτεταμένος αποχρωματισμός των κοραλλιών στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και η αύξηση της έντασης των τυφώνων.

«Το κλίμα έχει μακρά μνήμη», δήλωσε ο Ζικ Χαουσφάδερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλι της Καλιφόρνια και μέλος της ερευνητικής ομάδας που συμπεριλαμβάνει Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες. «Δεν θερμαίνεται τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε και είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψει σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν αρχίσει να θερμαίνεται», πρόσθεσε.

Επειδή το θερμικό περιεχόμενο του ωκεανού δεν έχει τόσο απότομες διακυμάνσεις όσο οι επιφανειακές θερμοκρασίες, θεωρείται γενικά πιο αξιόπιστος δείκτης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι θερμότεροι ωκεανοί προκαλούν ήδη πρωτοφανή γεγονότα αποχρωματισμού των κοραλλιών και συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας ακόμη και ολόκληρες νησιωτικές χώρες. Επίσης, προκαλούν την τήξη των παγετώνων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.

Τα θερμότερα νερά των ωκεανών παρέχουν καύσιμο για ακραίες καταιγίδες, με διάφορες μελέτες να αποδεικνύουν τη σύνδεση μεταξύ της υπερθέρμανσης και των καταστροφικών καταιγίδων των πρόσφατων τυφώνων που έπληξαν το Πουέρτο Ρίκο, το Χιούστον και τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα