Ηράκλειο: Ασπίδα προστασίας σε υδροβιότοπο εντός πολεοδομικού ιστού

Πρότυπο αξιοποίησης θαλάσσιου μετώπου χωρίς μπαζώματα και με περιβαλλοντικό «πρόσημο» αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της πόλης, που ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία ενός υδροβιότοπου.

Με στόχο την αναβάθμιση τοζαυ περιβάλλοντος και μακριά από τις οικοδομικές «ακρότητες» του παρελθόντος, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν σε πρώτη φάση μία προγραμματική σύμβαση, προκειμένου να αλλάξει μία περιοχή μεταξύ του Παγκρητίου Σταδίου και του Ξεροπόταμου, η οποία μετατράπηκε στο παρελθόν σε χωματερή.

Η δημιουργία του υδροβιότοπου

εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσει τον φυσικό πλούτο της περιοχής, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με τη λειτουργία του Παγκρήτιου Σταδίου ως χώρου ήπιας άθλησης και περιπάτου.

Η παρέμβαση αυτή θα αποκαταστήσει τις παρενέργειες της βίαιης αστικοποίησης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου τη δεκαετία του ‘50 και του ’60, που είχε ως αποτέλεσμα να αλωθεί το φυσικό περιβάλλον μιας ευρύτερης έκτασης, όπου καταλήγουν τέσσερις ποταμοί (ο Γαζανός, ο Ξηροπόταμος, ο Αλμυρός και ο Γιόφυρος).

Ο υγρότοπος του Ξεροπόταμου ήδη προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012), ενώ η περιοχή του είναι η μοναδική στο παράκτιο μέτωπο του Ηρακλείου, που έχει διατηρήσει σε σχετικά καλό βαθμό φυσικούς σχηματισμούς παραλίας με αμμοθίνες, πρωτογενή βλάστηση παραλίας, αλλά και δευτερεύουσες αναπτύξεις, με υγρές κοιλότητες μεταξύ των θινών και υγροτοπική βλάστηση.

Αποτελεί δε χώρο που φωλιάζουν ή κάθονται να ξεκουραστούν κατά τη μετανάστευση πολλά είδη πουλιών, κάποια από τα οποία είναι σπάνια και προστατευόμενα.

Με ήπιες διαμορφώσεις προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας επισκέψιμος χώρος, που θα αποτελεί μια όαση φυσικού παράκτιου οικοσυστήματος, η οποία θα αναδεικνύει και θα προστατεύει φυτά και ζώα που ενδημούν εκεί, ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί ήπιες δραστηριότητες όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η παρατήρηση πουλιών, ο περίπατος, καθώς και κάποιες μορφές αθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα